2020-08-10 22:11

România riscă să rămână fără tineri. 48% dintre aceștia plănuiesc să plece în străinătate

 |  11:38
România riscă să rămână fără tineri. 48% dintre aceștia plănuiesc să plece în străinătate

Plecarea tinerilor din țară nu se va opri prea curând dacă nu vor fi luate măsuri, explică sociologii, aproape 50% dintre aceștia, având planuri concrete de plecare, de pe băncile facultății.

„Știm din sondajele realizate că aproximativ jumătate dintre tinerii între 16 și 34 de ani au planuri de plecare în străinătate, planuri structurate. (...) Procentul celor care au intenții, de pe băncile facultății, de a pleca în străinătate este foarte apropiat de 47% – 48% pe totalul tineret. Mai mult, intențiile acestea sunt mai bine structurate în cazul celor care sunt în faza de licență, la cei de la master sau la doctorat, dat fiind faptul că cei care au avut intenții să plece, au plecat – procentul este mai mic”, a explicat Dumitru Sandu, sociolog, director Centrul de Studii pentru Migrație, potrivit Mediafax.

Fenomenul de migrație a tinerilor români nu este însă ireversibil. Țări europene care au trecut prin același proces au reușit să se redreseze cu ajutorul investițiilor europene pentru dezvoltare sustenabilă.

„Atitudinea publică actuală din România este: Migrația este o fatalitate. Nu este o fatalitate, se pot face lucruri. Pur și simplu, punctez exemple de soluții care pot duce în direcția pe care am semnalat-o anterior. Unu - și astea nu le iau din opinii personale, le iau din experiența istorică europeană. Situația noastră a avut-o Portugalia, a avut-o Spania. Ce au făcut cu ani înainte? Au știut să folosească fondurile europene. Acolo se ocupă fortă de muncă, acolo sunt o groază de oportunități”, mai explică specialistul.

Tinerii spun că vor să plece din România pentru salariile mai mari practicate de companiile din străinătate.

Nu toți vor însă să plece din țară.

„Am avut oarecum ideea, dar nu prea sunt de acord pentru că deja am trăit vreo 4 ani în afara țării, în Italia, și nu mă simt acasă în străinătate și nu, nu sunt de acord”, a declarat o studentă.

Un nou studiu Eurostat arată că România este pe primul loc la nivel european ca număr de tineri care locuiesc în afara țării. Aproximativ 600.000 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani au plecat din România.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-09Parerea ta...

KATY
09 Feb 2020

da Romania o sa ramana fara tineri, PSD cat a fost la conducere nu a creat locuri de munca, la fel si PNL a blocat posturile auc numai pilele lor. Parintii ii invata pe tineri ca este mai bine afara, in strainatate.
ROMANIA
09 Feb 2020

Iohannis sa iasa in fata tarii si sa promulge legea care aboroga pensiile speciale.Sa spuna clar ca cei 9 interlopi de la ccr wc nu au dreptul sa judece fiind incompatibili:conflict de interese numai dorneanu are vreo trei pensii speciale iar enache vreo patru.ca si ceilalti de altfel."nu te poti judeca pe tine insuti".2 mld de euro jefuiesc "speciali"din banii romanilor frumosi si liberi.Suspecta tacerea lui orban .De fapt orban a facut jocurile psd cu bataia de joc a alegerilor in doua tururi la misto .Adica se face ca face dar de fapt pe ascuns aranjeaza lucrurile asa cum vrea mafia.Esti multumit orbane ca tii in viata psd?Alungati tinerii si dati zeci de mii de euro pe luna unor bosorogi senili gen dorneanu sau enache.Frig in blocurile din bucuresti ,jaf la autostrazi,taxe ilegale puse de cotoranta firea .acum min economiei un tembel dovedit sclav al mafiei petrol gaze energie vrea sa inghete toti romanii in frig .pregateste o lege pentru distrugerea romanilor prin frig.. Nu exista in lume politicieni mai ordinari si mai degenerati ca astia din romania.Si banditii astia vin cu un tupeu incredibil sa ceara voturi.Ei care in gasca au distrus tara si au transformat romanii in sclavii "specialilor"Adica nazistiivobliga romanii sa munceasca pentru haita de degerati. Dar vor avea surprize...
UN PATRIOT
09 Feb 2020

In 30 de ani nu a fost creata o adevarata economie de piata care sa sprijine micul producator. Privatizarea a fost un jaf pentru care nimeni nu a raspuns, a fost creat un aparat bugetar central si judetean, local prea mare, ce a fost sustinut prin taxe si impozite prea mari. Toate investitiile statului au fost lovite de coruptie si spaga, meritocratia si valorile morale minime, date la cos. Preaderarea la UE a fost mizerabil negociata iar acum hotii si criminalii se bucura de libertate repede si raman cu averile aproape intregi. Atunci cum sa nu plece in alte tari cei tineri, ca statul acum arata ca nu are nevoie de ei!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz