2020-06-03 12:34

Psiholog: Relaţiile pe site-urile de socializare – pericol pentru cupluri

 |  21:01
Psiholog: Relaţiile pe site-urile de socializare – pericol pentru cupluri

Persoanele care folosesc în mod exagerat reţelele de socializare au mai mari şanse să-şi părăsească partenerul de viaţă, sunt de părere psihologii. Cauzele identificate de specialişti sunt evitarea partenerului din viaţa reală şi acordarea unui timp mai mare noului partener din lumea virtuală, declanşarea fanteziilor şi emoţiilor pentru partenerul virtual şi, inevitabil, îndrăgostirea de idealul afişat.

„După un timp, să zicem o lună sau două, în care soţul/soţia sau unul dintre concubini relaţionează, pe ascuns, în mediul virtual, cu o altă persoană, se petrece o distanţare emoţională faţă de partenerul din viaţa reală şi o apropiere majoră faţă de partenerul online. Urmează etapa în care partenerii virtuali dezvoltă o relaţie condimentată cu  promisiuni, declaraţii de iubire şi, într-un final, îşi  părăsesc partenerul din viaţa reală pe motivul găsirii sufletului pereche”, este de părere psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life.

Scenariul de viaţă se va repeta în buclă

Specialistul în relaţii de cuplu este de părere că în relaţiile virtuale se schimbă doar locul şi personajele, însă scenariul de viaţă se repetă de fiecare dată. De cele mai multe ori, cei implicaţi mint şi sunt minţiţi, iar poveştile sunt asemănătoare, de unde psihologul a dedus un anumit pattern comportamental pentru această speţă. „Bărbaţii sunt manageri, au bani, sunt singuri şi caută partenera ideală. Femeile sunt divorţate, văduve, singure de foarte mulţi ani. Aşteaptă prinţul salvator. Şi l-au găsit. Chiar pe reţelele de socializare. Urmează drama. De ce? Pentru că, în realitate, prinţul nu este director, nu are bani, nu este singur. Pentru că în realitate, femeia are familie sau are nevoi financiare”, consideră psihologul Maria Verdi.

Cei implicaţi se ataşează mai mult de lumea pseudo-ideală pe care şi-au construit-o pe internet şi uită rolul pe care îl au în societate, neglijând îndatoririle faţă de familie sau prieteni. „Ea, cea care începe o relaţie virtuală, uită să meargă la şedinţa copilului, începe să neglijeze partenerul de viaţă, este ocupată, stresată, vulnerabilă, are migrene. El, cel care a găsit pe reţelele de socializare femeia care-l iubeşte, îl apreciază, este din ce în ce mai puţin prezent în familie. Puţin prezent fizic, emoţional mai mult absent. În final se produce ruptura. Dacă mai există vreun strop de iubire între ei, prin terapie de cuplu, relaţia mai poate fi vindecată. Se poate ajunge şi la separare. Fiecare îşi caută fericirea, cu tot ce derivă de aici”, afirmă psihologul Maria Verdi.

La prima vedere pare simplu. Ce nu iau în calcul cei implicaţi este că povestea se va repeta, afirmă specialistul în relaţii de cuplu. „Acolo este un scenariu de viaţă fără iubire, fără bucurie sau fără raţiune. Noul partener nu aduce cu el şi vindecarea, motiv pentru care, după ceva vreme, actualul partener devine copie fidela a precedentului. Urmează regretele, comparaţiile, reproşurile şi acelaşi scenariu poate continua în buclă”, este de părere psihologul Maria Verdi.

Profilul căutătorului

Specialistul consideră că persoanele cu  stimă de sine scăzută, cei care nu au curajul să comunice în cuplu nevoile lor, partenerii ce nu-si conştientizează limbajul lor de iubire şi limbajul de iubire al partenerului, sunt cei care preferă  noul, sunt cei care nu vor să se implice sau să se responsabilizeze. De asemenea, psihologul Verdi crede că posibilii candidaţi la căutarea fericirii virtuale sunt, de regulă, copiii crescuţi de tutori, cei care au crescut în familii dezbinate, departe de părinţi, cei respinşi de părinţi sau abandonaţi, cei care au crescut fără limite. „Plecând de la premiza că multitudinea de ore pierdute pe site-urile de socializare creează dependenţă, aceasta duce la modificarea comportamentului uman producând tulburări psihice. În cadrul terapiei personalizate, clientul în cauză, va găsi soluţia pentru relaţii autentice, aducătoare de împlinire reală. Folosite cu prudenţă, toate instrumentele virtuale ne aduc experienţe noi, informaţii utile. Viaţa reală presupune implicare, prezenţă, transformare, evoluţie. Presupune să fii sincer cu nevoile tale, să le comunici la timp. Ai dreptul să fii fericit în real, nu ascuns pe reţele de socializare”, este sfatul pe care ni-l dă psiholog psihoterapeut integrativ Maria Verdi.

Psiholog: Relaţiile pe site-urile de socializare – pericol pentru cupluri
zoom

„Din experienţa profesională vă spun că poveştile de viaţă, pe care clienţii mi le mărturisesc, sunt asemănătoare, de cele mai multe ori trase la indigo...”

psiholog psihoterapeut Maria Verdi


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine