2020-02-28 11:57

RADET, la limita de funcţionare din cauza debranşărilor

 |  19:27

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti a ajuns la nivelulminim de clienţi, din cauza cererilor de deconectare de la reţea. Potrivitdirectorului Regiei, Mihai Becheanu, numărul cererilor de debranşare a crescutcu 800%. Datoriile RADET Bucureşti faţă de furnizorii de energie termică, învaloare de 700 de milioane de lei, va fi achitată în trei ani, potrivitconducerii Regiei. Livrarea de energie termică în Capitală ar trebui să înceapădin 15 octombrie.

Directorul general al Regiei Autonome de Distribuţie aEnergiei Termice (RADET) Bucureşti, Mihai Bogdan Becheanu, atrage atenţia căinstituţia a ajuns la numărul minim de clienţi, din cauza numărului tot maimare al persoanelor care aleg să se debranşeze. “Au fost înregistrate aproximativ 1.800 de cereri dedebranşare. Faţă de anul trecut, numărul cererilor de debranşare a crescut cu800%. Orice client este important. Mică sau mare, este o pierdere. RADET maifurnizează energie pentru aproximativ 560.000 de locuinţe. Pentru noi, acestaar fi numărul minim. Aceasta ar fi limita de suportabilitate ca dimensiune asistemului. Dacă numărul abonaţilor va continua să scadă, vor interveniprobleme. Acest lucru este valabil pentru orice firmă, fie că eşti regie, fiecă eşti societate comercială. Dacă ai prea puţini clienţi, înregistrezipierderi”, ne-a declarat MihaiBogdan Becheanu. Directorul RADET Bucureşti se aşteaptă însă la noi cereri dedebranşare şi în 2011, urmare a eliminării subvenţiilor. “În prezent, municipalitatea plăteşte 70% din costulgigacaloriei. Primăria face un ultim efort anul acesta. Automat, eliminareasubvenţiilor va conduce şi la nemulţumiri. Totuşi, în prezent suntsubvenţionaţi şi oameni care au bani. Toţi clienţii RADET beneficiază desubvenţie. Printre aceştia sunt şi persoane care au venituri de 1.000 de europe lună”, ne-a mai spusBecheanu. Acesta susţine că studiul ce va indica persoanele care vor beneficiaîn continuare de subvenţie va fi încheiat în primăvară. “Sunt aproximativ 600.000 de abonaţi. Acest număr trebuieînmulţit cu 2 sau cu 3, pentru că sunt mai multe persoane într-un apartament.Sunt apoximativ două milioane de oameni care trebuie verificaţi. Trebuieverificate venituri, statuturi... Până în primăvară, proiectul va fi finalizat100%”, a mai precizat Becheanu.

700 de milioane datorie către furnizori

Conducerea RADET Bucureşti vrea să achite datoria de 700 demilioane de lei către furnizorii de energie termică, în cel mult trei ani. “Datoriile către Elcen (SC Electrocentrale Bucureşti SA)sunt de 700 milioane de lei şi este în achitare. Datoria va fi achitată în treiani. Datoriile către Banca Europeană au fost achitate de Primăria Capitalei.Acela a fost un credit, din 2001, de investiţii pentru zona Berceni. Era plătitde noi şi nu era normal. Nefiind proprietari, nici nu puteam amortizainvestiţia”, ne-a mai declaratMihai Becheanu. Potrivit acestuia, livrarea de energie termică ar trebui săînceapă din 15 octombrie, infrastructura fiind pregătită şi neexistând riscuride avarii. “În mod normal, din 15octombrie va începe furnizarea de energie termică. Trebuie să aşteptăm şi celetrei zile consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius. Probele sauîncheiat. Acum se încarcă blocurile. Pragul de investiţii în sistem sedesfăşoară pe mai mulţi ani. Ne aflăm la50%. Bucureştiul are al doilea sistem ca mărime din Europa, după Moscova,respectiv 5.000 km de conductă, faţă de 8.000 km în capitala Rusiei. Cel mai mults-a investit în zona Berceni, unde s-a refăcut infrastructura în proporţie de99%. Când am venit la conducerea Regiei, am stabilit 120 de zone cu risc deavarie. Toate acele zone au fost rezolvate. Sigur, pot interveni probleme. Înmod normal, o avarie se rezolvă în maximum 24 de ore”, a mai spus Becheanu. Potrivit acestuia, investiţiile însistem vor continua şi anul viitor, dar vor fi diminuate semnificativ.

Directorul RADET Bucureşti consideră că proiectul princare Guvernul vrea să elimine ajutoarele de căldură, pentru persoanele care deţinautomobile cu motoare mai puternice de 1.300 cmc, mai multe locuinţe sauconturi bancare de peste 3.000 de lei, ar putea fi eficient. “Am fost informat în legătură cu acest proiect. Dacă laînceput mi s-a părut amuzant, admit că ar putea fi şi eficient. Aceste ajutoaresunt acordate de primăriile de sector pentru persoanele cu venituri foartemici. Este ca o a doua subvenţie”, a spus Becheanu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine