2020-05-29 11:32

Prognoza meteo pe două săptămâni. Când scăpăm de caniculă

 |  21:01
Prognoza meteo pe două săptămâni. Când scăpăm de caniculă

Estimările emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că temperaturile ridicate vor stăpâni România până la mijlocul toamnei. De asemenea, ANM a trimis şi o atenţionare pentru agricultori, care se vor confrunta cu o secetă pedologică accentuată în intensitate în cea mai mare parte a ţării.

Conform analizei transmise de instituaţia autohtonă, bazată pe estimările sezoniere realizate de către Centrul European pentru prognoze pe durată medie (ECMWF) din Anglia, temperaturile medii lunare pentru august se vor situa peste mediile multianuale. Situaţia va fi prezentă în cea mai mare parte a teritoriului ţării, iar conform ANM, „abaterile termice cele mai mari fiind posibile îndeosebi în regiunile sudice, sud-estice şi vestice”. Astfel, dacă temperatura multianuală lunară pentru august între 1981 şi 2010 a fost de 19,7 grade, anul acesta media ar putea fi mai mare cu 2 şi chiar 3 grade. Şi precipitaţiile vor fi extrem de scăzute, cu până la 20 de litri pe metru pătrat.

Doar Transilvania scapă

Şi în toamnă temperaturile se vor menţine la fel de ridicate, iar sursa citată mai precizează faptul că acestea vor înregistra valori peste normele climatologice în special sud-estul, sudul şi vestul ţării, în timp ce în Ardeal se pot apropia de mediile normale. Pentru zona Munteniei şi Bucureşti, temperatura medie estimată este de 18 grade. Centrul şi nordul ţării vor beneficia şi de precipitaţii apropiate de media multianuală. „În restul ţării, cantităţile lunare de precipitaţii vor avea o tendinţă spre deficit”, mai spun specialiştii ANM. Luna octombrie se anunţă la fel de calduroasă, cu o temperatură peste media din ultimii 30 de ani. Astfel, susţin specialiştii, „valorile termice vor fi peste mediile climatologice în sud-est şi local în sudul şi vestul ţării, iar în restul zonelor se vor încadra în normalul perioadei.” Astfel, în partea de sud se estimează o medie de 12 grade, cu peste 2 grade mai mult decât temperatura medie multianuală pentru octombrie, de 9,6 grade.

Rezervele pentru culturi, scăzute şi foarte scăzute

Într-o informare transmisă luni, agenţia transmite că „rezerva de apă în cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, înregistrează valori scăzute şi deosebit de scăzute în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptând unele suprafeţe din sudul, centrul şi nordul Transilvaniei, precum şi estul Maramureşului, unde conţinutul de umiditate a solului se încadrează în limite satisfăcătoare”. În aceste condiţii cu temperaturi ridicate şi precipitaţii neînsemnate cantitativ în comparaţie cu cerinţele culturilor „aflate în perioade critice faţă de consumul prin evapotranspiraţie”, seceta se va accentua în cea mai mare parte a ţării, iar cele mai mari probleme se vor înregistra în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat şi Crişana. ANM recomandă continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă şi fructe de sezon, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prăşitoare, pomii fructiferi şi viţa-de-vie, dar şi aplicarea irigaţiilor.

VREMEA PENTRU URMĂTOARELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI (Sursa: ANM)

Banat

Până la sfârşitul lunii iulie vremea va fi călduroasă, caniculară în jurul datei de 29, iar media temperaturilor diurne se va situa în jurul valorii de 32 de grade. În prima decadă a lunii august valul de căldură se va intensifica şi va fi caniculă în aproape fiecare zi. Cel mai cald ar putea fi în primele zile ale lunii, când media temperaturilor maxime va fi de 35-37 de grade. În cursul nopţilor, mediile termice vor fi în jur de 17 grade în primele 6 zile, apoi vor creşte cu 2-3 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai ridicată la începutul intervalului, în jurul datei de 30 iulie şi, din nou, în intervalul 4-6 august,

Crişana

În cele două săptămâni de prognoză, temperaturile vor fi, în general, peste mediile climatologice specifice acestei perioade. În primele zile vremea se va încălzi, astfel încât temperaturile maxime vor creşte de la valori de aproximativ 29 de grade, până la 34-35 de grade în data de 29 iulie. În următoarele două zile se va resimţi o uşoară răcorire a vremii, dar apoi un nou val de căldură se va resimţi, începând cu data de 1 august. Prin urmare, vremea va deveni călduroasă, iar în unele zile chiar caniculară, cu medii ale temperaturilor maxime de 34-35 de grade. Media temperaturilor minime se va situa în jurul valorii de 16 grade până în data de 1 august, apoi va creşte până la 18 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în prima zi, în data de 30 iulie şi, din nou, în perioada 4-5 august. În rest, doar cu totul izolat se pot semnala ploi de scurtă durată.

Transilvania

Vremea va fi, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, izolat caniculară după-amiaza, în special în partea de sud-vest a regiunii şi mai ales în jurul datei de 29 iulie şi în intervalul 2 - 4 august, când media valorilor termice diurne va fi de 32-34 de grade. Media temperaturilor minime se va situa între 13 şi 16 grade, cu cele mai ridicate valori între 3 şi 6 august. Vor fi averse pe arii extinse în zilele de 27, 30 şi 31 iulie, precum şi în jurul datei de 4 august, când acestea pot fi mai însemnate cantitativ.

Maramureş

Mediile temperaturilor maxime vor fi cuprinse între 28 şi 30 de grade în ultimele zile ale lunii iulie şi se vor situa în jurul valorii de 32 de grade în prima decadă a lunii august, când vremea va fi în general călduroasă, posibil, în unele zile, izolat chiar caniculară. Temperaturile minime vor fi în scădere până în dimineaţa zilei de 1 august, când se vor situa, în medie, în jurul valorii de 13 grade, apoi regimul termic nocturn va marca o creştere, astfel încât, pe 3 august, media minimelor va fi de 17 grade. După această dată, valorile termice nocturne nu vor mai avea variaţii semnificative. Manifestările de instabilitate atmosferică vor fi mai frecvente în prima zi a intervalului, în jurul datei de 30 iulie şi în perioada 4-6 august.

Moldova

În cea mai mare parte a intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor fi mai mari decât normele climatologice specifice perioadei şi se vor situa, în medie, între 28 de grade în ultima zi a lunii iulie şi 33-34 de grade în 29 iulie şi din nou între 2 şi 4 august. Pe arii restrânse, cel mai probabil în sudul regiunii, vor mai fi şi zile caniculare. În ceea ce priveşte temperaturile nocturne, media acestora se va situa, în general, peste 16 grade în ambele săptămâni ale intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariţie a manifestărilor de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată în zilele de 27, 30, 31 iulie şi, din nou, în jurul datei de 4 august. În restul intervalului, doar izolat vor fi posibile ploi de scurtă durată.

Dobrogea

Până spre sfârşitul lunii iulie vremea va fi călduroasă, izolat caniculară, mai ales în vestul regiunii, cu temperaturi maxime ce se vor situa, în medie, între 32 şi 34 de grade. Pe 1 august va avea loc o uşoară scădere a regimului termic, iar media maximelor diurne va fi de aproximativ 30 de grade, apoi va creşte din nou, iar în intervalul 3-9 august va fi de 31...32 de grade. Pe parcursul nopţilor temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, iar la începutul intervalului media minimelor nocturne nu va scădea sub 22 de grade. Probabilitatea pentru averse va fi exterm de redusă pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Muntenia

Vremea va fi călduroasă pe tot parcursul intervalului, iar până pe 30 iulie va fi caniculară mai ales în zona de câmpie a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime ce va atinge aproximativ 36 de grade. În jurul datei de 1 august regimul termic va marca o uşoară scădere şi se va caracteriza prin valori medii de 32-33 de grade, pentru ca apoi să crească din nou, spre 36 de grade pe data de 3 august. Ulterior, până la sfârşitul perioadei de prognoză, temperaturile diurne nu vor mai avea variaţii semnificative şi se vor situa în jurul valorii medii de 34 de grade. Mediile temperaturilor minime vor fi de 19-20 de grade în ultimele nopţi ale lunii iulie, iar în a doua săptămână de prognoză vor marca o uşoară scădere, spre 18 grade la sfârşitul intervalului.

Ploi de scurtă durată se vor semnala local în jurul date de 31 iulie, în timp ce în restul intervalului vor fi posibile, izolat, averse în general slabe cantitativ, cel mai probabil în jurul datei de 4 iulie.

Oltenia

Vremea va fi caniculară până la sfârşitul lunii iulie, cu temperaturi medii diurne de 34-36 de grade. În jurul datei de 1 august temperaturile vor scădea uşor, spre o valoare medie de aproximativ 33 de grade, pentru ca apoi să crească din nou, spre 36 de grade, în medie, pe 3 şi 4 august, când va fi din nou caniculă pe arii extinse. Ulterior, până la sfârşitul perioadei de prognoză, mediile temperaturilor maxime vor fi de 33-34 grade, fără variaţii semnificative. Nopţile vor fi caracterizate de temperaturi minime ce se vor situa, în medie, între 18 şi 20 de grade. Vor fi averse la nivel local în zilele de 27, 30, 31 iulie, din nou în jurul datei de 4 august, iar în restul intervalului doar izolat vor fi posibile ploi de scurtă durată, slabe cantitativ.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine