2019-11-18 01:33

Proteste ale ANGAJAŢILOR din SPITALE. SUTE de oameni au ieşit în stradă în Craiova şi Bucureşti. ANUNŢUL MINISTRULUI!

 |  09:36
Proteste ale ANGAJAŢILOR din SPITALE. SUTE de oameni au ieşit în stradă în Craiova şi Bucureşti. ANUNŢUL MINISTRULUI!

Aproximativ două sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova au întrerupt lucrul şi protestează, luni dimineaţă, în curtea unităţii medicale, relamând că le-au fost dimineaue sporurile cu până la 50%. Câteva zeci de angajaţi ai Spitalului "Bagdasar Arseni" din Capitală protestează luni dimineaţă, în curtea unităţii medicale, reclamând reducerea sporurilor cu până la 1.700 de lei.

UPDATE - Ministrul Sănătăţii: Mă întâlnesc cu managerii spitalelor unde au loc proteste. Trebuie să se înţeleagă că aplicăm o lege, aceeaşi lege care a dus la creşteri saminificative ale salariilor medicilor

"Am chemat managerii să avem o discuţie, cu managerul Spitalului Bagdasar Arseni deja m-am întâlnit şi revizuit acordarea sporurilor. Nu cred că vor mai fi probleme deosebite. Noi aplicăm o lege şi există şi scăderi pe care încercăm să le echilibrăm", a declarat Sorina Pintea, luni dimineaţă, la Digi 24.

Ea a spus că în privinţa acordării sporurilor este vorba despre interpretarea corectă a legii şi despre modul în care managerii spitalelor ştiu să gestioneze fondurile.

"Trebuie să aplicăm o lege şi să avem în vedere că aceeaşi lege a dus şi la majoări, la creşteri salariale importante pentru medici şi asistenţi medicali. Este vorba până la urmă de interpretarea corectă a legii şi din acest motiv am ales să discut cu fiecare manager să vedem care sunt modalităţile de aplicare şi să îi rog să vadă modul în care s-au repartizat sporurile, dar nu este obligatoriu ca toata lumea să ia sporuri maxime", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Noi proteste la Spitalul "Bagdasar Arseni" din Capitală din cauza reducerii sporurilor

O delegaţie a protestatarilor ar urma să meargă la discuţii cu conducerea spitalului.

Noi proteste ar urma să aibă loc luni şi la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală.

Proteste alte angajaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova

Protestul a început în jurul orei 8.00, când aproximativ 200 de angajaţi, în mare parte asistenţi medicali şi infirmieri, au ieşit în curtea spitalului, nemulţumiţi că sporurile le-au fost diminuate cu procente între 20 şi 50%.

În ultima perioadă, au avut loc proteste în mai multe spitale din ţară, cadrele medicale fiind nemulţumite că le-au fost micşorate sporurile şi astfel le-au scăzut veniturile cu câteva sute de lei, diminuările putând ajunge până la 1.300-1.500 de lei.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri, la finalul unor noi negocieri cu sindicaliştii din sănătate, că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile. Pintea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajaţii din domeniul medical vor avea pierderi la salarii în această lună.

"Este un articol în Legea 95, la capitolul de finanţare a spitalelor, care poate fi aplicat. Eu spun că pot să aplice o lege care este în vigoare ca să poată compensa nişte pierderi de venituri pe anumite categorii, infirmieri, brancardieri. Este vorba despre a se gospodări fiecare. (...) Eu voi da această circulară pentru că am avut o discuţie cu sindicatele, au agreat această soluţie de moment. Stimulentele vor acoperi la personalul care pierde la venituri. Nu pierde tot personalul. Să nu uităm că există la spitalele din Capitală medici care câştigă până la 22.000 de lei net, fără veniturile din gărzi. Deci în momentul în care Guvernul a dat această lege a salarizării a spus dorim să ne păstrăm medicii în ţară", a declarat ministrul Sănătăţii Sorina Pintea vineri, după discuţiile cu sindicatele.

Ea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajaţii din sistemul sanitar vor avea salariile mai mici, însă sunt „situaţii punctuale", care pot fi rezolvate. Ministrul a spus că a prezentat această soluţie sindicatelor încă de acum o lună şi nu ştie de ce nu au agreat-o de atunci. Pintea a adăugat că o a doua soluţie este regândirea regulamentului de sporuri pe categorii de spitale.

"Deocamdată sunt aceste două propuneri, una a noastră cu aplicarea legii cu stimulentele pentru această lună, iar ei au venit cu propunerea diferenţierii pe categorii de spitale. Mai sunt şi alte soluţii la care ne vom gândi, dar până la urmă repet, noi aplicăm legea salarizării cu încadrarea în cuantumul de sporuri", a mai spus Pintea.

Întrebată dacă bolnavii vor avea de suferit, Sorina Pintea a spus că nu, însă se va vedea cum se "gospodăreşte" fiecare spital şi cum se vor echilibra lucrurile.

"Fiecare unitate spitalicească în parte trebuie să îşi facă această echilibrare şi să vadă exact cum stă. Vom vedea cine gestionează bine sau nu un spital. Stimulentele nu se dau la tot personalul, ci personalului care pierde faţă de venitul din luna februarie. Tocmai pentru a echilibra lucrurile. Vom vedea cum se gospodăreşte fiecare", a spus ministrul Sănătăţii.

La rândul lor, sindicaliştii din Sănătate se declarau mulţumiţi de soluţiile găsite în urma negocierilor de la minister şi încrezători că pentru moment situaţia a fost aplanată.

"Se pare că pot exista soluţii. Sunt foarte multe probleme peste tot şi faptul că va trimite acum o circulară că se poate folosi şi de acei bani ca stimulente pentru cei care pierd este un lucru minunat, că îi mai liniştim o perioadă de timp scurtă până când regândim regulamentul de sporuri. (...) Oamenii au ieşit spontan, asta este situaţia. Sperăm ca în urma şedinţei noastre şi în urma întâlnirii cu cei de la Ministerul Sănătăţii, să aplanăm puţin situaţia şi să identificăm soluţii concrete pe termen lung. Vom vedea ce vom face în viitor", au declarat liderii Sanitas la ieşirea din minister.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-16Parerea ta...

NEGRO
16 Apr 2018

Desigur, tovarasa Sorina Pintea, aveti dreptate! Trebuie sa stam stramb si sa judecam drept. Se vor gasi solutii. Dar nu si bani. Pentru ca inainte de a da o lege proasta, puteati face apel la gandire. Iar daca aceasta nu va prisoseste sunt oameni care o practica. Uneori cu succes. Inainte de a va lauda ca vor creste salariile puteati sa faceti ceva ca economia Romaniei sa produca acesti bani. Dar este mai greu. Mult mai usor e sa promiti si apoi sa dai vina pe altii. Cum opozitie nu prea este, dai cu sindicatul, dai cu Soros etc., etc. Dar eu ma cam tem ca ati facut-o de...oaie (Desi asta e sectorul lui Daia). Oamenii nu se mai lasa dusi de nas ideea cu contabilii care nu stiu sa dea din cifre... Au inceput sa pretinda si fapte. Ca vorbe... Eu nu cred ca va mai prinde toamna pe la conducere. Ca nici cu ~hemoglobina~ doamnei Dancila n-ati prea facut mare lucru. A incercat saraca prim-ministresa sa-i zica hemoglobulina de mai multe zeci de ori, dar tot ~hemoglobina ~ i-a iesit. Iar tovarasul Livache Guru e multumit de prestatia dumneaei. Vrea s-o mentina in functia pana in anul Douazeci Douazeci! I-auzi domnule! Ce chestie!
ILIE DE LA SCULăRIE
17 Apr 2018

Precis au și ăștia un Coarnă , care-i manevrează, că altfel n-ar ști să iasă și să se organizeze, Ăștia ies cînd li se dă nu cînd li se ia. C-așai românul.
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Ministerul suferinţelor eterne După atâtea modificări în sănătate, după mult trâmbiţata reformă şi anunţurile bombastice de „cât de bine o să ne fie”, lucrurile par a nu se fi schimbat deloc. Ba chiar par a fi mai rele
21 Aug 2014 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray