2019-08-17 14:31

RECORD METEO. Când și unde a fost înregistrată temperatura MAXIMĂ absolută a lunii IULIE în România

 |  15:37
RECORD METEO. Când și unde a fost înregistrată temperatura MAXIMĂ absolută a lunii IULIE în România

Temperatura maximă absolută înregistrată în România în luna iulie este de 44,3 grade Celsius, raportată la Calafat în anul 2007, în timp ce temperatura minimă lunară a coborât la minus opt grade Celsius, aceasta datând din anul 1933, de la staţia meteorologică Vf. Omu, conform datelor privind caracterizarea climatică a lunii iulie, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), informează Agerpres.

În Bucureşti, temperatura maximă absolută înregistrată în luna iulie a fost de 42,4 grade Celsius, consemnată la staţia Filaret în anul 2000, iar cantitatea maximă de precipitaţii, de 212 litri/mp, în anul 1991.

În privinţa ploilor, cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii este 519,1 litri/metru pătrat (mp) şi a fost înregistrată la Stâna de Vale în anul 1980, în timp ce în anul 1989 a fost consemnată cea mai secetoasă lună iulie, cu o cantitate lunară de precipitaţii de numai 30,8 litri/mp.

"Luna iulie, reprezentativă pentru sezonul estival, este cea mai călduroasă lună a anului. Temperatura aerului este mai mare decât în iunie, iar gradul de instabilitate mai redus, în majoritatea zonelor ţării, deoarece asupra părţii de sud-est a Europei acţionează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei şi, uneori, dorsala anticiclonului Nord-African. Ca o consecinţă directă a acestor modificări în distribuţia circulaţiei aerului deasupra ţării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creştere între 1 şi 3 grade Celsius faţă de luna iunie", susţin meteorologii ANM.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-07-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray