2020-07-04 16:16

Profesorii rămân fără salarii, de sărbători. Boc taie încă o dată din bugetul educaţiei

 |  18:40
Profesorii rămân fără salarii, de sărbători. Boc taie încă o dată din bugetul educaţiei

Cadreledidactice pot rămâne fără salarii chiar în prag de sărbători, în urma ultimeirectificări bugetare pe 2010. Guvernul a redus fondul de salarii pentruangajaţii din învăţământ preuniversitar cu aproximativ 250.000.000 de lei. Înplus, bugetul Ministerului educaţiei a fost redus cu peste 40 de milioane delei. Această măsură va lăsa sute de şcoli din mediul rural fără căldură, înmijlocul iernii, la care se adaugă lipsa materialelor didactice. Sindicateledin învăţământ s-au resemnat şi nu cred că profesorii vor fi dispuşi săprotesteze faţă de decizia Guvernului.

La ultima rectificare bugetară realizată de Guvern pe 2010,Ministerul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului a pierdut peste 40de milioane de lei. De asemenea, fondul de salarii pentru angajaţii din îvăţământa fost la rândul său diminuat cu aproape 250.000.000 de lei. În acestecondiţii, cadrele didactice sunt convinse că vor trebui să-şi ia adio de lasalarii, chiar în perioada sărbătorilor de iarnă. “Am fostloviţi din două părţi. A fost redus şi fondul de salarii pentru învăţământ şis-a tăiat şi din bugetul Ministerului educaţiei. În aceste condiţii, nu ştimdacă vor mai putea fi achitate salariile pe luna decembrie. Profesorii vorrămâne fără bani de sărbători. Salariile au fost diminuate cu 28%, nu cu 25%,cum pretinde guvernul Boc. De la începutul anului, bugetul desalarii pentru angajaţii din învăţământ a fost redus cu 1,3 miliarde de lei. Noi vomtransmite aceste informaţii în teritoriu. Mai mult nu putem face. Oamenii vordecide cum vor să reacţioneze. Nu cred însă că se vor organiza proteste sau căse va declanşa greva generală”, ne-a declarat preşedintele FederaţieiSindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Mai mult, sindicaliştii din învăţământ avertizează că şibugetul pe anul 2011 ar putea să aducă noi “surprize” dascălilor. “Aceastădiminuare a bugetului nu se poate transforma decât în diminuări salariale,reduceri de personal, profesori care aleg să părăsească sistemul educaţional şilipsă de material didactic. Pe scurt, va scădea din nou calitatea din învăţământ.Toate aceste diminuări nu pot să conducă decât la noi disponibilizări înînvăţământ. Guvernul nu a discutat cu partenerii sociali din educaţie. Bugetulpe 2011 rămâne un mister, la fel ca toate măsurile luate de acest guvern.Profesorii trebuie să decidă dacă vor reacţiona sau dacă vor rămâne resemnaţica şi până acum. Investiţiile din educaţie sunt oricum blocate de multă vreme”,ne-a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret”,Marius Nistor.

Diminuarea banilor alocaţi pentru educaţie ar putea lăsasute de şcoli din mediul rural fără lemne pentru foc, mai avertizeazăsindicaliştii.

Salarii mărite,dar totuşi diminuate

Salariile de bază din sectorul public vor creşte în 2011 cu 15%, dar vorrămâne şi în aceste condiţii cu 13,75% mai mici faţă de luna iunie 2010, cândau fost reduse de Guvern, fără ca noul nivel să mai fie modificat până la sfârşitulanului viitor, relevă Legea salarizării. Documentul este datat 17 noiembrieşi a fost discutat în şedinţa de ieri a Executivului, urmând să fie transmisspre consultare Fondului Monetar Internaţional (FMI) înaintea adoptării,informează Mediafax. Surse oficiale au precizat că luna octombrie este luată cabază de calcul, deoarece atunci au fost finalizate toate măsurile de reducerisalariale. "În anul 2011, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor defuncţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusivsporuri, indemnizaţii, precum şi al altor drepturi în lei sau în valută alepersonalului plătit din fonduri publice, aflat în plată la 1 octombrie 2010, semajorează cu 15%. Calculul concret al acestor drepturi salariale pentru anul2011 se face astfel: cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor defuncţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri,indemnizaţii, precum şi al altor drepturi în lei sau în valută ale personaluluiplătit din fonduri publice, aferent lunii iunie 2010, se diminuează cu unprocent de 13,75%", se arată în Legea salarizării.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz