2020-04-03 20:43

Reacţionează în faţa unei infracţiuni!

 |  18:12
Reacţionează în faţa unei infracţiuni!

Despre implicare şiresponsabilitate atunci când este vorba despre suferinţa altuia, probabil că s-a spus şi s-a scrisfoarte mult, aceste două atribute nefiind neapărat calităţi ale multora dintre noi.

De mult nu ne mai uimim cândsemeni de-ai noştri sunt agresaţi în plină stradă şi nimeni nu reacţionează,când suntem furaţi din buzunare şi un autobuz întreg se uită indiferent pegeam, când locuinţe sunt sparte şi vecinii, de regulă, nu aud şi nu văd nimic.

Mai greu de explicat este de ce,atunci când aceste pericole ne vizează în mod direct, ignorăm minime măsuri deprotejare a noastră sau a propriilor noastre bunuri.

Ignoranţa şi superficialitatease traduc, de multe ori, în circumstanţe favorizante pentru infractori şi au carezultat comiterea de infracţiuni.

Pornind de la această realitate,în mod lăudabil, poliţiştii de prevenire au iniţiat de curând o campanie deprevenire “Nu le face viaţa uşoară infractorilor”, campanie care evidenţiazăexact această superficialitate şi lipsa de reacţie în faţa pericoluluiinfracţional.

Spoturile campaniei reprezintă,în fapt, testimoniale ale unor infractori, spărgători din locuinţe sau tâlhari,iar povestea lor evidenţiază riscul cotidian la care ne expunem atunci cândignorăm reguli ce ar trebui să reprezinte baza unei minime culturi desecuritate.

Văzută prin ochii infractorilor, realitatea cotidiană este cu totul alta decât cea pecare o percepem noi zilnic. Şi pentru ca povestea spotului central să fie unacât mai aproape de adevăr, unul dintre actorii spotului este un fost spărgătorde locuinţe, acum “pensionat”.

Pe lângă acest semnal de alarmăîn faţa unei realităţi cotidiene, poliţiştii de prevenire promovează un sitespecializat unde pot fi găsite recomandări şi sfaturi preventive pentrudiferite situaţii în care ne putem afla la un moment dat. Site-ul www.politiaromana.ro/prevenire este un instrumentutil adresat tuturor categoriilor de public, oferind informaţii despre evitareavictimizării - fie că este vorba despre protejarea copiilor, a vârstnicilor, a locuinţelor, ori abunurilor personale.

Rubrica realizată cu sprijinulInstitutului de Prevenire şi Psihosociologie din cadrul Inspectoratului Generalal Poliţiei Romane.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine