2020-05-29 11:16

Promisiuni şi bani mulţi în investiţiile Capitalei, dar nivelul de trai al bucureştenilor scade constant

 |  21:01
Promisiuni şi bani mulţi în investiţiile Capitalei, dar nivelul de trai al bucureştenilor scade constant

Primarul general al Capitalei pare că-i goneşte pe bucureşteni în concediu. El a enumerat şantierele deschise în oraş în această vară, deşi unele dintre ele sunt în mare întârziere faţă de grafic. Valoarea estimată a lucrărilor este de circa 2 miliarde de lei. Primarul general face apel la bucureşteni să denunţe firmele de utilităţi publice care „uită” să repare străzile după intervenţii. Sorin Oprescu nu a scos o vorbă despre consolidarea blocurilor cu risc seismic, problemă care îngrijorează mii de oameni.

„Am aşteptat ca elevii să intre în vacanţă şi să înceapă perioada concediilor, pentru ca Bucureştiul să fie mai liber. Însă lucrările trebuie executate. Şi vreau să mă fac bine înţeles: e vorba atât despre lucrări finanţate de la bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), cât şi despre lucrări ce vor fi realizate cu fonduri nerambursabile sau cu fonduri europene”, a declarat primarul general Sorin Oprescu.

Pasajul Mihai Bravu

Pe 1 iunie s-a deschis circulaţiei primul pod al pasajului, pe sensul Big Berceni-Văcăreşti, spre Mihai Bravu. Spre sfârşitul acestui an, va fi terminat şi cel de-al doilea pod. Rampa de urcare pe cel de-al doilea pod, pe sensul Mihai Bravu, este aproape finalizată şi este în curs de finalizare relocarea reţelelor edilitare.

Pasajul subteran Piaţa Presei Libere

Au fost demarate lucrările de deviere a reţelelor, de lărgiri de stradă şi s-au realizat pereţii mulaţi ai pasajului. Pasajul este amplasat la intersecţia a patru artere cu trafic ridicat, zonă traversată de circa 12.000 vehicule pe oră. Este un pasaj realizat doar pe un singur sens, cel de intrare în Bucureşti, de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, având două ieşiri: una pe Bulevardul Kiseleff şi una pe Bulevardul Mărăşti. Lungimea pasajului este de 700 de metri. Valoarea investiţiei este de 60,4 milioane de lei, iar termenul de finalizare este de 9 luni de la demararea lucrărilor.

Calea Victoriei

Scopul lucrării este transformarea arterei în zonă de promenadă a centrului Capitalei. Strada va putea fi străbătută la pas de pietoni, de la Guvern şi până la cheiul Dâmboviţei. Lucrările de modernizare vizează şi amenajarea pistelor pentru biciclişti. Pe tronsonul Piaţa Victoriei şi Calea Griviţei s-au realizat 60% din totalul lucrărilor de trotuar şi 25% din cel al lucrărilor de drum, programate în perioada 24 februarie–1 august 2014. Termenul de finalizare a lucrărilor pe toată artera, inclusiv pistele de biciclete, este prevăzut pentru decembrie 2014. Ambiţia primarului general este să o finalizeze până la 15 septembrie. Costul proiectului este de 8,7 milioane lei.

Liviu Rebreanu-Camil Ressu

Lucrările de reabilitare a sistemului rutier şi a liniei de tramvai sunt executate în proporţie de 15%. S-a demontat vechea linie de tramvai şi s-a realizat săpătura acesteia între Nicolae Grigorescu-Str. Barajul Dunării. S-a aprobat procedura de expropriere între str. Barajul Dunării şi 1 Decembrie. Lucrările presupun şi înlocuireareţelei de termoficareşi modernizare a infrastructurii şi suprastructurii stradale. Se va amenaja o parcare de tip park and ride cu o capacitate de 200 de locuri, în zona capătului liniilor de autobuz şi troleibuz între intersecţia cu str. Cozia şi intersecţia cu Bulevardul 1 Decembrie. Valoarea investiţiei este de 62,6 milioane de lei.

Şoseaua Iancului

În acest moment se lucrează la refacerea căii de rulare, a peroanelor şi a reţelei de contact. Lucrarea este realizată în proporţie de 44%.Partea carosabilă va avea câte două benzi de circulaţie pe sens. Zona centrală, cu o lăţime de 7 m, va fi destinată transportului public (tramvai şi autobuz), fiind denivelată faţă de restul carosabilului. Vor fi amenajate 2 parcări supraetajate, amplasate pe partea stângă, în spatele frontului de blocuri, cu o capacitate de circa 300 de locuri.

Şoseaua Pantelimon

Tronsonul va fi o continuare a lucrărilor de pe Şoseaua Iancului. Va exista o zonă centrală, destinată transportului public cu tramvaiul, delimitată de restul carosabilului. Va fi realizat un terminal multimodal în zona intersecţiei Şos. Pantelimon-Şos Vergului care va cuprinde o parcare de tip park and ridecu aproximativ 450 de locuri de parcare. Acesta va fi în legătură directă cu viitoarea staţie de metrou “Granitul”. Lucrările la carosabil sunt executate în proporţie de 44%, iar cele privind calea de rulare în proporţie de 17%. Valoarea investiţiei Şoseua Iancului-Şoseaua Pantelimon este de 247,8 milioane de lei.

Străpungere Bdul Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu

În acest moment, se lucrează la rampe, fundaţiile pilelor podurilor şi pasajului şi se execută lucrări de dren. Artera este parte a inelului median al Municipiului Bucureşti şi se desfăşoară între Bulevardul Camil Ressu şi Splaiul Independenţei. Potrivit lui Sorin Oprescu, lucrarea a fost încetinită de fostul Consiliu General care a redus culoarul de expropriere de la 35,5 milioane de lei, la 30,9 milioane de lei. Investiţia este estimată la 74,7 milioane de lei.

Penetraţia Splaiul Independenţei – Ciurel - autostrada Bucureşti-Piteşti

În acest moment se lucrează la pilonii şi pilele podului hobanat. Valoarea exproprierilor estimate, conform devizului general, este de 561 milioane de lei, iar valoarea lucrării de circa 580 milioane de lei. Caprim stadiu al acestui obiectiv este realizarea traversării râului Dâmboviţa pe direcţia A1-Splaiul Independenţei, prin intermediul unui pod hobanat. Podul va avea o lungime de 235,2 m şi o lăţime totală de 13,9 m (3 benzi de circulaţie rutieră).

Modernizarea şi Reabilitarea Sediului Primăriei Municipiului Bucureşti

Sediul PMB din Bdul Elisabeta trebuia finalizat din vara trecută, dar abia a fost terminată faza de consolidare a clădirii. Monumentul are acum o rezistenţă seismică de 9 grade pe scara Richter. Pentru etapa a II a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie, a fost dat ordinul de începere a proiectării. Se estimează că lucrările vor începe în luna iulie. Valoarea totală a contractului este de 81, 7 milioane lei, iar termenul pentru finalizarea integrală a proiectului este de 23 de luni.

Patinoarul artificial Mihai Flamaropol

Pe 10 iunie s-au deschis ofertele aferente procedurii de licitaţie pentru atribuirea contractului de servicii de proiectare şi construcţie. În prezent, se derulează evaluarea ofertelor. Patinoarul va avea o suprafaţă de 9.500 mp, cu o capacitate de 3.100 locuri. Acoperişul va fi pietonal, orientat spre lacul din vecinătate. Valoarea investiţiei este de 105 milioane de lei, iar durata de execuţie este de 24 de luni.

Academia de tenis – Complex sportiv „Lia Manoliu”

Contractul de proiectare şi execuţie a fost deja semnat, în iulie încep lucrările, care se vor finaliza până la sfârşitul anului. Valoarea contractului este de 4,5 milioane lei şi presupune 6 terenuri de tenis şi două clădiri anexă.

Piaţa Sudului

Este un proiect de infrastructură realizat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Deşi în luna mai primarul general spunea că organizarea de şantier va începe imediat, nici până acum nu au fost obţinute avizele pentru devierea circulaţiei şi începerea lucrărilor. Durata totală a contractului de finanţare a proiectului este de 26 de luni, iar execuţia lucrărilor trebuie terminată până în decembrie 2015. Se va realiza un pasaj subteran pe direcţia Calea Văcăreşti – Str. Niţu Vasile, patru pasaje pietonale şi modernizarea carosabilului. Valoarea contractului este de 127 milioane de lei, dar 96,4 sunt fonduri nerambursabile.

Piste de biciclete

În luna iulie vor fi demarate procedurile pentru încheierea contractelor de realizare a proiectului tehnic şi consultanţă pentru implementarea sistemului de transport cu bicicleta în zona centrală. După realizarea proiectului tehnic, se vor contracta lucrările de execuţie. Reţeaua va fi compusă din 61 de artere de circulaţie, cu o lungime de circa 100 km. Ulterior, proiectul va fi extins în toate zonele oraşului. Guvernul a alocat 44, 6 milioane de lei pentru finanţarea proiectului.

Infrastructura sportivă

În această vară va fi dat în folosinţă bazinul semiolimpic de la Şcoala 311. Proiectul lui Sorin Oprescu vizează construirea unei săli polivalente multifuncţionale, cu o valoare estimată la 290 de milioane de lei. La începutul lunii mai, a avut loc deschiderea ofertelor pentru procedura de achiziţie publică, iar acum se derulează procedura de evaluare. Proiectul constă în construirea unei Arene multifuncţionale la nivelul standardelor internaţionale, pe un teren aflat în proprietatea Municipiului Bucureşti, în cadrul Complexului Sportiv „Lia Manoliu”, cu o suprafaţă de 4,5 ha.

Restanţele lui Oprescu

Primarul general nu a menţionat şi întârzierile unor lucrări de reabilitare şi modernizare, care şi-au dublat sau chiar şi-au triplat costurile de execuţie. Este cazul Pasajului Mihai Bravu şi al sediului vechi al PMB. Sorin Oprescu nu a scos o vorbă despre procesul de consolidare al blocurilor cu risc seismic. El preferă să discute numai despre câteva clădiri nelocuite din Centrul istoric al Capitalei şi nu despre blocurile în care locuiesc mii de bucureşteni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine