2019-12-16 09:26

Protest: Profesorii cer salarii mai mari pentru debutanţi şi 6% din PIB pentru educaţie

 |  17:50
Protest: Profesorii cer salarii mai mari pentru debutanţi şi 6% din PIB pentru educaţie

În timp ce liderii profesorilor pichetează sediul Guvernului, dascălii din ţară au intrat de luni în grevă japoneză.

Aproximativ 100 de cadre didactice au protestat marţi în faţa Guvernului, cerând salarii mai mari cu 50% pentru debutanţi şi 6% din PIB pentru educaţie începând din 2014. Acţiunea a făcut parte dintr-o serie de mişcări de protest între care se numără o grevă de tip japonez şi un miting anunţat pentru data de 6 noiembrie şi se estimează că vor participa 10.000 de sindicalişti. Şi alte organizaţii sindicale s-au raliat revendicărilor FSLI. De asemenea, organizaţiile studenţeşti spun că membrii lor vor participa în număr mare la acţiunile de protest. „Vom încuraja studenţii să participe şi la mitinguri, noi vom face pe 13 noiembrie proteste într-o serie de centre universitare din ţară, exceptând cazul în care avem o asumare fermă şi clară din partea Guvernului referitor la ce buget se va aloca şi la solicitările punctuale pe care le avem legate de finanţare“, a anunțat Mihai Dragoş, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Guvernul poate încă să mai anuleze acţiunile de protest. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunţat că va anula mitingul anunţat pe 6 noiembrie în Piaţa Victoriei dacă Guvernul intenționează să crească salariile în educaţie. Până atunci însă, FSLI va organiza o pichetare a Parlamentului pe 4 noiembrie. Alte revendicări ale FSLI mai sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei; regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-10-29Parerea ta...

COSTEL
29 Oct 2013

Niciun respect pentru cadrele didactice si cei din conducerea sindicatelor.Cit a fost la guvernare [profesorii i-au jignit pe guvernanti si pe Presedintele Basescu,afirmind ca acestia sunt incompetenti si ca nu vor sa le mareasca lefurile.Au sustinut USL-ul si iata ca acum o vor duce mai rau decit pe vremea lui Boc ceea ce ma bucura.La ce performante au nu merita mai mult.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray