2020-02-21 18:31

Profesorii vor primi cu 25% mai puţini bani pentru Bac şi titularizare

 |  18:20
Profesorii vor primi cu 25% mai puţini bani pentru Bac şi titularizare

Banii profesorilor pentru participarea la examenele de bacalaureat şititularizare au fost diminuaţi cu 25%, cu toate că aceste activităţi suntindependente şi nu sunt trecute în fişa postului. Ministrul educaţiei, DanielFuneriu, le-a promis dascălilor, înainte de prima sesiune de bacalaureat, căvor primi aceleaşi sume de bani ca şi anul precedent. Un profesor asistent laexamenul de titularizare va fi retribuit cu maximum 15 lei.

Guvernul a mai dat o lovitură profesorilor. Banii pentru asistenţa şi evaluarea de la examenele debacalaureat şi titularizare vor fi reduşi cu 25%, conform “Legii Ciomu”, cu toate că aceste activităţi nu figurează în fişa posturilor dascălilor.Astfel, sumele de bani ce urmează să ajungă la dascăli sunt “nesemnificative”. Un profesor asistent la Bac primeşte 25 de lei pe zi, având posibilitateade a acumula maximum 75 de lei în timpulunui examen. După aplicarea Legii 118, profesorii asistenţi vor obţinemaximum 56 de lei la examenul de bacalaureat. Un profesor evaluator primeşte 4lei pentru fiecare lucrare corectată. Un dascăl are posibilitatea de a corectamaximum 100-150 de lucrări, fiind retribuit cu 400- 500 de lei. În urmaaplicării “Legii Ciomu”, un profesor evaluator va putea obţine maximum 375 delei la o sesiune de examen. Cel mai mult vor avea de suferit profesoriiasistenţi de la examenul de titularizare, aceştia urmând să primească 15 lei.

Inspectoratele şcolare au fost deja informate în legăturăcu reducerea sumelor de bani ce ar urma să revină profesorilor care participăla organizarea examenelor de bacalaureat şi titularizare. Totuşi, dascălii vorprimi integral sumele de bani ce le revin pentru bacalaureatul din vară,deoarece nu intrase încă în vigoare Legea 118. Retribuţiile pentrucontestaţiile din vară, pentru titularizare şi pentru bacalaureatul din toamnăvor fi însă diminuate cu 25%.

Conducerile federaţiilor sindicale din educaţie susţin căparticiparea profesorilor la examenul de bacalaureat este independentă, iar Legea 118 nu trebuia aplicată şi pe veniturile rezultate dinactivităţi ce nu sunt prevăzute în fişa postului dascălilor. PreşedinteleFederaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, susţine că,în aceste condiţii, “nu se mai poate spune ce este legal şi ce este ilegal”. “Eu am impresia că dânşii (reprezentanţii Guvernului)nu ştiu să mai facă altceva, decât să taie. Participarea profesorilor laexamenul de bacalaureat este o activitate independentă şi nu este trecută înfişa postului. Nu trebuia să se taie aceste venituri. Sincer, nu ştiu ce maieste ilegal şi ce este legal în ţara asta. Oricum, sumele nu erau mari niciînainte, dar acum sunt doar simbolice. Doar profesorii pot să decidă acum dacămai participă la acest examen”, ne-a declaratCornea.

Funeriu i-a păcălit din nou pe dascăli

Conducerea Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) considerăretribuţiile de la examenele de bacalaureat şi titularizare de-a dreptul “jignitoare”. “În mintea lor, ştiu cătrebuie să reducă toate veniturile, potrivit Legii 118. Ei nu ţin cont căaceşti bani nu ar trebui diminuaţi. Veniturile din vară nu au fost diminuatepentru că nu era încă aplicabilă Legea 118. Ei simt nevoia să mai ia ceva. Profesoriinu câştigau mai nimic nici înainte, dar acum, sumele sunt jignitoare.Profesorii nu au mers însă pentru bani la examene. Colegii noştri au înţeles căaceasta este o activitate care trebuie efectuată. Guvernul încearcă să obligeprofesorii să facă muncă voluntară, probabil pentru că mulţi dintre cei aflaţila conducere sunt obişnuiţi de pe vremea când munca în folosul comunităţii erasport naţional”, ne-a explicat preşedintele FEN, Constantin Ciosu. Acestasusţine că Executivul taxează intenţionat Sănătatea şi Educaţia. “De fiecare dată s-a acţionat asupra domeniilor vitale,cum sunt Sănătatea şi Educaţia. Am văzut ce nenorociri apar. Chiar dacă înînvăţământ nu o să moară nimeni, este afectată populaţia pe termen lung.Adevărul este că politicienii nu-şi doresc un popor educat. Dacă ar existamulţi oameni cu un grad ridicat de inteligenţă, nu ar mai putea ei să apliceastfel de măsuri”, concluzionează Ciosu.

În luna iulie, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu,declara că profesorii vor primi aceleaşi sume de bani pentru bacalaureat, ca şianul precedent. Demnitarul a omis să menţioneze diminuarea cu 25%.

Salariilecadrelor didactice, şi mai mici în 2011

Salariilecadrelor didactice ar urma să fie şi mai mici anul viitor, potrivit proiectuluinoii legi a salarizării unitare, conform căruia un profesor debutant cu studiisuperioare de lungă durată va primi 1,9 salarii minime, faţă de 2,1 conformvechii legi. Dezavantajaţi sunt şiprofesorii cu studii superioare delungă durată şi grad definitiv, cu vechime întredoi şişase ani,care vor trece de la un coeficient de bază de 2,2 la 1,95. Tot o scădere esteprevăzută şi în cazul celor cu vechime între şase şizece ani. Conformvechii Legi a salarizării unitare,aceştia aveau un coeficient maxim de2,75, iar prin noua lege vor trece la 2,56. (Daniel Hărmănescu)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine