2020-07-07 00:27

Răspunsul și soluția Ministrului Sănătății pentru medici: E timpul să spunem lucrurilor pe nume

 |  20:52
Răspunsul și soluția Ministrului Sănătății pentru medici: E timpul să spunem lucrurilor pe nume

La scurt timp după anunțul medicilor că vor face proteste din cauza orelor lungi neplătite de gardă, Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu nu a rămas indiferent și a promis soluții imediate. Ministerul Sănătății anunță că plata gărzilor vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat și plătite în baza legislației actuale.

”Am primit cateva sute de emailuri in ultimele doua zile. Apreciez solidaritatea si mobilizarea exemplara a cadrelor medicale in acest context - chiar daca asta imi ingreuneaza gasirea celorlalte emailuri in mailbox :-)

Sper ca serverul MS sa reziste :-)

Cu greu voi reusi sa raspund tuturor asa incat imi voi lua libertatea sa raspund aici: ma voi asigura ca lucrurile sunt clarificate cat mai curand posibil si ca eventuale abuzuri vor fi impiedicate sau inlaturate. Imi doresc sa lucram impreuna cu personalul din sistemul sanitar pentru a corecta ce este de corectat. Primul pas este sa spunem lucrurilor pe nume”, a scris Ministrul Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Sănătății a transmis printr-un comunicat remis Puterea.ro:

”Ministerul Sănătății afirmă clar și răspicat: condițiile de muncă și de plată ale medicilor din România suportă multe îmbunătățiri, iar misiunea instituției noastre este să le pună în practică în cel mai scurt timp posibil.

În nota obișnuită de deschidere manifestată față de medici, de pacienți și de reprezentanții acestora, vineri a avut loc o întalnire de lucru cu Solidaritatea Sanitară în care au fost discutate aceste probleme.

Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat și plătite în baza legislației actuale. Ministerul Sănătății a inițiat și un dialog cu Ministerul Muncii pe această temă pentru a ne asigura în interesul personalului medical că nu vor exista discrepanțe la plata contractelor de muncă încheiate cu unitățile sanitare. La începutul săptămânii viitoare va fi trimisă către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG20/2016 așa încât procesul să se desfășoare fără probleme.

De comun acord cu reprezentanții sindicali a fost convenit un calendar de lucru prin care cererile lor să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementează timpii de lucru și gărzile din unitățile sanitare.

Ministerul Sănătății lucrează în regim accelerat la aceste modificări, iar motivul este extrem de simplu: situația actuală nu este normală. Așadar, odată incluse cererile și recomandările în forma nouă a OMS 870/2004, documentul va fi trimis conform legii spre consultare către toate sindicatele, iar forma agreată va fi afișată în transparență decizională.

Ministerul Sănătății asigură înca o dată întregul personal medical și pe toți pacienții că are deschidere față de orice sugestie. Suntem aici ca să lucrăm împreună cu toți actorii din sistem pentru rezolvarea unor probleme ce au trenat nepermis de mult.” se mai arată în comunicat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-24

In legatura cu acest articol...

Medicii amenință cu proteste: nu mai vor să facă gărzi neplătite
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz