2020-06-05 10:33

Primarii orașelor spun că sunt în pragul falimentului și se plâng că „sunt duși cu vorba” de Teodorovici. Ce solicitări au referitoare la rectificarea bugetară

 |  19:52
Primarii orașelor spun că sunt în pragul falimentului și se plâng că „sunt duși cu vorba” de Teodorovici. Ce solicitări au referitoare la rectificarea bugetară

Asociaţia Oraşelor din România i-a transmis, vineri, o scrisoare deschisă ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, prin intermediul căreia face o serie de propuneri în contextul rectificării bugetare şi îi comunică, între altele, că primarii sunt tot mai îngrijoraţi pentru că „sunt duşi cu vorba”.

„AOR, cu un an şi jumătate în urmă, a primit cu încredere şi multe speranţe numirea domniei voastre în fruntea Ministerului Finanţelor Publice, dar satisfacţia colaborării pe care ne-aţi oferit-o este una care ne-a scăzut acel entuziasm al începutului, pe întreaga perioadă parcursă din ianuarie 2018 până în prezent nereuşind un dialog productiv, care să permită găsirea de soluţii menite să sprijine administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş. Ţinând cont de faptul că, în ultimii ani, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale au suferit scăderi semnificative, care nu au putut fi compensate prin măsurile luate de autorităţile administraţiei publice locale şi nici în urma rectificărilor bugetare făcute de Guvern, dar, mai ales, de continuarea atribuirii unor competenţe către administraţia locală, în cele mai multe cazuri fără alocare de surse financiare suficiente, şi de deposedarea de mulţi bani a bugetelor locale, primarii de oraşe şi-au sporit îngrijorarea văzând că sunt duşi cu vorba. Prin neluarea în seamă a propunerilor făcute de Asociaţia Oraşelor, s-a ajuns deja să discutăm despre localităţi aflate la limita supravieţuirii şi poate chiar în pragul falimentului", se arată în scrisoarea deschisă difuzată de AOR.

Asociaţia anunţă că, „sufocaţi de competenţele transmise la nivel local, neînsoţite de resurse financiare care să ţină cont că, în oraşe, funcţionează o multitudine de instituţii care, în afara locuitorilor oraşului, deservesc şi locuitori ai mai multor comune învecinate (licee, spitale, creşe, servicii de evidenţă informatizată a persoanei, instituţii de asistenţă socială, poliţie locală, parchet şi judecătorie, agenţie de ocupare a forţei de muncă, administraţie financiară şi trezorerie)", primarii de oraşe solicită stabilirea unor măsuri clare menite să ducă la deblocarea situaţiilor critice în care se află.  

„Solicităm ca, la rectificarea de buget pe care aţi anunţat-o public pentru sfârşitul lunii iulie - începutul lunii august, prin ordonanţă de urgenţă, Executivul să ţină cont de următoarele propuneri făcute de AOR pentru a putea evita falimentul celor mai multe dintre unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş: alocarea suplimentară de sume din TVA pentru bugetele locale, cu destinaţie specială, pentru susţinerea integrală a cheltuielilor privind drepturile salariale ale însoţitorilor şi indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi salarizării personalului neclerical, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială; alocarea sumelor de care bugetele locale au fost deposedate în lunile ianuarie, februarie şi martie a.c. - corespunzătoare diferenţei dintre nivelul de 60% şi cel de 41,75% din cotele din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat pe anul 2019; alocarea pentru unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş a unor sume defalcate din TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale care, adăugate la veniturile proprii estimate pentru 2019 şi la sumele corespunzătoare unei cote de 60% din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat pe anul 2019, la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, să asigure un buget minim de funcţionare corespunzător sumei de 1.400 lei/ locuitor/ an, dar nu mai puţin de: 6 milioane lei/ an/ oraş, pentru oraşele cu un număr de locuitori de sub 5.000 de locuitori, 8 milioane lei/ an/ oraş, pentru oraşele cu un număr de locuitori de la 5.001 la 10.000 de locuitori, 15 milioane lei/ an/ oraş, pentru oraşele cu un număr de locuitori de peste 10.000 de locuitori", se arată în scrisoarea deschisă.

„Asociaţia Oraşelor din România vă roagă să acţionaţi cât mai rapid pentru rezolvarea pe cale de parteneriat a problemelor cu care ne confruntăm", se arată la finalul scrisorii AOR. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-12Parerea ta...

PRăBUșIREA
12 Iul 2019

In curând Teodorovici va fi coleg de celula cu Dragnea
TRADATORI DE TARA
14 Iul 2019

SA VEZI MINCIUNI SI FALIMENT CU BUGETUL TARI LA SFIRSITUL ANULUI . SA INPRUMUTAT ZECI DE MILIARDE . SA VEZI CUM II ARESTEAZA CU PATACHINA , PA FEL CA IN GRECIA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine