2020-04-07 00:34

Rata sărăciei a crescut în România în ultimii patru ani

 |  18:46
Rata sărăciei a crescut în România în ultimii patru ani

Ratasărăciei a crescut în România cu cinci procente în perioada 2005-2008, în carea fost înregistrată creştere economică, România fiind printre statele care alocăcel mai mic procent din PIB pentru protecţia socială, potrivit unei analizefăcute de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC). Dateleprezentate arată că 23% din populaţia României trăia în sărăcie relativă în2008, faţă de 21% în Bulgaria, 20% în Spania, Lituania şi Grecia, 19% în MareaBritanie, Estonia şi Italia sau 9% în Cehia. România alocă 12,8% din PIB pentruprotecţia socială faţă de media UE de 25,2%.

"Româniacheltuie de trei ori mai mult cu măsurile pasive decât cu cele active faţă demedia europeană care este de 2,16 ori", a mai spus reprezentanta FDSC, AncuţaVameşu.

Printrepunctele slabe ale sistemului de protecţie socială se numără lipsa uneicorespondenţe, din punct de vedere calitativ şi cantitativ, între resurselemateriale şi umane disponibile şi necesarul de servicii adaptate nevoilorbeneficiarilor, fragmentarea sistemului de servicii sociale la nivel central,printr-o construcţie instituţională autonomă, pe categorii de beneficiari saumăsuri care nu încurajează serviciile integrate, dar şi lipsa de experienţă, lanivel local, în redactarea documentelor strategice şi a unui managementperformant.

De asemenea,suprapunerile de responsabilităţi între structurile de la nivel local,resursele financiare insuficiente pentru susţinerea dezvoltării şidiversificării serviciilor sociale, administrarea ineficientă a fondurilorexistente sau inconsecvenţa şi lipsa de continuitate în furnizarea resurselorpe termen lung constituie alte minusuri pentru sistemul de protecţie socială.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine