2020-08-15 23:51

Proiect de lege privind funcționarea Mapn

 |  18:36
Proiect de lege privind funcționarea Mapn

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri un proiect de lege prin care sunt redefinite responsabilitățile unor structuri centrale militare, între care Statul Major al Apărării, dar și ale Casei de Pensii a Ministerului Apărării și direcției de prevenire și investigare a corupției și fraudelor.

”Amendarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării se impune, în principal, din necesitatea alinierii la modificările cadrului normativ incident domeniului apărării, precum și la bunele practici utilizate la nivelul NATO și UE. Astfel, Statul Major General se va transforma în Statul Major al Apărării, cu rol esențial în planificarea și conducerea operațiilor de nivel strategic, planificarea strategică și de contingență, precum și în instruirea comandamentelor și forțelor, exercitarea comenzii structurii de forțe a Armatei României fiind mai clar reglementată, pe principiile ierarhiei militare și comenzii unice”, informează Guvernul.

Potrivit sursei citate, șeful Statului Major al Apărării va fi principalul consilier militar al președintelui și prim-ministrului, precum și al ministrului apărării naționale.

”Pentru noțiunea de <<forță>> se realizează corelarea terminologică cu prevederile actelor normative referitoare la aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord, structura de forțe fiind redefinită. În locul actualei clasificări, care distingea între forțe dislocabile și cele de generare/regenerare, noua clasificare a forțelor armatei este aliniată la standardele NATO, pe niveluri ale capacității de luptă (readiness). Prin aceasta se consfințește faptul că toate structurile de forțe existente la pace trebuie să fie capabile să execute toată gama de misiuni, după completare cu efective și, după caz, cu tehnică. De asemenea, proiectul urmărește alinierea domeniului de activitate și atribuțiilor Direcției generale de informații a apărării la cerințele actuale ale mediului de securitate, inclusiv în domeniul apărării cibernetice”, se mai arată în comunicatul Executivului.

Proiectul mai reglementează statutul Casei de pensii a Ministerului Apărării Naționale, introducerea de prevederi referitoare la atribuțiile Direcției de prevenire și investigarea a corupției și fraudelor - structură înființată ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 346/2006, precum și subordonarea unităților din rețeaua sanitară proprie Direcției medicale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz