2019-10-18 04:27

Primele carduri de sănătate vor fi livrate în toamna lui 2011

 |  18:21

Primele carduri de sănătate vor fi livrate celmai devreme în august-septembrie 2011, iar asiguratul va trebui să achiteaproximativ 2 euro pentru a primi acest card, întregul proces de implementare asistemului fiind estimat să dureze circa 14-15 luni, a declarat ministrulSănătăţii, Cseke Attila.

Cadrullegislativ pentru introducerea, începând cu anul viitor, a cardului de sănătatea fost reglementat printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată, joi, de Guvern.

Ministrulde resort a precizat că începând cu lunile august-septembrie, fiecare persoanăcare a împlinit 18 ani şi este asigurată în sistemul public va primi acestcard, cel mai probabil prin poştă, pentru care va plăti un preţ estimat de aproximativ2 euro.

Încazul în care asiguratul nu va putea primi cardul prin poştă, la domiciliu,atunci va avea posibilitatea să obţină documentul la Casa de Asigurări deSănătate de care aparţine.

Laun ritm de aproximativ un milion de carduri lunar, Imprimeria Naţională vaasigura în circa 14-15 luni toate cardurile necesare pentru cei 14,9 milioanede asiguraţi în prezent, a spus Cseke, citat de Mediafax.

Lafinalizarea procesului, asiguraţii trebuie să prezinte cardul la accesareaoricărui serviciu public de sănătate, mai puţin pentru serviciile de urgenţă şicele epidemiologice, în caz contrar urmând să beneficieze contra cost deservicii medicale.

Pecard vor fi introduse toate datele medicale ale pacientului, inclusiv acceptulacestuia de a i se preleva organe, după moarte, pentru utilizarea întransplanturi. Ministrul a arătat că acceptul prelevării de organe după moarteva fi înregistrat pe baza unei declaraţii notariale, iar procesul tehnic deînregistrare a acestui accept va fi finalizat în perioada următoare.

Pecardul naţional de sănătate vor fi trecute datele de identitate, codul numericpersonal, codul asiguratului, data expirării, numărul de identificare şiacronimul casei de asigurări de sănătate care îl emite, precum şi numărul deidentificare a cardului.

Totodată,cardul ar urma să conţină date care vor fi stocate pe un cip. Astfel, cip-ul vaconţine diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguină şi Rh-ulasiguratului, tratamente speciale, proteze, statusul acestuia (sănătos saubolnav cronic), precum şi dacă este donator de organe. În cip vor fi găsite şiinformaţii privind numărul de solicitări de servicii medicale, platacontribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, dar şi date despre mediculde familie - nume, prenume, contact sau menţini despre coasiguraţi. A.M.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-05-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray