2020-02-16 21:59

Protest spontan la Minsterul Transporturilor faţă de concedierile anunţate

 |  17:30
Protest spontan la Minsterul Transporturilor faţă de concedierile anunţate

Peste 100 deangajaţi ai CFR Călători au protestat, miercuri, în faţa MinisteruluiTransporturilor, solicitând o întrevedere cu ministrul Radu Berceanu înlegătură cu eventuala decizie a unor măsuri de concediere colectivă şi deintrare în şomaj tehnic a salariaţilor companiei. "Dacă până joi nu avemnici un răspuns clar dinpartea oficialilor ministerului, vom opriactivitatea spontan şi nu va mai circula nici un tren. Nu sunt de acord cu nicio concediere colectivăşi nici cu şomajul tehnic", a declaratprim-vicepreşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Ion Molea.

Miercuridimineaţă, peste o mie de sindicalişti feroviari din cadrul FederaţieiMişcare-Comercial s-au strâns la Regionala Bucureşti pentru a-şi exprimanemulţumirea faţă de eventualele măsuri de concediere sau de trecere în şomajtehnic a salariaţilor. Aceştia au reclamat faptul că actuala conducere a CFR,prin deciziile pe care le ia, nu face decât să falimenteze căile ferate. Sindicaliştiil-au invitat la discuţii şi pe directorul general al CFR Călători, LiviuPescăraşu, dar acesta nu a onorat invitaţia.

CFR: 3.000de salariaţi au fost trimişi în şomaj tehnic

PreşedinteleFederaţiei Mişcare-Personal, Ion Molea, susţine că prin trimiterea în şomajtehnic a unor categorii de personal din CFR Călători fondul de salarii vacreşte cu 150%, din cauza orelor suplimentare pe care salariaţii rămaşi le vorefectua. În replică, directorul general al CFR Călători, Liviu Pescăraşu,susţine că şomajul tehnic este o măsură necesară, deoarece activitateacompaniei a scăzut cu 20% faţă de anul trecut şi cu 40% faţă de 2008. "Activitateaa scăzut şi la încasări, şi la circulaţie. Trenurile care odată circulau cu 15vagoane, acum au cinci-opt vagoane. Totodată, sezonul estival se încheie şiexistă o reducere a activităţii", a spus Pescăraşu. El a adăugat că, în present,se află în şomaj tehnic 3.000 de persoane dintr-un total de 15.000 de angajaţi.

Pe de altăparte, reprezentanţii Ministerul Transporturilor au anunţat, ieri, că sindicatelevor fi chemate la discuţii imediat după ce vor fi stabilite modalităţile decreştere a veniturilor şi scădere a cheltuielilor companiilor din sectorulferoviar. "Ministerul Transporturilor a anunţat încă de joi, 12 august2010, că, în această săptămână, conducerile companiilor din sectorul feroviarde stat pregătesc propuneri de creştere a veniturilor şi scădere acheltuielilor. În momentul în care va exista o variantă agreată, imediat vor fiinvitaţi la minister reprezentanţii tuturor structurilor sindicale pentrudiscuţii şi negocieri", informează un comunicat al instituţiei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine