2020-01-25 12:30

România ocupă penultimul loc în Indexul european al sistemelor medicale

 |  12:14
România ocupă penultimul loc în Indexul european al sistemelor medicale

România ocupă penultimul loc în Indexul european al sistemelor medicale (EHCI) 2014. Ţara noastră este depăşită şi de Bulgaria şi Serbia, potrivit materialului dat publicităţii marţi la Bruxelles, citat de Mediafax.

România a obţinut 453 de puncte din totalul de 1.000, în timp ce Bulgaria are 547 de puncte.

Autorul studiului, dr. Arne Björnberg, atrage atenţia asupra faptului că România şi Serbia sunt singurele ţări din index care au "roşu pe linie" la opt indicatori, şi anume: reducerea deceselor cardiovasculare, reducerea deceselor prin accident vascular cerebral, mortalitatea infantilă, rata de supravieţuire a bolnavilor cancer, anii de viaţă pierduţi prin deces ce putea fi prevenit, infecţiile cu MRSA (stafilococ auriu meticilino-rezistent), rata avorturilor şi depresia.

Potrivit sursei citate, mortalitatea infantilă, "cel mai relevant indicator" din studiu, este de aproape 10 la 1.000 de naşteri în România, care se situează pe ultimul loc în această privinţă.

La cea mai importantă categorie - "rezultatele tratamentelor", România a acumulat 83 de puncte din 250, clasându-se pe ultima poziţie alături de Serbia.

De asemenea, România a acumulat 63 de puncte din 150 la "gama de servicii şi extinderea acestora", fiind doar înaintea Albaniei şi Bulgariei, 71 din 125 la "prevenţie" şi 52 din 100 la "farmaceutice".

Potrivit EHCI, în România s-au redus serviciile şi aşa insuficiente la care au acces pacienţii, iar calitatea este în general foarte slabă.

"Principalele eforturi trebuie să vizeze restabilirea serviciilor de bază, îngrijirea maternală şi medicina generală. Exodul cadrelor medicale trebuie abordat, precum şi corupţia larg răspândită", se arată în comunicatul care însoţeşte indexul.

Totodată, România trebuie să reducă proporţia asistenţei spitaliceşti, mutând accentul pe îngrijirile ambulatorii. Astfel, cheltuielile sistemului ar scădea, iar rezultatele tratamentelor s-ar îmbunătăţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine