2020-02-18 18:45

RATB are un buget comparabil cu al municipiilor

 |  16:44
RATB are un buget comparabil cu al municipiilor

P24

Bugetul oraşului Braşov, care conține bani pentru termoficare, investiții, drumuri, cultură, sănătate sau proiecte sociale este comparabil cu bugetul RATB, care are peste 10.000 de angajaţi. Unde se duc banii, se întreabă consilierul general PNL, Ciprian Ciucu, care a realizat o comparaţie a sumelor cheltuite de regia de transport cu bugetele câtorva oraşe din România.

“RATB este o regie nereformată, politizată, supra-dimensionată, consumatoare de fonduri imense, cu un buget anual comparabil cu al municipiilor din România, cu circa 11.000 de angajați, cu resurse umane de dimensiunile unui oraș mic precum Cisnădie (SB), Victoria (BV) sau Vălenii de Munte (PH) - incluzând copii, bătrâni, etc. Din punct de vedere bugetar, RATB (companie de interes local) este la fel de importantă precum un minister mai mic. Are bugetul comparabil cu al Ministerului Culturii sau cu al Ministerului Mediului”, spune Ciprian Ciucu.

Consilierul critică maniera în care Gabriela Firea “pune Consiliul General în imposibilitatea de a-și îndeplini mandatul, transformându-l într-o absurdă mașinărie de vot”. Unde se duc banii bucureștenilor, se întreabă retoric consilierul. El a povestit maniera de lucru a Primăriei Capitalei, când este vorba despre aprobarea unor bugete în comisii, urmată de votul în plenul Consiliului General. “Gabriela Firea supune bugetul RATB votului Consiliului General într-o ședință extraordinară, convocată în mai puțin de cinci zile. La ora 10.00 este convocat Consiliul, la ora 9.15, în aceeași zi, este convocată Comisia de Buget. Un document complex precum bugetul RATB, cu cheltuieli de 593 milioane de lei nu poate fi parcurs și înțeles în 4 zile (din Ajunul Crăciunului și până în a treia zi de Crăciun!). Bugetul ce trebuie votat de consilieri a fost trimis, scanat, într-o stare greu lizibilă, conținând 32 de pagini, într-o formă needitabilă, în bătaie de joc. Deși RATB este în subordinea Consiliului General, acesta nu controlează în nici cea mai mică măsură uriașa regie de transport local. Mai mult, un angajat al RATB conduce Comisia de Transport din CGMB. Nu e clar cine controlează pe cine”, a comentat Ciucu pe un site de socializare. Chiar şi în condiţiile în care consilierii PSD-ALDE habar nu aveau ce votează, bugetul regiei de transport public pe 2016 a trecut cu majoritate simplă.

Din graficul realizat de consilierul general PNL (foto) reiese că bugetul RATB este comparabil cu bugetul oraşului Braşov, şi mai mare decât bugetul Sibiului. Până şi Ploieştiul are un buget total mai mic decât RATB. În schimb, Clujul are un buget cu aproape 70% mai maredecât RATB.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine