2020-06-02 15:10

Raport CE: România alocă cele mai mici sume din UE pentru educaţia preşcolară

 |  14:16
Raport CE: România alocă cele mai mici sume din UE pentru educaţia preşcolară

Un raport publicat de Comisia Europeană (CE) arată că România alocă cele mai mici sume pentru educația preșcolară din Uniunea Europeană (UE). De asemenea, Irlanda are una dintre cele mai mari rate ale abandonului școlar și împarte cu Bulgaria primul loc în topul sărăciei și excluziunii sociale în rândul copiilor mai mici de șase ani.

Organizaţia Salvaţi Copiii a precizat, într-un comunicat de presă, că, de peste două decenii, România se menține în topul primelor cinci țări europene cu cea mai mare rată de abandon școlar. Această rată ce este mult mai mare în cazul categoriilor defavorizate de copii, în special în rândul celor de etnie romă, dovadă că peste trei sferturi dintre copiii romi care abandonează școala nu au parte de educație preșcolară.

"Alte cifre relevante despre accesul copiilor romi la educație: 70% nu merg la grădiniță, 80% dintre tinerii care nu ajung niciodată la școală sunt de etnie romă iar 38% dintre aceștia sunt analfabeți funcționali. Mai mult, la vârsta de 6 ani, ponderea copiilor romi care sunt la școală este de peste 5 ori mai mică decât media națională. Potrivit raportului sus-menționat, principalul criteriu în funcție de care copiii merg sau nu la grădiniță este cel financiar. Or, în țara noastră, jumătate dintre copiii cu vârste mai mici de șase ani sunt afectați de sărăcie sau excluziune socială. Prin comparație, în majoritatea statelor membre UE, această pondere variază între 12 și 19 procente. Așa se explică de ce, deși România este una dintre puținele țări care oferă educație preșcolară gratuită, costurile se pot dovedi totuși prea mari, din perspectiva cheltuielilor indirecte: alimentație, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, acces la servicii de igienă", susține organizația Salvaţi Copiii.

Potrivit sursei citate, în timp ce la nivelul UE sumele publice alocate ciclului preșcolar au crescut în ultimii ani, România și Polonia sunt singurele țări membre în care aceste cheltuieli au fost reduse.

Raportul „Educația și îngrijirea copiilor preșcolari” arată că România alocă pentru ciclul preșcolar 0,35% din PIB, Bulgaria - 0,92%, Ungaria - 0,7%, Republica Cehă - 0,5%, Danemarca - 1%.

"Pentru a diminua fenomenul abandonului școlar și a reduce decalajul la învățătură pentru copiii aflați în pragul excluziunii sociale, Salvați Copiii România desfășoară, de doi ani, inițiativa Grădinițele estivale, parte dintr-un program mai amplu, Șanse egale pentru toți copiii, într-o societate fără discriminare, finanțat de către Fundația Ikea. Proiectul prevede inaugurarea a 30 de grădinițe (câte zece în fiecare an) funcționale pe perioada verii, pentru a facilita creșterea nivelului de pregătire pentru școală și accesul la educație primară, dar și pentru a preveni abandonul școlar pe termen lung al copiilor proveniți din medii defavorizate. Cele zece grădinițe implicate în acest an sunt în București și în județele Argeș, Constanța, Dâmbovița, Iași, Dolj și Tulcea", precizează Salvați Copiii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine