2019-12-13 04:27

Profesorii aflaţi la vârsta pensionării, obligaţi să străbată inutil sute de kilometri

 |  18:55
Profesorii aflaţi la vârsta pensionării, obligaţi să străbată inutil sute de kilometri

Profesorii care au ajuns la vârsta pensionării sunt obligaţi de Ministerul Muncii şi de Casele teritoriale de pensii să străbată zeci şi sute de kilometri după acte care nici măcar nu sunt necesare dosarului de pensionare. Sindicatele din învăţământ cer autorităţilor schimbarea legislaţiei.

Profesorii sunt obligaţi să rămână în sistem chiar şi după vârsta pensionării. Aceasta pentru că Ministerul Muncii, prin Casele de pensii, îi obligă pe dascăli să se deplaseze zeci sau chiar sute de kilometri pentru a face rost de adeverinţe de salariu şi activitatea de la toate unităţile de învăţământ unde au fost angajaţi de la debutul în sistem. Dascălii sunt supuşi acestui tur de forţă cu toate că în cartea de muncă se regăsesc în integralitate datele solicitate de Casele de pensii.

Sindicatele din învăţământ au primit numeroase sesizări de la cadrele didactice nemulţumite de faptul că trebuie să bată ţara de la Vest la Est şi de la Nord la Sud pentru câteva hârtii.

Un profesor din judeţul Dâmboviţa, de exemplu, este nevoit să se deplaseze până în judeţul Caraş Severin, în timp ce un alt profesor din Prahova trebuie să străbată drumul până în nordul Moldovei doar pentru a face pe plac celor de la Casele de pensii.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret“, Marius Nistor (foto), a declarat, pentru PUTEREA, că va cere Ministerului Muncii o revizuire a acestei legislaţii deficitare. „Aşa se procedează. Din nefericire, cei de la Ministerul Muncii nu realizează că în învăţământ există multă mobilitate, iar un profesor nu activează întreaga carieră într-o singură unitate şcolară. De-a lungul anilor, profesorii îşi pot schimba domiciliul, se pot transfera de la o unitate la alta... Sigur că avem numeroase sesizări în acest sens de la oamenii din teritoriu. O să avem o solicitare către cei de la Ministerul Muncii pentru a rezolva această situaţie. Toate datele necesare pentru pensionare se regăsesc în cartea de muncă”, ne-a declarat preşedintele FSE „Spiru Haret“.

Situaţia este mai dramatică pentru profesorii care au intrat în sistem în timpul regimului comunist, fiind repartizaţi chiar şi la sute de kilometri distanţă de localitatea de domiciliu. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei Naţionale, aproximativ 80% dintre cadrele didactice care activează în prezent în sistemul de învăţământ sunt trecute de vârsta de 50 de ani.

Vârsta de pensionare

Potrivit Legii 1/2011  (Legea Educaţiei Naţionale) în intervalul ianuarie 2011 – decembrie 2014, vârsta de pensionare a femeilor va creşte de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a bărbaţilor va creşte de la 64 de ani la 65 de ani. La finele acestei perioade, se continuă creşterea graduală a vârstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 la 63 de ani, până în anul 2030. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-08Parerea ta...

GICA
08 Iul 2013

... ACELASI LUCRU A FOST SI ESTE IN .. APARARE! -NOROC CU COMISARIATELE JUDETENE CARE NE-AU AJUTAT! -PT. INVATAMANT ... INSPECTORATELE JUDETENE AU DATORIA SA MIJLOCEASCA SI SA ELIBEREZE DOCUMENTELE NECESARE; -ACUM EXISTA SI LOGISTICA COMUNICARII SI CENTRALIZARII DATELOR LA NIVEL JUDET! -LA TREABA! -SUCCES! SURPRINZATOR CA EXISTENTA CARTILOR DE MUNCA (spre deosebire de sist. aparare) nu este luat in seama;
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray