2020-08-14 18:01

România trebuie să încurajeze imigraţia. Pentru a contracara depopularea, stimularea natalităţii nu ajunge

 |  21:01
România trebuie să încurajeze imigraţia. Pentru a contracara depopularea, stimularea natalităţii nu ajunge

În 25 de ani de la deschiderea graniţelor, populaţia de imigranţi a României a ajuns la 150.000, cât întreaga populaţie a unui oraş mediu, precum Târgu-Mureş. Conform prognozelor Eurostat, consultate de PUTEREA, numărul imigranţilor din România va creşte constant, ajungând la 550 de mii în 2080, an în care întreaga populaţie a ţării va număra 15,7 milioane. Adică, imigranţii vor reprezenta 3,5% din populaţia ţării.

Îmbătrânirea populaţiei este un fapt mult mai grav decât pare la o primă vedere. Chiar dacă încă nu realizăm impactul real al acestui fenomen, el ne va  apăsa enorm în viitor, atunci când generaţiile celor născuţi în anii 1960-1970 vor ajunge la vârsta de pensionare. Populaţia României este deja disproporţionată, numărul pensionarilor fiind mai ridicat decât cel al salariaţilor. Pe termen lung, populaţia ocupată este în scădere şi va ajunge la un nivel la care susţinerea pensiilor nu va mai fi posibilă. Ce se poate face? Creşterea vârstei de pensionare este o soluţie pe termen mediu. Pe termen lung, avem nevoie de măsuri de stimulare a natalităţii şi de încurajare a imigraţiei (atragerea forţei de muncă, în special a celei înalt calificate, din alte ţări).

Potrivit unei analize realizate de Eurostat, institutul european de statistică, România are în prezent în jur de 150.000 de imigranţi - persoane care au venit din alte ţări şi s-au stabilit definitiv la noi, muncesc şi trăiesc în ţara noastră. Destul de mult pentru o ţară fără o atractivitate economică deosebită, fără un nivel de trai la  care să aspire foarte mulţi. Sursele de imigranţi pentru România sunt statele subdezvoltate arabe şi asiatice, unde veniturile sunt mult mai mici decât la noi, iar sărăcia face ca investiţiile în educaţie să fie mici. De unde rezultă că România atrage doar forţă de muncă necalificată sau slab calificată, ceea ce nu contribuie prea mult la un progres economic real.

Evoluţia populaţiei României

După cum arată o altă statistică realizată de Eurostat, populaţia României va scădea constant în următorii ani. Astfel, România ar putea ajunge la o populaţie de 19,6 milioane în 2020, la 19,1 milioane în 2030, iar de aici înainte scăderile devin drastice, la 18,6 milioane de locuitori în 2040, 17,9 milioane în 2050 şi la 15,7 milioane în 2080. Practic, în 65 de ani (din 2015 şi până în 2080), ţara noastră ar pierde peste 4 milioane de locuitori (4.127.096, mai precis). Aproape un sfert din totalul populaţiei! Iar populaţia rămasă va fi mult îmbătrânită. Considerând şi imigraţia, estimarea Eurostat împinge populaţia la 16,3 milioane de locuitori în 2080. De unde rezultă că imigranţii care se vor afla la noi vor însuma circa 550.000.

Cheia e calitatea migraţiei

Cea mai bună variantă ar fi ca piaţa muncii din România să devină suficient de atrăgătoare pentru imigranţii cu înalte calificări. Mai ales că forţa de muncă necalificată se va reduce destul de mult pe măsura progresului ştiinţific şi tehnologizării generalizate a muncii. Atragerea liderilor, a tinerilor cu studii, specializări şi calificări înalte a fost unul din factorii care au propulsat Statele Unite în poziţia de cea mai puternică naţiune din lume. Savanţi de înalt prestigiu, medici, profesori, informaticieni – aceştia au reprezentat motorul naţiunii americane către poziţia de dominantă globală. În plus, e necesar să fie mult amplificat efortul de a-i readuce acasă pe românii care lucrează în străinătate. Dacă nu se va face acest lucru, România riscă să-i piardă şi pe copiii celor plecaţi din ţară din 1990 încoace care îşi urmează părinţii în momentul în care aceştia ajung la o stabilitate financiară care să le ofere posibilitatea de a se stabili acolo. Cei mai mulţi au plecat cu gândul de a strânge bani pentru a-i reinvesti în ţară, însă pe măsura trecerii timpului se adaptează locului în care îşi duc existenţa şi, punând în balanţă perspectivele nu prea favorabile în cazul revenirii pe plaiurile natale, îşi schimbă planurile de viitor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-17Parerea ta...

STRATEG
17 Aug 2015

Bravo si sa vedem cit o sa munceasca ei ? Sa dea cetatenia la Arabi si Turci , ce-i plac lui Udrea .
CROCODILUL FLAMAND
17 Aug 2015

EXTERMINAREA CETATENILOR ROMANI S-A HOTARAT LA MALTA....AVEM 4MILIOANE DE TZYGANI CARE SUNT AGENTI MOSSAD....CINE NU STIE SA SE UITE CA 666IZIK-ARESCU666 DE AIA FURA DE 25DE ANI MILIARDELE DE EURO PENTRU MARELE LYCURICI....VA ROG INTREBATI-L PE MIRCEA CHELARU...DE CE A HOTARAT 666ITZIK-ARESCU666 SA DOBOARE AVIONUL DE PASAGERI DE LA BALOTESTI....DIN CAUZA PLANULUI DE LA MALTA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz