2019-08-25 16:38

Primăria Capitalei dă 175.000 de euro pentru o nouă statuie a lui Caragiale

 |  16:45
Primăria Capitalei dă 175.000 de euro pentru o nouă statuie a lui Caragiale

AdministraţiaMonumentelor, instituţie subordonată Primăriei Capitalei, va da 744.000 de lei(circa 175.000 de euro) pentru un bust din bronz a lui I. L. Caragiale, încondiţiile în care în Bucureşti există deja două statui ale dramaturgului.

Câştigătorullicitaţiei pentru realizarea noii statui a lui Caragiale este artistul plasticIonel Stoicescu, potrivit unui anunţde atribuire postat pe site-ulguvernamental de licitaţii publice.

Stoicescuamai câştigat licitaţiiale municipalităţii legate de diverse monumente.Astfel,artistul aobţinut de laedili trei contracte pentrurestaurarea statuilor "Dinicu Golescu", "Dr. C. I. Istrati"şi "Monumentul trupelor de geniu", cunoscut şi sub numele de StatuiaLeul. Tot Stoicescuarestaurat alte statui din Bucureşti, printrecare şicea aspătarului Mihail Cantacuzino de lângă Biserica Colţea.

Artistulvatrebui sărealizeze bustul din bronzca replică alucrării luiConstantin Baranschi şisă îlamplaseze pe un soclu adecvat.

Înprezent, statuia dramaturgului realizată de Baranschise aflăînPiaţa Rosetti, dar Administraţia Monumentelor vrea să o mute peCaleaVictoriei, în faţa Hotelului Novotel. În anunţul de participare postat pe site-ulguvernamental de licitaţii publice se menţionează că suma estimată pentrulucrările de reamplasare a statuii este de 483.871 de lei. Cât despre motivelemutării statuii, cei de la Administraţia Monumentelorau declarat pentruNewsIncă demersul vine în urma unei propuneri de anul trecut a AcademieiRomâne. "Mutarea este aprobată prin buget şi s-a făcut şi un studiu devizibilitate. Prin reamplasare urmărim punerea în valoare a monumentului, înzona unde a fost, înainte de război, Teatrul Naţional", au mai spusreprezentanţii Administraţiei Monumentelor.

Statuialui Caragiale din Piaţa Rosetti are o istorie interesantă. În anii '50,sculptorul Constantin Baranschi a realizat o statuie a lui Lenin care nu a fostpe placul autorităţilor vremii, din cauza atitudinii: părintele leninismuluiera cu mâna stângă dusă în buzunar şi cu cea dreaptă la jiletcă. Din acestmotiv, capul lui Lenin a fost dat jos, iar în locul lui a fost pus capul luiCaragiale.

Lasfârşitul anului trecut, în Capitală aapărutşi ansamblul monumental"Caragialiana - Căruţa cu Paiate", amplasat în faţa TeatruluiNaţional "Ion Luca Caragiale", pentru care municipalitatea aplătitpatru milioane de lei. Conform unui comunicat de presă,municipalitatea, prin Administraţia Monumentelor, a finanţat cheltuielileaferente turnării în bronz a componentelor ansamblului monumental formatdin 17 piese, printre care şi o statuie a lui I. L. Caragiale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639233-12-05Parerea ta...

TEODOR
08 Ian 2011

In 2012 se vor implini 100 de ani de la moartea lui Caragiale!Aceasta este modalitatea prin care Oprescu si Administratia Monumentelor,vor marca acest eveniment aniversar!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray