2020-08-10 19:06

Proiect controversat . “Înscrierea pe cardul naţional de sănătate a calităţii de donator, o mare greşeală”

 |  18:17
Proiect controversat . “Înscrierea pe cardul naţional de sănătate a calităţii de donator, o mare greşeală”

Înscrierea pe cardul naţional desănătate a calităţii de donator de organe este o mare greşeală, iar măsura vaafecta grav sistemul de transplant, şi aşa fragil, şi va crea o mare confuzieîn rândul populaţiei, susţine coordonatorul naţional de transplant.

"Aceastămăsură, care a fost respinsă de către mai multe comisii de specialitate aleCamerei Deputaţilor, va afecta grav sistemul naţional de trasplant. Înscrireacalităţii de donator pe cardul naţional de sănătate nu va avea nici pe departeefectul scontat de anumite persoane. Nici o ţară cu multă experienţă în domeniunu a reuşit să îmbunătăţescă activitatea de transplant înscriind pe cardcalitatea de donator", a declarat coordonatorul naţional de transplant,medicul Victor Zota. Potrivit acestuia, un proiect de modificare a Legiisănătăţii privind cardul naţional şi înscrierea calităţii de donator pe acestact a primit aviz negativ din partea mai multor comisii de specialitate dinCamera Deputaţilor. "În prezent, se încearcă aprobarea actului prinHotărâre de Guvern. Este o mare greşeală. Înscrierea calităţii de donator încardul naţional de sănătate care va costa 45 de lei va crea haos în legislaţie.Sunt de acord cu instituirea acordului prezumat, adică orice om să spună dintimpul vieţii dacă refuză să fie donator. Dar să înscrii acest lucru în cardulnaţional este o mare eroare", a adăugat Zota.

Cardulnaţional de sănătate, document eliberat contra cost, va include pe cip dateprivind bolile cu risc vital, grupa sanguina şi Rh-ul, statusul asiguratului -sănătos sau bolnav cronic -, dar şi cel privind donarea de organe, potrivitunui proiect de ordonanţă de urgenţă al MS. Potrivit proiectului, cardulnaţional cuprinde informaţii minime, precum datele de identitate, codul numericpersonal, cod asigurat, data expirării cardului, numărul de identificare şiacronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul, numărul de identificarea cardului. A.M.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz