2020-07-07 19:36

Prins în plasa propriilor interese, Sorin Oprescu ne face de râs în Europa şi la Campionatul European de Gimnastică

 |  21:01
Prins în plasa propriilor interese, Sorin Oprescu ne face de râs în Europa şi la Campionatul European de Gimnastică

România s-a angajat să găzduiască la Bucureşti următorul Campionat European de gimnastică din 2017 prezentând poze şi fără să aibă infrastructura necesară. Drept argument că se poate aşa ceva, primarul general Sorin Oprescu dă exemplul Arenei Naţionale, care ne-a făcut de râs în toată lumea. Construirea Sălii Polivalente este întârziată cu şapte luni din cauza Primăriei Capitalei care nu a făcut selecţia corectă a firmelor ce au participat la licitaţie.

Sala Polivalentă din incinta Complexului « Lia Manoliu » din Capitală va găzdui Campionatele Europene de gimnastică din 2017 - este decizia Comitetului Executiv al forului european de profil a  Uniunii Europene de Gimnastică (UEG). Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, apreciază decizia de la Lausane din acest weekend drept o performanţă a României. El recunoaşte că atribuirea organizării Europenelor de gimnastică este o mare responsabilitate, deşi admite că România s-a prezentat doar cu poze la Comitetul Executiv de Gimnastică, surclasând Danemarca, a cărei candidatură viza oraşul Odense.

“Noi am prezentat nişte poze, iar ele trebuie să devină realitate. Mă refer la noua Sală Polivalentă din Bucureşti. Responsabilitatea se întinde pe mai mulţi ani şi include mai mulţi factori responsabili, nu doar federaţia”, a spus Adrian Stoica. El a dezvăluit asul din mânecă pe care îl are federaţia în cazul în care sala din Bucureşti nu va fi gata. O posibilă gazdă pentru Campionatul European din 2017 ar putea fi Cluj-Napoca. “Nu am prezentat această variantă şi nici nu va fi prezentată decât dacă se vor complica lucrurile cu sala din Bucureşti. Noi trebuie să ştim cu ce mergem la război, cum se spune”, a comentat Adrian Stoica.

Speranţele edilului-şef

“Sper să terminăm săptămâna viitoare procedura de selecţie, care, din cauza contestaţiilor, a ajuns să dureze puţin peste şapte luni. Imediat ce va fi desemnat câştigătorul, ne vom apuca de treabă. Apoi, aşa cum v-am obişnuit – vezi exemplul Arenei Naţionale, care a necesitat un ritm rapid de lucru, pentru a putea găzdui Finala UEFA Europa League, angajament asumat de România şi dus la îndeplinire cu succes de Primăria Municipiului Bucureşti -, vom intensifica munca în teren şi în 2016 vom finaliza sala polivalentă”, a spus Sorin Oprescu după aflarea deciziei.

Potrivit edilului, Sala Polivalentă va avea toate dotările necesare pentru desfăşurarea unui astfel de campionat în condiţii ideale. “De altfel, aşa cum s-a discutat cu federaţiile de specialitate, acestea vor lua parte la toate deciziile privind set-up-ul sălii şi dotările sportive”, a mai spus Sorin Oprescu. Sala Polivalentă ar urma să aibă o capacitate de 12.000 locuri.

Licitaţia pentru Sala Polivalentă a fost una “cu cântec”. Oficialii municipalităţii spun că Primăria Capitalei a desemnat drept câştigător al licitaţiei firma Astaldi. Decizia a fost însă contestată de cea de-a doua firmă calificată în etapa finală a licitaţiei, respectiv Strabag. Potrivit documentelor, Strabag a fost declarată câştigătoare pentru o ofertă de 57 de milioane de euro, iar apoi a fost descalificată şi a primit lucrarea Astaldi, care a licitat 61 de milioane de euro. Prin urmare, primăria a ales oferta mai scumpă. Trebuie menţionat că 50 de milioane de euro vor fi alocate de Guvern pentru construcţia Sălii Polivalente.

Saga licitaţiei

Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a obligat Primăria Capitalei să reanalizeze ofertele depuse la licitaţia pentru construirea Sălii Polivalente din Bucureşti şi a descalificat Starbag în favoarea Astaldi. CNSC a dat câştig, pentru a doua oară, austriecilor de la Strabag. Iniţial, austriecii câştigaseră cu o ofertă de 55 de milioane de euro, iar Comisia din Primăria Capitalei s-a grăbit să anunţe că Strabag va construi sala. Dar Ministerul de Finanţe a întors rezultatul şi au câştigat italienii de la Astaldi, al căror proiect costă 65 de milioane. Strabag a reclamat PMB la CNSC, iar Primăria a fost obligată să revină asupra deciziei şi să continue licitaţia. Reprezentanţii PMB au invocat că austriecii nu respectaseră condiţia minimă de 13.000 de locuri, oricare ar fi disciplina sportivă din sală, şi i-au declarat neeligibili pe cei de la Strabag pentru a doua oară. Şi, tot a doua oară, austriecii au întors rezultatul la CNSC.

CNSC a admis că e adevărat că austriecii nu ajung la 13.000 de locuri, dar şi-au motivat decizia cu cifre statistice, dând exemplul atletismului. “Cei mai mulţi spectatori la o gală internă de atletism au fost aproximativ 500, iar pe plan internaţional recordul este de 7.000 de spectatori la competiţiile de atletism în sală”, se spune în motivarea CNSC. 

Doi ani de tergiversări

Iniţial sala trebuia să fie terminată în 2015, reprezentanţii primăriei declarând că “după toate calculele de timp, oricât de pesimiste, în 2016 Bucureştiul va avea sala de sport”. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a alocat în aprilie 2013 suma de 80 de milioane de euro pentru construirea Sălii Polivalente din Complexul sportiv “Lia Manoliu”. Potrivit proiectului adoptat, plata celor 80 de milioane de euro urma să fie eşalonată pe doi ani: 50 milioane euro în primul an şi 30 în al doilea an.

Potrivit caietului de sarcini, sala urma să aibă minimum 12.000 de locuri şi o parcare de circa 10.000 mp. Durata estimată a contractului era de 36 luni, din care 24 luni pentru proiectare şi execuţia lucrărilor şi 12 luni pentru servicii tehnice de operare şi mentenanţă. Sala Polivalentă urma să aibă 4-5 niveluri şi o înălţime de maximum 31 metri, o suprafaţă desfăşurată de circa 40.000 mp. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-25Parerea ta...

ANONIM
29 Ian 2015

Ce licitatii,lucrurile vor fi intoarse pina ce cistiga cel agreat sau impus de primari
SECRETARA
29 Ian 2015

Excrocul a dat autorizati de constructi la toti tigani , mai rau ca la timisoara . Bani lui sint la fisu in tarile calde , acum 2 luni zicea ca il intreaba , dar a pus batista pe tambal .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz