2020-02-26 19:32

Profesorilor le-au scăzut salariile, dar nu și în cărțile de muncă

 |  16:57
Profesorilor le-au scăzut salariile, dar nu și în cărțile de muncă

Salariile cadrelor didactice au fost tăiate cu 25%, dar în cărţile demuncă nu este menţionată reducerea veniturilor. Dascălii pierd la pensie, dardin acte nu se constată acest lucru. Oficialii Ministerului Educaţiei refuză săcomenteze neoperarea în cărţile de muncă ale modificărilor dispuse de Guvern. În situaţia cadrelor didactice s-ar putea regăsi şi angajaţidin sectorul bugetar. Executivul ar putea să aştepte decizia forurilorinternaţionale pentru a opera în cărţile de muncă ale bugetarilor. FederaţiaSindicatelor Libere din Învăţământ dă în judecată Guvernul pentru neplata înavans a salariilor pe concediu, conform contractului colectiv de muncă.

Cadrele didactice au deja veniturile reduse cu 25%, însă pe cărţile de muncă salariile figurează cafiind complete. Contactaţi de reporterii “Puterea”, mai mulţi reprezentanţi aiinspectoratelor şcolare şi contabili ai unităţilor de învăţământ susţin că nuau primit indicaţii că ar trebui să opereze în cărţile de muncă.

Oficialii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretuluişi Sportului (MECTS) nu vor să discute sub nici o formă despre reducereasalariilor cadrelor didactice sau despre veniturile trecute în cărţile de muncăale dascălilor. “Nu discut despre acest subiect. Nu am ce informaţii să vă dau. Sunaţi la Biroulde presă”, ne-a replicatsecretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, Oana Badea. Reprezentanţii Birouluide presă al Ministerului Educaţiei susţin că nu au informaţii despre salariiletrecute în cărţile de muncă ale profesorilor. “Trebuie să se specifice în ordonanţa guvernamentală dacăreducerile salariale se trec sau nu în cartea de muncă”, a fost răspunsul MECTS.

Juriştii ne-au declarat căde la 1 iulie, reducerea veniturilor cu 25% trebuie menţionată şi în cărţile demuncă. “În baza Ordonanţei 118/2010, de tăiere a salariilor cu 25%, MinisterulEducaţiei trebuie să efectueze operaţiunea de reducere a venturilor cu 25% şiîn cartea de muncă. Se pot tăia 25% din sporuri sau din salariul de bază. Există salariaţicare beneficiază de anumite sporuri.Trebuie să se opereze reducerea şi încărţile de muncă”, ne-au explicat juriştii.

ConducereaFederaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că reducerea veniturilor salariale trebuiemenţionată şi în cărţile de muncă, cât timp au fost diminuate şi contribuţiilela bugetul de asigurări sociale de stat. “Reducerea cu 25% trebuie trecută în cartea de muncă. Maiales că au fost reduse şi contribuţiile la fondul de pensii. CAS-ul a fostredus. Eu pierd şi la fondul de pensie. Orice astfel de decizie trebuie notatăîn cartea de muncă”, ne-a explicat prim-vicepreşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere dinÎnvăţământ, Aurel Cornea, este convins că profesorii vor avea pensiilediminuate, chiar dacă salariul figurează întreg pe cărţile de muncă. “În mod cert,CAS-urile au fost plătite redus. Este imposibil ca în cărţile de muncă să nufie menţionată reducerea salariilor. Nu ştiu exact cum se procedează în astfelde cazuri. Dacă este o gafă, probabil că se va opera retroactiv”, ne-adeclarat Cornea.

Guvernul ar putea evita un efort suplimentarprin nemenţionarea reducerilor salariale, în cazul în care sindicatele vor aveacâştig de cauză la forurile internaţionale, fiind necesară o nouă operare încărţile de muncă.

Profesorii dau Cabinetul Boc în judecată

Dascălii care nu şi-au primit salariile pe concediu înavans, conform contractului colectiv de muncă, vor acţiona Executivul îninstanţă. “Sunt cadre didactice care nu şi-au primit toţi banii peconcediu. Acesta este motivul pentru care vom acţiona în instanţă. Ceea ce faceGuvernul este ilegal. Încalcă prevederile contractului de muncă. Salariile peconcediu trebuiau plătite cu cel puţin cinci zile înainte de vacanţă. Salariiletrebuiau achitate pe 14–15 zile”, ne-a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Guvernul a început să aplice ordonanţa “Ciomu”, prin carecei mai mulţi profesori vor fi nevoiţi să supreavieţuiască cu 6 milioane de leivechi pe lună. “Abia zilele trecute amprimit banii pentru luna iulie. Din 8,7 milioane de lei vechi, pentru iulie, amprimit pe card aproximativ 6,6 milioane de lei vechi. Noi trebuia să primimtoţi banii odată pe lunile iulie şi august. Unii profesori ştiu că primescbanii în fiecare lună, respectiv iulie şi august, alţii ştiu că primesc toţibanii odată”, ne-a explicat un profesor de la un liceu din Capitală.

Sunt şi zone în care dascălii nu şi-au primitdrepturile salariale pe luna trecută. De exemplu, în zona Moldovei, în judeţulSuceava, profesorii nu au primit banii pe luna iulie. “Nu am primit banii peiulie. De obicei primeam banii la sfârşitul lunii iunie pentru lunile iulie şiaugust. Nu ştim când primi banii pe iulie”, ne-au spus profesori din judeţul Suceava.

Numeroasefamilii de cadre didactice au avut bugetul redus cu 50%. “Lucrez în învăţământ de aproximativ 30 de ani, la fel şisoţul meu. Venitul familiei noastre a fost redus cu 1.000 de lei”, ne-a explicat o profesoară din judeţul Dâmboviţa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-01-12

Mai multe imagini:
Profesorilor le-au scăzut salariile, dar nu și în cărțile de muncă
zoom
Parerea ta...

ANA-MARIA
02 Aug 2010

spuneti voi ca 6 milioane dupa reducere. sa va spun eu altfel. au decis sa dea avans si lichidare. eu am primit luna aceasta 2 milioane. cum poti trai din 2 milioane??? intretinerea numai a fost 120.000. puneti celelalte facturi si veti vedea ca nu se poate trai asa.
PARASCHIVION_TL
02 Aug 2010

Sunt profesor. Si eu vreau sa dau autoritatile in judecata dar nu stiu pe cine si nici la care instanta Paraschiv Ion
GEORGETA
02 Aug 2010

am primit salariile pe concediu nediminuate,asa cum este legal,dar am aflat ca s-au primit documente de la isj si de la finante de reducere a indemnizatiilor de concediu precum si a decontului de transport.Prin urmare ne vor taia din salarii in lunile urmatoare,deci vom munci degeaba. calitate in invatamant!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine