2020-04-05 21:43

Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (II)

 |  14:07
Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (II)

Chiar dacă traficul aglomerat și agitația cotidiană sunt în continuare o problemă pentru București, orașul s-a transformat destul de mult în ultima perioadă, existând o preocupare generală pentru amenajarea și întreținerea parcurilor, precum și pentru regenerarea unor zone din oraș mai puțin aflate în atenție în ultimele decenii.

Pot fi dat multe exemple, dar poate nicăieri în Capitală nu este mai evidentă această transformare decât în Sectorul 4, unde Primăria a pus în aplicare un program bine structurat de investiții în amenajarea sau reamenajarea unor spații urbane - pus în aplicare de SC ADP4 SA, societate condusă de directorul general Marian Golea - care au fost astfel recuperate spre beneficiul locuitorilor din sector și nu numai. Vă prezentăm în continuare partea a doua a articolului care trece în revistă cele mai importante transformări urbanistice care au avut loc în ultimii ani în Sectorul 4, probabil cel mai dinamic sector al Capitalei.

Intersecția Calea Văcărești cu Bulevardul Tineretului, o adevărată insulă de verdeață

În imediata apropiere a podului care traversează râul Dâmbovița, spre Mihai Bravu, se află intersecția dintre Bulevardul Tineretului și Calea Văcărești. Și această zonă a fost cuprinsă în amplul program de modernizare derulat de Primăria Sectorului 4, fiind reamenajată și redată locuitorilor ca o adevărată insulă de verdeață și utilitate.

Intersecția dintre Calea Văcărești și Bulevardul Tineretului a fost printre primele reamenajate și, astfel, s-au concretizat primele idei ale noului concept urbanistic. Fântâna arteziană din centrul intersecției a fost renovată și, împreună cu celelalte elemente de design urban, restilizează zona și creează o imagine de finețe estetică.

Aranjamentele florale și arbuștii ornamentali desenează contururile intersecției într-o multitudine de culori ce încântă privirea.

Acestă intersecție precede intrarea în parcul Lumea Copiilor și ridică la un nivel superior de arhitectură urbană întreaga zonă.

Intersecția Eroii Revoluției, modernizată în pas cu vremurile

 

Situată la granița administrativă cu Sectorul 5, Intersecția Eroii Revoluției este considerată poarta de intrare în Sectorul 4 al Capitalei. Bifurcația, face legătura între Șoseaua Giurgiului, Calea Șerban Vodă, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Viilor și Bulevardul Pieptănari.

Intersecția de la Eroii Revoluției este complexă prin numărul mare de bulevarde ce fac joncțiunea în acest nod rutier.  

Lucrările au avut ca scop modernizarea peisajului urbanistic, prin spațiile verzi existente, și retrasarea liniilor de circulație într-o formulă care să fie favorabilă tuturor participanților la trafic.  

Mobilierul și vegetația urbană, specifice de acum Sectorului 4, le înâlnim și în această intersecție, într-o armonie de culori vii ce oferă ochiului o imagine spectaculoasă. „Spectacolul” continuă și noaptea, prin ambianța de lumină și culoare creată cu multă pricepere.   

 

Calea Văcărești trăiește o nouă tinerețe

O arteră vitală a Sectorului 4, Calea Văcărești, coboară dinspre pasajul Sudului până la Podul Mihai Bravu, iar apoi o cotește spre stânga, până la Timpuri Noi, în apropiere de Splaiul Unirii, iar de-a lungul ei desparte Cartierul Văcărești de Parcul Natural Văcărești și merge aproape paralel cu bulevardul Tineretului, prin cartierul cu același nume.

Primăria Sectorului 4 a început în urmă cu un an un program ambițios de modernizare a sectorului, prin „redesenarea” arterelor de circulație, înființarea de noi locuri de parcare, reamenajarea spațiilor verzi și a celor de joacă și agrement, reabilitarea termică a blocurilor, totul într-un cadru unitar - un concept integrat, complex și modern.

Continuarea modernizarii Sectorului 4 a dus la schimbări spectaculoase, cu un efect estetic pozitiv major - evidențiat atât de locuitorii, cât și de vizitatorii zonei -, în acest context încadrându-se și transformarea Căii Văcărești, importanta arteră care, între Piața Sudului și intersecția cu Tineretului, este configurată cu trei benzi pe sens, ca un veritabil bulevard.

Văcărești, intersecția renăscută de sub pod

Intersecția Văcărești face legătura între Sectorul 3 și 4, fiind locul unde se întâlnesc Bulevardul Mihai Bravu, Calea Văcărești și Bulevardul Tineretului. Poziționată sub podul care traversează Dâmbovița, cunoscut ca Pasajul Mihai Bravu, intersecția este prevăzută cu un sens giratoriu care fluidizează mult circulația mijloacelor auto, dar și cu insule de verdeață care conferă prospețime și culoare zonei.

Așezată spre partea de sud a Pasajului Mihai Bravu, intersecția Văcărești este un exemplu elocvent, care demonstrează cum ansamblul elementelor proiectate poate schimba într-un mod pozitiv imaginea zonei, astfel încât locuitorii și vizitatorii să beneficieze de un spațiu modern, perfect integrat în noul concept urbanistic al sectorului.

S-au realizat lucrări complexe de infrastructură rutieră - direcţii diferenţiate pe sensuri ale benzilor de circulaţie, sisteme de semaforizare moderne etc. -, care garantează conducătorilor auto și pietonilor condiții de trafic mult mai sigure.

 

Nițu Vasile și Sudului, intersecții vecine dar cu personalități distincte

Două dintre intersecțiile reprezentative ale Sectorului 4, Nițu Vasile și Sudului, sunt atât de aproape una de cealaltă încât unii ar putea considera că vorbim de o singură mare intersecție. Și totuși, fiecare are personalitatea ei distinctă. Nițu Vasile începe după ieșirea din Pasajul Sudului, dinspre Calea Văcărești, și face legătura cu bulevardul Obregia, strada Emil Racoviță, strada Nițu Vasile și strada Secuilor, iar intersecția Sudului face legătura cu Olteniței.

Pietonii care traversează pasajul Sudului pe la trecerea de pietoni și privesc spre intersecția Nițu Vasile văd astăzi o imagine mult schimbată față de anii trecuți. Piața Sudului se află într-un proces total de reconstrucție, iar noile forme, mult mai moderne, sunt deja conturate. „Pădurea” de blocuri reabilitate, precum și spațiul verde de lângă ele, se integrează acum perfect în ansamblul zonei, iar vechea fântână din centrul intersecției, reamenajată recent, iese magnific în evidență.

Este încă unul din rezultatele Strategiei Primăriei Sector 4 de Dezvoltare Durabilă pentru perioada 2016-2020, în care au fost incluse și programe specifice urbanismului modern.

 

Șoseaua Giurgiului, arteră vitală de intrare în Capitală

Situată în partea de sud al sectorului, Șoseaua Giurgiului este artera de intrare în București dinspre Giurgiu și Ruse. În Programul prevăzut în Strategia de Dezvoltare a Sectorului 4, pentru orizontul de timp 2016-2020, se află și reamenajarea și modernizarea principalelor bulevarde din sector, iar în acest context Șoseaua Giurgiului a beneficiat de o atenție deosebită.

Spre deosebire de reamenajările realizate în cazul celorlalte bulevarde, pentru Șoseaua Girugiului s-a apelat la montarea gazonului pe ecartamentul de tramvai, soluție preferată pentru a reduce cantitatea de praf emanată din cauza traficului intens.

Acțiunea face parte din „Reconfigurarea, reabilitarea şi modernizarea  sistemului rutier şi de amenajare a spaţiilor urbane verzi de pe Şoseaua Giurgiului", program care a presupus, pe lângă montarea covorului de gazon, înființarea unui număr de 2.000 de locuri de parcare în spic și lărgirea trotuarelor.

O noutate la acest proiect este și realizarea unor piste pentru bicicliști pe ambele sensuri de circulație.

Schimbarea la față a Sectorului 4

Bilanțul realizărilor din Sectorul 4 este vizibil pentru oricine poate face o comparație între cum arăta zona, în urmă cu doar câțiva ani, și cum au evoluat lucrurile între timp. Fără a avea pretenția unui tablou complet al schimbărilor, merită menționate cele mai evidente transformări urbanistice din sector:

-  lărgirea tuturor bulevardelor și înființarea de noi locuri de parcare „în spic” în sistem public, la liber și pentru reședință;

-  construirea sau reamenajarea de noi spații de joacă și de petrecere a timpului liber pentru copii, pe grupe de vârstă, și pentru adulți;

-  amenajarea spațiilor verzi de-a lungul bulevardelor și din jurul blocurilor;

-  dotarea cu mobilier urban, plantarea de plante și arbuști ornamentali;

-  montarea de fântâni arteziene sau modernizarea lor la intersecții și pe arterele de circulație;

-  instalarea unor garduri stilizate, cu o grafică modernă, care împrejmuiesc instituțiile publice.

Imaginea de ansamblu a acestui sector este completată de implementarea, în paralel, a programului de reabilitare termică a blocurilor, totul fiind inclus într-un concept urbanistic unitar, care dă o senzație pregnantă de nou și modern.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-29

Mai multe imagini:
Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (II)
zoom
Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (II)
zoom
Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (II)
zoom

Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (II)
zoom
Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (II)
zoom
Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (II)
zoom

Regenerarea urbană a Sectorului 4, un model de dezvoltare durabilă în Capitală (II)
zoom
Parerea ta...

PARAIPAN
29 Dec 2019

Oare cand le ..gandeste?? Sau unde??? Cred ca in carciuma fiului lui piedone...sau in parcul carol la dineș...oare chiar asa mare buget de protocol are ...de sunt cate cca 10 persoane( minim) !! Dar de sensuri giratorii a auzit jogodia asta ??? Toate intersectiile SUNT BLOCATE....SICTIR LEPRĂ
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine