2020-07-11 05:34

Primarii municipiilor cer modificări fiscale care să le aducă mai mulţi bani la bugetul local

 |  21:01
Primarii municipiilor cer modificări fiscale care să le aducă mai mulţi bani la bugetul local

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) solicită Guvernului câteva modificări fiscale, care să fie adoptate luna următoare şi introduse în noul Cod fiscal. Primarii de municipii vor să fie supraimpozitate imobilele şi terenurile neîngrijite, să încaseze direct, nu prin redistribuire, taxa pe stâlp şi cotele defalcate din impozitul pe venitul global.

Primarii de municipii cer Guvernului modificarea Codului fiscal prin care să-i poată supraimpozita pe proprietarii de terenuri şi imobile care nu-şi îngrijesc proprietăţile. Ilie Gavril Bolojan, preşedinte executiv AMR, primar al Municipiului Oradea, susţine că propunerea edililor este de a se majora impozitele pe terenurile şi clădirile celor certaţi cu ordinea şi curăţenia de cinci ori. Excepţie fac clădirile de patrimoniu şi monumentele istorice, pentru care primăriile acordă împrumuturi pentru repararea faţadelor.

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al AMR, declară că în Bucureşti problema clădirilor şi a terenurilor abandonate este foarte gravă şi că „niciodată nu este prea mult să creşti impozitele pentru proprietarii care nu menţin curate imobilele şi terenurile pe care le deţin”.

Numai în sectorul său sunt identificate peste 100 de terenuri şi imobile abandonate, care strică imaginea oraşului. „Pe lângă problemele comunităţii, avem şi unele individuale. Am avut un caz în care o doamnă în vârstă a acceptat să-i strângem gunoaiele din apartament. A fost nevoie de 14 camioane pentru a strânge toată mizeria. Nimeni nu vrea să aibă asemenea vecini. Cu amenzile nu rezolvăm nimic. Acestea sunt contestate în instanţă şi anulate”, a argumentat Robert Negoiţă. Chiar şi în cazul proprietăţilor cu statut juridic incert sau care se află în stadiul de a fi recuperate ori retrocedate, primarii vor să-i responsabilizeze pe proprietari că nu trebuie să le abandoneze.

AMR, care reuneşte toate cele 103 municipii ale României şi cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti, solicită Guvernului unele măsuri fiscale care să le aducă mai mulţi bani la bugetul local.

Principalele modificări fiscale

Din corespondenţa dintre AMR şi Guvern, respectiv Ministerul Finanţelor, reiese că solicitările datează din primăvara acestui an, fără nici un răspuns din partea autorităţilor centrale. În documentul transmis viceprim-ministrului Liviu Dragnea se solicită impozitarea contribuabililor care  produc sau comercializează mijloace de transport care nu au fost niciodată înmatriculate în România.

Referitor la impozitarea imobilelor şi a terenurilor, se solicită aplicarea măsurii fiscale şi la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrărilor. Astfel, notarii să fie obligaţi să anunţe organul fiscal al administraţiei locale în 10 zile de la autentificarea documentaţiei. Aceleaşi obligaţii ar urma să aibă şi instanţele judecătoreşti, după ce hotărârile devin definitive şi irevocabile.

Impozitarea suplimentară a proprietarilor care deţin clădiri şi terenuri neîngrijite se va face în urma unui proces-verbal de constatare, iar impozitul va fi aplicat începând cu data de 1 a lunii următoare.

Primarii solicită şi „posibilitatea de plată în avans a subvenţiei la energia termică furnizată populaţiei în perioada de vară”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz