2020-04-09 04:42

Registrul Auto Român explică ce se întâmplă cu mașinile care au volanul pe dreapta, după Brexit

 |  12:00
Registrul Auto Român explică ce se întâmplă cu mașinile care au volanul pe dreapta, după Brexit

De la 1 ianuarie 2021, adică după ce expiră perioada de tranziție dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, omologarea de tip emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta vor trece printr-un proces de omologare individual, urmând a fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terț, explică Registrul Auto Român (RAR).

Regatul Unit al Marii Britanii a părăsit Uniunea Europeană la data de 31 ianuarie 2020, ora 00:00 (ora Bruxelles-ului), iar până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare perioada de tranziție.

Acest termen a fost stabilit ca urmare a Acordului de retragere și poate fi prelungit.

Concret, în perioada 01.02.2020 – 31.12.2020 se acceptă, în aceleași condiții, omologările UE emise de Marea Britanie, adică și autovehiculele cu volan pe partea dreaptă care provin din UK vor primi CIV.

De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziție dintre UK și Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea de tip emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta vor trece printr-un proces de omologare individuală și vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terț, arată oficialii RAR.

Cele mai importante modificări necesare ar putea fi mutarea postului de conducere pe partea stângă, înlocuirea farurilor și, după caz, inversarea lămpilor de ceață și mers înapoi, poziționate în partea din spate a vehiculului.

Dat fiind cadrul legislativ aflat astăzi în vigoare, autovehiculele care au fost deja înmatriculate în România nu vor fi afectate de modificările survenite în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Registrul Auto Român va informa din timp cu privire la statutul vehiculelor cu volan pe dreapta, pe măsură ce vor apărea noi prevederi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine