2020-07-02 12:28

Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (I)

 |  11:38
Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (I)

Chiar dacă traficul aglomerat și agitația cotidiană sunt în continuare o problemă pentru București, orașul s-a transformat destul de mult în ultima perioadă, existând o preocupare generală pentru amenajarea și întreținerea parcurilor, precum și pentru regenerarea unor zone din oraș mai puțin aflate în atenție în ultimele decenii.

Pot fi dat multe exemple, dar poate nicăieri în Capitală nu este mai evidentă această transformare decât în Sectorul 4, unde Primăria a pus în aplicare un program bine structurat de investiții în amenajarea sau reamenajarea unor spații urbane - pus în aplicare de SC ADP4 SA, societate condusă de directorul general Marian Golea - care au fost astfel recuperate spre beneficiul locuitorilor din sector și nu numai.

Intersecția de la Iriceanu, o adevărată oază urbană

Un exemplu în acest sens este proiectul de amenajare a scuarului central din zona străzii Ion Iriceanu - „intersecția de la Iriceanu”, cum îi mai spun bucureștenii.

Locul a fost complet transformat, devenind o mică bijuterie peisagistică în mijlocul unei intersecții aglomerate.

Jardinierele de diverse forme și dimensiuni, cu plante, rulourile de gazon montate pe sute de metri pătrați, iluminatul realizat cu proiectoare decorative RGB, precum și cele patru fântâni arteziene cu jeturi spumante, au schimbat complet fața locului, locuitorii din sector putându-se acum bucura de spațiu verde și relaxare chiar și în plină aglomerație urbană.

Spaţiile din jurul blocurilor, locuri de relaxare activă

O vorbă răspândită printre bucureșteni, în ultimele decenii, spune că activitatea unei administrații locale poate fi judecată cel mai bine după modul în care sunt amenajate spațiile dintre blocuri, cele care sunt mai puțin vizibile pentru trecătorul grăbit, dar care contează cel mai mult pentru viața de zi cu zi a locuitorilor. Din acest punct de vedere, Sectorul 4 al Capitalei este un adevărat punct de reper, spațiile de joacă, sport și recreere fiind amenajate cu grijă, în perfectă corelare cu locurile de parcare și cu spațiile verzi indispensabile. Totul dă senzația unui concept integrat, implementat cu atenție de către Primăria Sector 4.

Ieșind dintr-un bloc reabilitat recent, cu un confort termic superior, ajungi pe aleea dintre blocuri, unde, din loc în loc, sunt bănci elegante, încadrate de pergole vopsite în diferite culori. Arbuştii diverşi sunt plasaţi armonios lângă plante ornamentale, iar două jardiniere din granit troneaza maestos. Treci de alee şi ajungi în spatele blocului, unde, cu un gard din plasă multicoloră, este împrejmuit locul de joacă, sport şi relaxare. Terenul de sport are porţi pentru minifotbal şi panouri pentru baschet, iar pardoseala este elastică, antitraumă. Legănele şi celelalte echipamentele de joacă sunt aşezate în locuri bine alese, iar zona pentru adulţi este prevăzută cu mese pentru table şi şah. Locurile de parcare înconjoară terenul. Micile grădini din jurul blocurilor au fost şi ele săpate, iar instalaţiile de udare prin aspersie montate asigură irigarea spaţiului în mod controlat.

Pentru orice privitor, imaginea de ansamblu este surprinzătoare – armonie și bun-gust, acolo unde înainte era un loc mohorât şi anost. Iar această imagine nu este o excepție, ci este regula în Sectorul 4.

„Rondul de la Coșbuc”, zonă verde în mijlocul aglomerației

„Rondul de la Coşbuc” este unul dintre punctele de reper care a reuşit să „supravieţuiască” sistematizării din anii ‘80. Reprezentativă pentru fostul cartier Uranus, această intersecţie se numeşte astăzi Piaţa Regina Maria.

Rondul a fost transformat într-o adevărată „oază” de relaxare, unde plantele ornamentale şi arbuştii se combină armonios cu băncile de pe alei şi cu celelate structuri care completează ansamblul. Noaptea, iluminatul realizat cu proiectoare decorative RGB creează o atmosferă de poveste. „Rondul a fost complet transformat, iar în locul unei intersecții aglomerate există acum o frumoasă privelişte urbană. Locuitorii din zonă se pot bucura astfel de mai mult spațiu verde și se pot chiar relaxa în chiar mijlocul aglomerației”, declară cu satisfacție Marian Goleac, directorul general al SC ADP4 SA, societatea care a realizat reamenajarea „Rondului de la Coşbuc”.

 

Bulevardul Alexandru Obregia, o arteră urbană renăscută

În Strategia de dezvoltare a sectorului 4 sunt punctate toate direcţiile de dezvoltare urbană din sector. O dovadă în acest sens este modul în care a renăscut o arteră modernă şi „verde” al Capitalei - Bulevardul Alexandru Obregia.

Situat în centrul Sectorului 4, Bulevardul Obregia face joncţiunea dintre Şoseaua Olteniţei şi Strada Turnu Măgurele.

Parcurs de la un capăt la altul, acum după terminarea lucrărilor de modernizare, găsim o adevărată oază verde - un scuar în care fântânile arteziene sunt întruchipate în ulcioare care varsă în cascade intermitente, apa colorată peste pietre albe și gazonul crud care îmbracă solul presărat cu diferiţi arbuşti. Cele două benzi pe sens şi locurile de parcare în spic îi dau bulevardului măreţie şi o ţinută arhitectonică modernă.

Marcajele rutiere au fost şi ele prospăt vopsite, crescând siguranţa pietonilor şi a conducătorilor auto.

Apărătorii Patriei, redefinirea unei intersecţii

Intersecţia „Apărătorii Patriei”, aflată lângă staţia de metrou cu același nume, are o nouă înfăţişare, graţie aceluiaşi program integrat derulat de Primăria Sectorului 4.

Lărgirea străzilor Sergent Iriceanu, Turnu Măgurele şi Luică, le-a transformat în veritabile bulevarde, care fac legătura între Şoseaua Giurgiului şi Şoseaua Vitan-Bârzeşti, precum şi între Şoseaua Berceni şi Centura din Sud a Capitalei. Pe acest traseu se află intersecţii importante şi, pe lângă cele patru benzi (două pe sens), s-au înfiinţat noi locuri de parcare şi s-au amenajat zone de spaţii verzi.

Intersecţia „Apărătorii Patriei”, parte din programul de investiţii pe care Primăria Sectorului 4 îl derulează, a fost total reproiectată.

Astfel, s-au realizat următoarele lucrări: direcţii diferenţiate pe sensuri ale benzilor de circulaţie, sistem de semaforizare eficientizat în timpi de staţionare sau deplasare, locuri publice de parcare care înconjoară intersecţia, zonă de relaxare amenajată în preajma staţiei de metrou, iar pe scuarul dinspre strada Sergent Iriceanu a fost construită o fântână arteziană.

Toate aceste elemente au schimbat complet fața locului, noua imagine a intersecției „Apărătorii Patriei” impresionând plăcut locuitorii și vizitatorii zonei, fiind evidente preocuparea și interesul Primăriei Sectorului 4 pentru dezvoltarea modernă a spațiilor urbane.

Șoseaua Berceni, între utilitate și modernitate

 

Șoseaua Berceni face legătura între inelul median al Sectorului 4 (Șoseaua Olteniței) și Centura de Sud a Capitalei. Prima etapă în redefinirea acestei rute a fost lărgirea la doua benzi pe sens și crearea de noi locuri de parcare, pozițonate în spic. Ulterior s-au construit și celelalte elemente de urbanism, totul culminând cu reamenajarea scuarului de-a lungul bulevardului.

S-au executat o seamă de lucrări pentru a schimba radical imaginea acestui important traseu: pavaje pentru jardinierele cu arbuști ornamentali, fântâni arteziene cu jeturi spumante, iluminare cu proiectoare decorative RGB, montarea de rulouri de gazon și de instalații de irigare prin aspersie.

Pe trotuare s-au amplasat jardiniere din granit - de diverse forme și dimensiuni - cu plante de diverse specii și mărimi, coșuri de gunoi, bănci, pergole din lemn și pavaje.

În plus, au fost revopsite marcajele rutiere pentru creșterea siguranţei pietonilor şi a conducătorilor auto.

Intersecţia bulevardului Brâncoveanu cu străzile Luică și Turnu Măgurele, un exemplu de reconfigurare urbană

La capătul bulevardului Constantin Brâncoveanu se află intersecția care face legătura cu străzile Turnu Măgurele și Luică, obiectiv important în programul de modernizare, care a devenit – prin eforturile Primăriei Sectorului 4 -, o adevărată bijuterie urbanistică.

Odată cu lărgirea străzilor Sergent Iriceanu, Turnu Măgurele şi Luică, transformate practic în bulevarde, s-au reamenajat toate intersecțiile de pe această rută. Soluția de bază constă în împletirea conceptelor moderne de urbanism și utilitate, pentru a oferi un concept adaptat prezentului, dar și viitorului.

S-au realizat lucrări de infrastructură rutieră (direcţii diferenţiate pe sensuri ale benzilor de circulaţie, sisteme de semaforizare moderne etc), iar înspre strada Luică s-a amenajat un spațiu verde cu multe elemente specifice (jardiniere cu diverse plante, pergole din lemn, foișoare, banci din wpc și chiar și o mini-cascadă).

Aceste elemente, împreună cu spațiul generos, au schimbat complet imaginea intersecției, iar locuitorii și vizitatorii zonei au acum în fața ochilor un spațiu modern, perfect integrat în noul concept urbanistic al sectorului.

Bulevardul Tineretului, moderna arteră care face legătura cu Centrul Capitalei

Bulevardul Tineretului face joncțiunea dintre Calea Văcărești, la sud, și intersecția dintre bulevardul Dimitrie Cantemir, Calea Șerban Vodă și bulevardul Gheorghe Șincai, la nord, fiind una dintre arterele esențiale care fac legătura cu centrul Capitalei. Bulevardul este mărginit de cartierul cu același nume și de cele două parcuri reprezentative ale Sectorului 4, Lumea Copiilor și Tineretului.

În ultimul an de zile, Sectorul 4 a trecut printr-un masiv proces de modernizare, care a inclus lărgirea străzilor, crearea de noi locuri de parcare, amplasarea noului mobilier urban, elegant și modern, precum și construcția unor fântâni arteziene.

După finalizarea etapei de modernizare, zona Tineretului arată cu totul schimbată, proaspătă, aerisită și cu un aer modern. La acest aspect nou al zonei au contribuit, în mod esențial, modernizarea bulevardului prin amenajarea în spic a locurilor de parcare, retrasarea marcajelor rutiere necesare fluidizării (inclusiv accesul spre Sala Polivalentă și marea parcare din strada Secerei), semaforizarea inteligentă, iluminatul cu sistem led, reamenajarea trotuarelor și amplasarea jardinierelor din granit cu diferiți arbuști ornamentali, precum și montarea pergolelor din lemn la intrările în scările blocurilor.

Uimitor este și modul în care au fost gândite și s-au desfășurat lucrările. Pentru a reduce la maxim disconfortul locuitorilor din zonă, proiectele s-au derulat în condiții de siguranță și rapiditate, transformările fiind practic vizibile de la o zi la alta.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-25

Mai multe imagini:
Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (I)
zoom
Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (I)
zoom
Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (I)
zoom

Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (I)
zoom
Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (I)
zoom
Parerea ta...

PARAIPAN
25 Dec 2019

Oare golegeac asta a auzit de sensuri giratorii care fluidizeaza circulatia ??? Un ex este sensul de la metro/ piata de gros unde nu se fac blocaje... In rest ...bani locuitorilor aruncati pe borduri si betoane ...SICTIR
GIUSTO
25 Dec 2019

Asta este campania lui Baluta? Este cel mai slab si impotent primar pe care l-a avut vreodata vreu sector al Bucurestiului. Chiar si cand se chemau raioane.
DESTEPT
25 Dec 2019

A pus numai tarusi din piatra , ascutiti la virf . Trebuie sa fii atent , altfel iti scoti ochii sau dai de unul in burta . Mai ales , batrini , copii sau biciclistii . Sa mearga noaptea printre ei . Statii de autobuz din sirma inox , valoare , zeci de milioane .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz