2020-08-15 23:39

Proiect de lege CONTROVERSAT: Copiii, OBLIGAȚI să își întrețină părinții și bunicii

 |  21:00
Proiect de lege CONTROVERSAT: Copiii, OBLIGAȚI să își întrețină părinții și bunicii

Parlamentarii puterii vor să se spele pe mâini de bunicii țării șI vin cu o propunere deja controversată. Proiectul de lege privind "Recunoştinţa între generaţii" a fost depus la Senat de 74 de parlamentare PSD şi ALDE, printre care şi Niculae Bădălău, ministrul Economiei, în acesta precizându-se că părinţii, bunicii sau străbunicii trebuie să fie susţinuţi financiar de copii, dacă au nevoie.

"Ne aflăm într-o lume în care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligaţii reciproce între oameni, nici chiar între membrii aceleiaşi familii, dezumanizarea sub influenţa banilor, egoismul şi lupta pentru dobândirea averilor create prin munca părinţilor şi bunicilor, determinându-i pe tineri să uite că au şi obligaţii, nu numai drepturi", se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative, conform Mediafax.

Proiectul prevede obligaţia părinţilor de a-şi întreţine copiii şi de a le asigura un trai decent şi educaţia necesară. Totodată, documentul prevede obligaţia bunicilor de a-şi întreţine nepoţii, acolo unde "nepoţii minori, care necesită sprijin material, aflaţi în imposibilitatea întreţinerii lor de către părinţi au dreptul la întreţinere de la bunici care dispun de mijloace suficiente.

Propiectul vine şi cu o prevedere legată de părinţi: "Obligaţiile copiilor majori de a-şi întreţine părinţii"

Proiect aici: https://www.senat.ro/legis/PDF/2019/19b338FG.pdf

La acest capitol se prevede:

- obligaţiile de întreţinere se referă exclusiv la persoanele din aceeaşi familie, cu grad de rudenie în linie dreaptă

- copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină părinţii inapţi de muncă aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material.

- dacă nu există un contract scris, ori testament, privind întreţinerea părinţilor inapţi de muncă, sau care se află în dificultate şi necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreţinere de către copiii majori se soluţionează pe cale amiabilă între părţi, apelarea la rezolvarea pe cale judecătorească fiind ultima soluţie de urmat.

- cuantumul pensiei de întreţinere se stabileşte de către instanţa judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ţinându-se cont de starea materială şi familială a părinţilor şi a copiilor, precum şi de alte împrejurări relevante.

-copiii ai căror părinţi sunt decăzuţi din drepturile părinteşti nu au obligaţia de întreţinere a acestora

- în circumstanţe excepţionale (boală gravă, handicap sever, mutilare sau altă formă de dezabilitate a părintelui) copiii majori pot fi obligaţi de către instanţa judecătorească să participe la cheltuieli suplimentare generate de starea în care se află părintele.

Potrivit proiectului, cuantumul întreţinerii datorate de copii pentru părinţii lor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, îndrepătăţite, potrivit legii, nu poate depăşi o cincime din venitul net lunar al celui obligat astfel încât să nu fie periclitată situaţia materială a celor obligaţi să constribuie.

- părinţii vitregi inapţi de muncă, care necesită sprijin material, în imposbilitatea întreţinerilor de către copiii lor fireşti majori apţi de muncă, au dreptul la întreţinere de la copiii vitregi majori apţi de muncă care dispun de mijloace suficiente

Obligaţiile se aplică şi în cazul străbunicilor.

Cei 74 de iniţiatori arată în expunerea de motive că la baza proiectului stă faptul că "familie- nucleul societăţii- este supusă unor profunde şi nedorite perturbaţii asupra unităţii şi solidarităţii necesare asigurării existenţei şi continuităţii în spaţiul naţional român"


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-04Parerea ta...

COADA DRACULUI
05 Iul 2019

DAR CEI CARE FUG DE RASPUNDERE SI CER DREPTURI EGALE , CU CEI CARE II INTRETIN ? ESTE CORECT ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz