2020-02-21 15:14

Prognoza pentru următoarele două săptămâni. De Paști avem maxime de 20 de grade

 |  21:01
Prognoza pentru următoarele două săptămâni. De Paști avem maxime de 20 de grade

Valentina Grigore

Meteorologii anunță vreme frumoasă de Paști. După aproape trei zile de ploi, maximele vor crește destul de mult în intervalul 10-12 aprilie, ajungând până la valori de 18-20 de grade. Estimarea evoluției valorilor termice și precipitațiilor în intervalul 6-19 aprilie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Pe parcursul primei săptămâni, regimul termic diurn se va ameliora treptat. Astfel, media maximelor termice va creşte de la 9 grade, pe 6 aprilie, la 19 grade pe 11 şi 12 aprilie. Totuşi, media minimelor termice va fi de cel mult 2 grade, putând atinge în unele nopţi pragul îngheţului. Între 13 şi 19 aprilie, temperaturile maxime vor creşte uşor, mediile fiind de 20...21 grade, dar cele minime vor fi semnificativ mai mari decât în prima săptămână, oscilând, în medie, între 5 şi 7 grade.

Vor fi ploi pe 7 aprilie, local moderate cantitativ şi posibil, în unele zile din intervalul 14-19 aprilie, dar slabe şi pe arii restrânse. În special în zonele de deal, în nopţile mai reci de la începutul intervalului, nu sunt excluse lapoviţa şi trecător ninsoarea.

CRIŞANA

În primele trei zile ale intervalului, temperaturile maxime vor fi cu mult sub cele normale pentru prima decadă a lunii aprilie şi se vor situa, în medie, între 8 şi 11 grade. În intervalul 9-12 aprilie, acestea vor creşte până la medii de 17...18 grade, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal. Nopţile primei săptămâni vor fi reci, cu minime termice apropiate de 0 grade. După data de 13 aprilie, tendinţa va fi de încălzire pe parcursul zilelor, până la temperaturi maxime, în medie regională, în jurul a 20 de grade, dar mai ales în timpul nopţilor, când media temperaturilor minime se va situa între 5 şi 7 grade.

Vor fi ploi, în general slabe cantitativ, local pe 7 aprilie şi în unele zile din intervalul 14-19 aprilie, dar pe arii mai restrânse. În nopţile mai reci din intervalul 6-10 aprilie nu sunt excluse, pe spaţii mici, lapoviţa şi trecător ninsoarea.

TRANSILVANIA

Pe parcursul primei săptămâni, se va trece, treptat, de la un regimul termic diurn cu mult sub cel obişnuit, la unul apropiat de cel normal. Astfel, media regională a maximelor termice va creşte de la 5 grade, pe 6 aprilie, la 16 sau 17 grade pe 11 şi 12 aprilie. Însă media minimelor termice va fi permanent sub pragul îngheţului. Între 13 şi 19 aprilie, temperaturile maxime vor creşte uşor, mediile fiind de 17...19 grade, dar cele minime vor fi semnificativ mai mari decât în prima săptămână, până la 3...4 grade, în medie.

Pe 7 aprilie vor fi ploi, iar local lapoviţe şi ninsori. Izolat, precipitaţiile vor fi însemnate cantitativ. În unele zile din cea de-a doua săptămână, va ploua slab şi pe arii restrânse.

MARAMUREŞ

Pe parcursul primei săptămâni, procesul de încălzire a vremii se va regăsi îndeosebi în evoluţia regimului termic diurn. Media regională a maximelor termice va creşte de la numai 6 grade, pe 6 aprilie, la 17 grade pe 11 şi 12 aprilie, depăşind cu puţin norma climatologică.

Între 13 şi 19 aprilie, temperaturile maxime se vor menţine relativ ridicate pentru această regiune, cu medii de 18...19 grade. Media regională a temperaturilor minime va fi, între 6 şi 10 aprilie, uşor sub pragul îngheţului, dar ulterior aceasta va trece treptat la valori pozitive şi va atinge 4...5 grade în a doua parte a celei de-a doua săptămâni. În unele zile vor fi precipitaţii slabe, predominant ploi, cu probabilitate mai mare de apariţie în intervalele 6-7 şi 14-15 aprilie.

MOLDOVA

La începutul intervalului, valorile termice diurne vor fi cu mult mai scăzute decât normele climatologice şi maximele se vor situa între 6 şi 9 grade, în medie regională. În intervalul 9-12 aprilie, acestea vor creşte până la medii de 16...17 grade, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal. După data de 13 aprilie, tendinţa va fi de încălzire uşoară, cu temperaturi maxime medii de 18...19 grade. Deşi preponderent pozitive, temperaturile minime nu vor depăşi în prima săptămână 2 grade, în medie, iar între 13 şi 19 aprilie acestea vor creşte, oscilând în jurul a 5 grade.

Până pe 9 aprilie vor fi precipitaţii mixte, local însemnate cantitativ. Ploi slabe cantitativ şi pe arii restrânse vor fi posibile între 14 şi 18 aprilie.

DOBROGEA

După data de 10 aprilie, valorile termice diurne vor fi apropiate de mediile climatologice şi se vor situa între 12 şi 14 grade, dar în restul intervalului vor fi în jurul unei medii regionale de 10 grade, caracterizând o vreme mai rece decât în mod obişnuit. Temperaturile minime vor fi pozitive de-a lungul celor două săptămâni şi se vor încadra în medie între 2 şi 6 grade.

Pe 7 aprilie va ploua însemnat cantitativ. Ploi slabe şi pe arii restrânse vor fi posibile în intervalele 8-10 aprilie şi 14-16 aprilie.

MUNTENIA

Deşi temperaturile maxime vor creşte treptat, până pe 11 aprilie nu vor atinge normele climatologice. Astfel, după o medie regională a maximelor termice de 6 grade în prima zi a intervalului temperaturile vor crește până la 15 grade pe 10 aprilie. În perioada 11-19 aprilie, regimul termic diurn va fi cel normal, cu maxime, în medie, între 18 şi 20 de grade. În intervalul de prognoză, media temperaturilor minime va fi permanent pozitivă, dar nu va depăşi în prima săptămână 2...3 grade, iar între 13 şi 19 aprilie aceasta va mai creşte uşor, până în jurul a 5 grade.

În intervalul 6-8 aprilie, vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, local însemnate cantitativ. Ploi slabe şi pe arii restrânse vor fi posibile în unele zile din intervalul 14-19 aprilie.

OLTENIA

Temperaturile maxime vor creşte treptat, dar se vor situa sub cele normale în primele 5 zile ale intervalului. Astfel după o medie a maximelor termice de 5 grade în prima zi a intervalului, temperaturile vor ajunge la 16 grade pe 10 aprilie. Începând cu 11 aprilie, regimul termic diurn va fi cel normal, cu maxime, în medie regională, între 18 şi 21 de grade. În intervalul de prognoză, media temperaturilor minime va fi pozitivă, ceva mai ridicată în cursul celei de-a doua săptămâni, până spre 6 grade. Excepţie vor face nopţile de 8 şi 9 aprilie, când se va atinge pragul de îngheţ.

Pe 7 aprilie vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, izolat însemnate cantitativ. Ulterior, probabilitatea de apariţie a ploilor slabe va fi mai ridicată în intervalul 14-15 aprilie.

LA MUNTE

În primele trei zile, valorile termice diurne medii se vor situa în jurul pragului de îngheţ şi vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obişnuit. Începând cu 9 aprilie, procesul de încălzire va determina trecerea la valori medii normale ale temperaturilor maxime pentru această regiune, circa 8 grade pe 11 şi 12 aprilie şi 9...10 grade, ulterior. De-a lungul primei săptămâni, temperaturile minime vor fi permanent negative, în medie, între -8 şi -2 grade, iar apoi vor marca o creştere, depăşind cu puţin 0 grade. Va ninge până pe 9 aprilie, local însemnat cantitativ și se va depune stat nou de zăpadă. Precipitaţii predominant sub formă de ploaie slabă şi pe arii restrânse vor fi posibile în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.

Cod galben

Meteorologii au emis o atenționare cod galben potrivit căreia până marți la ora 20.00, în regiunile estice şi sud-estice vor fi precipitaţii sub formă de ploaie şi trecător lapoviţă sau ninsoare, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de peste 50...60 km/h. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp, iar în judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa, pe arii restrânse, 40...50 l/mp. În zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali va ninge, se va depune strat nou de zăpadă şi vor fi intervale în care ninsoarea va fi viscolită.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine