2019-11-13 15:11

Reclasificarea localităţilor: Proiect de reamenajare a teritoriului naţional. Sute de localităţi vor fi “retrogradate”

 |  21:01
Reclasificarea localităţilor: Proiect de reamenajare a teritoriului naţional. Sute de localităţi vor fi “retrogradate”

P24

În loc de reorganizare administrativ teritorială, Guvernul propune reclasificarea oraşelor în şapte categorii şi a comunelor în două, în funcţie de câţiva parametri ce iau în calcul noile realităţi sociale. Noul proiect de lege lansat de Guvern introduce noţiunea de “pol regional principal” şi de “oraş cu caracteristici rurale”. Proiectul promovat de Ministerului Dezvoltării prevede o măsură cu mare impact social, administrativ şi politic: localităţile cu scăderi accentuate de populaţie să fie unificate cu altele din cadrul ariilor funcţionale, la iniţiativa autorităţilor locale. Dacă până în 2025, comunele vizate nu ating anumiţi indicatori, ele vor fi unificate cu altele învecinate.

Proiectul reclasifică localităţile urbane astfel:

• Municipiu capitală, de importanţă naţională şi europeană: Bucureşti

• Municipii poli regionali principali cu potenţial transnaţional (Condiţii: peste 250 de mii de locuitori şi 400 de mii în aria funcţională, sedii de instituţii de interes naţional, minim o universitate cu peste zece mii de studenţi sau cu specializare unică pe ţară, spitale de categoriile I şi II şi monoprofil cu nivel de competenţă înalt, Institute Naţionale de Cercetare-Dezvoltare): doar cinci orase: Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

• Municipii poli regionali secundari (Condiţii: peste 100 de mii de locuitori şi 300 de mii în aria funcţională, sedii de instituţii de interes judeţean /supra-judeţean, accesibilitate la sistemele de transport, minim o universitate, spitale de categoria III şi IV/V, minim o entitate de Inovare şi Transfer Tehnologic): Arad, Argeş, Bacău, Oradea, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Galaţi, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Mureş, Ploieţti, Satu Mare, Sibiu, Suceaua şi Râmnicu Vâlcea.

• Municipii poli judeţeni principali cu potenţial transnaţional (Condiţii: peste 40 de mii de locuitori şi 200 de mii în aria funcţională, sedii ale administraţiilor judeţene, minim o filială de universitate sau unitate postliceală, spital de categoria III şi IV/V, instituţii culturale de reputaţie judeţeană) Alba Iulia, Bistriţa, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Târgu Jiu, Miercurea Ciuc, Deva, Călăraţi, Slobozia, Giurgiu, Slatina, Zalău, Alexandria, Tulcea, Vaslui şi Focşani.

• Municipii şi oraşe poli judeţeni secundari (Condiţii: peste 20 de mii de locuitori şi 50 de mii în zona de influenţă/cu potenţial de arie funcţională urbană, minim o filială universitară sau unitate postliceală).

• Municipii şi oraşe centre urbane cu rol zonal (Condiţii: peste cinci mii de locuitori şi 30 de mii în zona de influenţă/potenţial de arie funcţională urbană, minim un liceu/grup şcolar, spital de categoria IV/V sau centru de permanenţă, Instituţii culturale de importanţă locală).

• Municipii şi orase centre urbane cu funcţii specializate, municipii şi oraşe necuprinse în categoria precedentă şi care sunt de regulă subordonate unui municipiu din categoriile I-V, caracterizate printr-un specific turistic, economic, de transport, energetic, rezidential, etc. (Condiţii: cel puţin 2 dintre următoarele: acces la drumuri naţionale şi judeţene, acces la o magistrală feroviară în limita a 100 km şi autogară în limita a 30 km; minim un liceu/grup şcolar.

Reamenajarea zonei rurale şi oraşele cu caracteristici rurale

Noţiunea de “oraş cu caracteristici rurale” sunt acele oraşe care satisfac comulativ cele puţin 3 din următorii 4 indicatorii: peste 30% din populaţie ocupată în agricultură, mai puţin de 50% din totalul străzilor modernizate, scăderea numărului de locuitori în ultimii 20 de ani şi peste 40% din populaţie cu domiciliu în sate aparţinătoare şi localităţi componente, altele decât localitatea reşedinţă de unitate administrativ teritorială. Pe lista oraşelor cu caracteristici rurale identificate de guvern intră majoritatea comunelor transformate forţat în oraşe în anul 2004, prin Legea 83/2004. Localităţile rurale vor fi împărţite în comunele poli rurali (comune cu rol de service intercomunală la nivelul zonelor lipsite de oraşe pe o distanţă de minim 25 km) şi alte comune. Satele componente ale comunelor şi cele care aparţin municipiilor şi oraşelor sunt parte a reţelei de localităţi rurale, mai prevede proiectul de lege.

Guvernul a întocmit şi o listă a localităţilor în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie, precum şi a celor care au în structura lor localităţi cu populaţia sub 100 de locuitori. Pentru aceste localităţi, executivul “încurajează unificarea administrativă” la iniţiativa autorităţilor locale şi ca urmare a voinţei exprimate prin referendum local de către populatie. Comunele vizate trebuie să respecte anumite dotări şi indicatori prevăzuţi de lege până la sfârşitul anului 2025, dacă vor să îşi păstreze statutul actual. Altfel, începând din data de 1 ianuarie 2026, aceste localităţi vor fi unificate cu altele învecinate, la iniţiativa Guvernului prin lege.

Noua lege va aduce şi o modificare a modului de calcul a impozitelor locale, care va fi pus în acord cu proiectul de lege la 6 luni de la publicarea sa în Monitorul Oficial.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-18Parerea ta...

PENTRU CARACATITA
18 Aug 2016

DISPAR PRIMARI FANTOMA . DAR CEI 300 PARLAMENTARI , CIND SE APLICA ?
NICOLAE
19 Aug 2016

Bună inițiativa. Orașul Argeș nu există.
CROCODILUL FLAMAND
19 Aug 2016

MUNICIPIUL STREHAIA DEVINE CAPITALA IMPERIULUI CIORDELES-HAULES-BAULES....PALATELE DEJA EXISTA....MAI TREBUIE LAMURITA TREABA CARE DINTRE BULIBASI DEVINE MOGULUL INARIPAT....KRAKRAAAA-IOVA-IAUBANII........UN ALT ORAS FERMECATOR DE TIPUL SODOMA-SI-GOMORA>>>>>>>>>ASTEPTAM CU MARE DRAG PLOAIA DE METEORITI...SA FACA CURATENIE
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray