2020-07-04 12:58

Ravagiile potopului. Dezmăţ de fulgere pe cerul Capitalei

 |  21:01
Ravagiile potopului. Dezmăţ de fulgere pe cerul Capitalei

Străzi, case şi subsoluri inundate, copaci căzuţi, circulaţii deviate, iluminat stradal şi casnic întrerupt. O schelă a fost doborâtă de vântul puternic şi patru maşini au foat avariate. Peste toate acestea, spectacolul fulgerelor a fost grandios. Primarul general a convocat comandamentul pentru evaluarea intervenţiilor din timpul furtunii, care a avut loc luni seara în Capitală.

Furtuna din noaptea de luni din Capitală a lăsat urme grele pentru câţiva bucureşteni. A fost cod portocaliu, drept urmare a plouat torenţial, iar vântul a suflat cu putere. În mai multe zone, canalizarea nu a făcut faţă, iar străzile au fost inundate. Circulaţia tramvaielor a fost paralizată în apropierea Parcului Carol şi mai mulţi copaci au fost puşi la pământ. Numărul solicitărilor la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București a crescut după ora 23.00. Au fost semnalați copaci căzuți pe carosabil și pe mașini și străzi inundate. Echipe ale ISU au acționa în teren cu motopompe și drujbe. „Vorbim în primul rând de intervenții pentru extragerea apelor acumulate în subsolurile locuințelor sau în curțile cetățenilor. În intevalul orar 22.00 - 23.00 au fost peste 20 de astfel de solicitări. După ora 23,00, numărul lor a crescut, inclusiv pentru îndepărtarea copacilor căzuți pe carosabil sau pe autoturisme”, a spus Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București.

Dezastrul furtunii

• Străzile din Zona Tineretului au fost inundate, aşa că şoferii au fost nevoiţi să o ia pe alte rute.

• Circulaţia tramvaielor a fost paralizată în apropierea Parcului Carol.

• În sectorul 2 al Capitalei, pe strada Maior Vasile Băcilă patru maşini au fost distruse de o schelă doborâtă de vânt.

• Zeci de solicitări au fost înregistrate şi la pompieri, majoritatea în Sectorul 5.

• Pe strada Barbu Mărăcine și pe Bulevardul Basarabia au căzut copaci.

• În cartierul Berceni vântul a smuls un acoperiș, iar mai multe cartiere au rămas fără curent electric. Mai multe străzi și locuințe au fost inundate.

• Ilumintaul stradal s-a întrerupt şi în Drumul Taberei, apoi locuitorii din acest cartier nu au avut curent electric nici în apartamente.

Bilanţul ISU

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti Ilfov informează că, în intervalul orar 22,00 - 23,00, 25 de case, 33 de curţi, dar şi 16 subsoluri de locuinţe au fost inundate până la ora 04.00, după furtuna abătută luni seară asupra Capitalei. ISU spune că s-a intervenit cu 126 mijloace tehnice de intervenţie, respectiv autospeciale de stingere, motopompe remorcabile sau transportabile.

Potrivit ApaNova, au fost primite sesizări de acumulări de apă pe străzile 11 Iunie, Mitropolit Nifon şi Periniţa. De altfel, precipitaţiile înregistrate în Bucureşti au blocat circulaţia tramvaielor în zona 11 Iunie, în apropiere de Parcul Carol.

Concluziile Municipalităţii: 40 de avarii la semafoare

Primarul General, Gabriela Firea, a convocat marţi comandamentul pentru evaluarea modului în care s-a intervenit în timpul furtunii. La şedinţă au fost chemaţi reprezentanţii ApaNova, RATB, ASSMB, ALPAB, precum şi cei ai Administraţiei Străzilor, Poliţiei Locale, Poliţiei Rutiere, Luxten, ISU şi operatorii de salubritate. Firea s-a arătat nemulţumită faţă de intervenţiile şi comunicarea dintre instituţiile care trebuie să intervină în cazul fenomenelor extreme. Reprezentanţii ISU au declarat că s-a intervenit în 67 de situaţii de urgenţă, fiind înregistraţi 9 arbori căzuţi. În noaptea de luni s-au înregistrat 40 de avarii la semafoare, dintre care 33 au fost remediate. Operatorii de salubrizare din toate sectoarele Capitalei au raportat intervenţii de degajare a gurilor de canal precum şi salubrizarea arterelor de deşeuri vegetale rezultate în urma furtunii. In ceea ce priveste acumularile de apa inregistrate noaptea trecuta, reprezentantul ApaNova a declarat că s-a intervenit în 37 de cazuri de acumulări de apă, la ora 3:00 dimineţăa toate acestea fiind rezolvate. S-au înregistrat incidente la 4 guri de scurgere, dintr-un total de 40.000 de guri de canal existente în Capitală şi 95 incidente la nivelul canalizării imobilelor. Caseta de sub râul Dâmboviţa a fost deschisă de la începutul ploii, debitul tranzitat fiind de 207 mc apă/secundă.

Ravagiile potopului. Dezmăţ de fulgere pe cerul Capitalei
zoom

Având în vedere că luni noaptea mulţi copaci au fost doborâţi de furtună, primăriţa a solicitat Direcţiei de Mediu situaţia copacilor aflaţi în declin biologic din Capitală, astfel încât sa se ia măsuri de urgenţă de prevenire a acestor incidente. Ea a amintit că toate avizele solicitate de persoanele fizice şi juridice de toaletare sau defrişare sunt publicate pe site-ul PMB şi a solicitat Direcţiei de Mediu o situaţie exactă, o centralizare a datelor ADP-urilor din toate sectoarele Capitalei, cu privire la arborii aflaţi în declin biologic, care pot reprezenta pericol public. Firea nu vede însă starea copacilor din faţa Primăriei. Spre norocul ei, trotuarul de lângă Dâmboviţa nu este prea circulat de pietoni. Câţiva copaci sunt atât de uscaţi, încât par să fi fost incendiaţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz