2020-02-22 13:26

Proiectul privind realizarea unor venituri suplimentare de către unităţile medicale publice, aprobat de Senat

 |  07:15
Proiectul privind realizarea unor venituri suplimentare de către unităţile medicale publice, aprobat de Senat

Senatul a aprobat, marţi, proiectul de lege care vizează realizarea unor venituri suplimentare de către unităţile medicale publice, cu 54 de voturi "pentru", 24 de voturi "împotrivă" şi 6 abţineri.

Proiectul de lege, care permite prestarea de servicii şi de acte medicale, la cererea pacientului, în spitalele publice a fost adoptat cu amendamentele Comisiei de sănătate publică.

"Ideea în sine, de a creşte veniturile în spitale şi ale personalului medical, fără discuţie că este una corectă, însă modalitatea aceasta mi se pare incorectă. Ce oferim noi? Pentru un medic, o echipă medicală obosită după terminarea programului, să desfăşoare o activitate privată. (...) În forma aceasta, nu cred că poate fi admisă, mai bine să o mai discutăm o dată la Comisie", a afirmat senatorul Ion Luchian (PNL), preşedintele Comisiei de sănătate publică.

"Sănătatea, cu adevărat are nevoie de reformă, însă, în opinia mea, această lege mimează reforma şi creează condiţiile pentru un pas înapoi pentru reformarea sistemului sănătăţii pentru că, în loc să creeze o competiţie, ea o mimează şi, de fapt, o obstrucţionează prin faptul că amestecă piaţa publică şi piaţa privată", a afirmat la rândul său Valeriu Todirașcu, membru al Comisiei de sănătate publică.

Proiectul de lege prevede prestarea serviciilor medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice numai în afara orelor de program ale personalului solicitat şi în afara orelor de gardă, fără a afecta activitatea de bază a spitalului.

Serviciile medicale prevăzute de proiect pot fi asigurate numai de personalul medical cu contract de muncă din spitalul public respectiv, cu excepţia cazurilor în care, la cererea şefului de secţie din spital, cu acordul directorului medical şi cu avizul favorabil al managerului, sunt solicitaţi alţi medici din sistemul public sau privat. De asemenea, aceste servicii medicale pot fi acordate numai în limita specialităţilor medico-chirurgicale pentru care spitalul în cauză este avizat, clasificat şi acreditat.

Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să fie trimis Camerei Deputaţilor, care este for decizional în această materie. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine