2020-05-31 13:53

RISC însemnat de producere a AVALANȘELOR în Munţii Făgăraş şi în Bucegi

 |  10:12
RISC însemnat de producere a AVALANȘELOR în Munţii Făgăraş şi în Bucegi

Riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi este însemnat, de gradul trei pe o scară de la unul la cinci, atât la altitudini înalte, cât şi la mai puţin de 1.800 de metri altitudine.

În zona montană va continua să ningă pe arii extise, dar cantităţile de precipitaţii nu vor fi însemnate, anunţă meteorologii.

”Stratul de zăpadă de la suprafaţă depus în ultima perioadă este puţin stabilizat, iar sub el se găsesc plăcile mai vechi de vânt. Sub acestea, stratul este alcătuit din cristale fine, faţetate şi de tip cupă, cu mai multe cruste intercalate. Sub acţiunea vântului, în zonele de creastă se vor forma noi placi de vânt. Pe pantele mai înclinate stratul de zăpadă de la suprafaşă poate aluneca peste plăcile aflate dedesubt. Riscul declanşării avalanşelor va fi amplificat chiar şi în condiţiile unei slabe supraîncărcări cu turişti sau schiori, iar în cazuri particulare pot fi angrenate depozite mai mari de zăpadă. Pe arii relativ extinse va ninge, iar izolat în zonele mai joase precipitaţiile pot fi şi mixte. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general slabe”, susțin meteorologii.

Stratul de zăpadă măsoară aproape doi metri la Bâlea Lac şi aproximativ 130 de centimetri la Vârful Omu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-03-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine