2020-07-02 13:38

Reducerea bugetului Sănătăţii condamnă la moarte 10.500 de români. Medicamente mai puţine şi spitale închise, pronosticurile pentru 2011

 |  18:31
Reducerea bugetului Sănătăţii condamnă la moarte 10.500 de români. Medicamente mai puţine şi spitale închise, pronosticurile pentru 2011

Reducerea bugetului Ministerului Sănătăţii la mai puţin de două miliardede lei ar putea conduce la decesul a 10.500 de oameni, avertizează specialiştiiîn statistică. Reprezentanţii medicilor susţin că reducerea bugetului pentruSănătate va conduce la eliminarea mai multor programe naţionale pentru bolnavi,la diminuarea numărului de medicamente compensate şi la închiderea mai multorspitale.

Proiectul de buget pe 2011, aflat în dezbatereaGuvernului, ar urma să aloce pentru Sănătate mai puţin dedouă miliarde de lei. Această sumă reprezintă mai puţin de jumătate din procentulalocat pentru Sănătate, în acest an şi cel mai mic buget din istorie. Dacăraportăm rata mortalităţii din ultimii ani cu bugetul aferent Sănătăţii,constatăm că România riscă să înregistreze 10.500 de decese, în 2011, potrivitstatisticienilor. Experţii în domeniu au luat în calcul scăderea mortalităţiidin ultimii cinci ani, când a fost majorat bugetul pentru Sănătate.

Bugetul înjumătăţit al Ministerului Sănătăţii va rezulta,cel mai probabil, în reducerea programelor naţionale, potrivit medicilor. “Efectele reducerii bugetului pentru Ministerul Sănătăţiisunt cele pe care le putem observa şi în prezent şi anume medicamenteinsuficiente şi închiderea spitalelor. Mai puţini bani pentru MinisterulSănătăţii înseamnă mai puţini bani pentru programele naţionale. Se fac atâteaprograme, cât permite bugetul. Nu avem buget, atunci vom avea mai puţineprograme. De exemplu, în urmă cu cinciani nu exista un program pentru transplant renal. Este posibil ca, odată cureducerea bugetului, să fie din nou eliminat acest program”, ne-a declarat preşedintele Camerei Federative aMedicilor, Dan Pereţianu.

Bolnavii, condamnaţi la moarte

Organizaţiile nonguvernamentale din domeniu susţin că oastfel de măsură este imposibil de aplicat, deoarece ar însemna “condamnare la moarte pentru persoanele dependente detratamente”. “Noi ne-am exprimat nemulţumirea faţă de prevederileContractului-cadru. Urmează ca săptămâna viitoare să solicităm şi majorareabugetului pentru Sănătate. Deocamdată, bugetul este doar la nivel de proiect.Am auzit şi noi despre această variantă de alocare a 500 milioane de euro. Reprezentanţiiministerului susţin că reducerea cheltuielilor pentru Sănătate ar putea fiefectul descentralizării. Din cauzanoului plan de compensare a medicamentelor, 500.000 de bolnavi au fost nevoiţi sărenunţe la medicamente. Totodată, oamenii trebuie să trăiască, atât cât mai pot,cu o alimentaţie minimă. O astfel de măsură reprezintă vitregirea vieţii, lanivel naţional. Oricum, avem cel mai mic buget alocat pentru Sănătate, dintoată Europa”, ne-a declaratpreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, CezarIrimia.

ONG-urile sunt decise să acţioneze Executivul îninstanţă, dacă Sănătatea va primi un buget de maximum două miliarde de lei. “Este o cifră ce nu poate fi reală. Două miliarde de leiar fi suficiente doar pentru acoperirea medicamentelor compensate, dar fărăprogramele naţionale. O astfel de măsură ar însemna moarte pentru pacienţiiinvalizi şi mai multe persoane cu boli cronice. În această situaţie, ne vomadresa Parchetului. Vom face apel la răspunderea ministerială. Trebuie săaşteptăm însă consecinţele. Acestea vor apărea însă fără dar şi poate. Statuleste obligat, conform Constituţiei, să asigure un trai decent cetăţenilor. Seîncalcă dreptul la viaţă”, ne-a explicat preşedintele Asociaţiei pentru ProtecţiaPacienţilor, Vasile Barbu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz