2020-08-10 11:55

Raed Arafat anunţă reluarea imunizării anti-TBC cu vaccinul danez

 |  12:12
Raed Arafat anunţă reluarea imunizării anti-TBC cu vaccinul danez

Imunizarea anti-TBC cu vaccinul importat din Danemarca va fi reluată, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Raed Arafat. Experţii străini au concluzionat că produsul este sigur, a subliniat ministrul.

În România au fost vaccinaţi, cu primul lot de doze din Danemarca, peste 136.000 de copii, înregistrându-se 134 de reacţii adverse constând în mărirea nodulilor limfatici - lucru comun după o astfel de imunizare, a explicat Arafat. "Nu a fost nicio complicaţie severă, cum ar fi ostiomielita, iar absenţa grupărilor de cazuri arată că nu au fost nici erori sistematice legate de tehnica de administrare. La Institutul «Marius Nasta» din Bucureşti au fost mai multe cazuri pentru că unele au provenit din alte judeţe", a adăugat ministrul.

În urma analizei făcute de specialiştii străini şi de cei români, siguranţa vaccinului danez nu este pusă sub semnul întrebării, a precizat Arafat. Acesta a punctat că vaccinul este distribuit din 1934 în toată lumea şi este autorizat în 46 de ţări. "În nicio ţară nu s-a oprit imunizarea şi nici nu a fost schimbat vaccinul", a menţionat acesta.  Reacţiile adverse înregistrate în România pot fi urmarea schimbărilor de tulpină din vaccin, a argumentat ministrul,  admiţând că în cazul produsului românesc utilizat anterior, reacţiile adverse au părut mai puţin numeroase.

Oprirea temporară a vaccinărilor în România a fost decisă ca "măsură de precauţie utilă", pentru eliminarea tuturor suspiciunilor, a explicat Arafat. În 22 noiembrie,  Ministerul Sănătăţii (MS) a decis să oprească temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru evaluarea de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) a situaţiei create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca, scrie Mediafax.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-06-25Parerea ta...

ALECS
01 Dec 2012

Dar pleaca frate in Palestina si lasa-ne in pace!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz