2020-02-18 08:34

Românii își pot îngropa morții fără preot. Noua lege funerară vine cu modificări majore

 |  11:35
Românii își pot îngropa morții fără preot. Noua lege funerară vine cu modificări majore

Românii pot alege să-şi îngroape morţii fără slujbă susţinută de preot. Noua lege funerară le permite oamenilor să aleagă dacă vor să îşi îngroape morţii cu ceremonie religioasă sau doar cu una laică. Românii pot alege din timpul vieţii cum se va oficia înmormântarea. Totodată, oamenii vor putea opta pentru incinerare. Singurele crematorii funcţionale din ţară sunt la Bucureşti şi Oradea.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române sunt rezervați atunci când vine vorba de acest subiect. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat că cei care nu doresc să fie înmormântați cu preot sunt liberi să aleagă. „Totul depinde de semnificația pe care o are moartea pentru fiecare", spune el.

Noua Lege funerară le permite românilor să aleagă modul în care vor fi înmormântați. Aceștia vor putea opta şi pentru înmormântări civile, fără preot. Cu toate că într-o ţară ortodoxă cu tradiţii de nestrămutat este greu de crezut acest lucru, prevederile Legii funerare li se par normale multor oameni, care spun că astfel le este respectat un drept fudamental: libertatea de a alege.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-04Parerea ta...

AIA CARE AU DECLARAT
04 Aug 2014

ca "prevederile Legii funerare li se par normale multor oameni, care spun că astfel le este respectat un drept fudamental: libertatea de a alege." - ori sunt prosti, ori se prefac! Sau, mai bine-zis: ori sunt ortodocsi, ori sunt atei, si-atunci sunt in dreptul lor!
IAR REPREZENTANTII
04 Aug 2014

BOR, in loc sa fie rezervati, ar trebui sa fie mai categorici in afirmatii, catehizandu-si enoriasii ametiti! Cel al Clujului, a spus (pe undeva) corect: "depinde de semnificatia mortii care o are fiecare, asupra ei" - adicatelea: daca esti crestin 'cu numele' dar nu crezi in Inviere si Viata de Apoi, n-ai decat sa te duci "in nefiinta" (cum afirma chiar si unii ziaristi) sau in neant, crezand (prosteste) ca totul se termina, pan'la groapa cu furnici (sau viermi), care... "ba e-aici, ba nu-i aici"!
PANA LA URMA,
04 Aug 2014

pentru toti nenorocitii, toti ordinarii, toti ateii, toti impotrivitorii legilor lumesti si/sau supra-lumesti, e mai indicat sa se duca din lumea asta asa cum au si trecut prin ea: intrati ca boii, iesiti din ea - ca vacile! Ce aiurea, ce ridicol ar suna din gura preotilor cantarea "cu sfintii odihneste Hristoase Dumnezeule, sufletele adormitilor robilor tai...", nu?!
SUCA
04 Aug 2014

Incet, incet se intra in normalitate. Fiecare om e liber sa faca ce vrea dupa moarte cu trupul sau. Inclusiv NCC intareste aceasta prevedere. prea multe inadvertente ne inconjoara :avem la sarbatori sa tot sa nu lucrezi, avem mai multe biserici decat scoli, avem un rege ??!!,da'n-avem regat, avem 'catindati ' la presedentie de ne va trebui 3 coli de buletine de vot, ave..... da' ce nu avem !!. nu avem un presedinte, un guvern, un parlament care sa fie in slujba poporului!! La noi e invers. Noi slugarim aceste structuri.
CONCLUZIE:
04 Aug 2014

cine nu va (mai) vrea, n-are decat sa lase cu 'limba de moarte' sa fie prajit la Crematoriu, sa i se imprastie cenusa in zari, apoi sa fie data acasa rudelor - in borcan de muraturi, cum crede el/ea! P.S. Pana la urma, scade valoarea omului si inainte de a murii, su dupa! Nici salbaticii nu-si leapada mortii intr-o indiferenta totala ci, ii petrec cu fast si cu cantari...iar la ingroparea dobitoacelelor lor, mai varsa o lacrima, doua...
DOAR O VORBA
07 Aug 2014

stirea ca stirea, dar comentariile merita toata atentia, niste oameni care vor sa-si exprime parerea pentru "binele altora" fiecare are dreptul la opinie dar eu fac cum vrea :) astea fiind zise, o sa cer sa fiu incinerat si cenusa impratiata undeva, oriunde, oamenii sa-si aminteasca cine am fost si ce am facut, nu unde am ajuns. pace
'DOAR O VORBA SA-TI MAI SPUN':
07 Aug 2014

pe langa PACE, ai uitat semnul VICTORIEI :)))))
10ANI
15 Feb 2020

Crede cineva că slujba „corbilor” din BOR, mă mai poate afecta după ce mor? Puțin îmi pasă și de aceea voi lăsa cu „limbă de moarte” că nu am nevoie de un „croncănitor” la căpătâiul meu, să-mi cânte pe nas... și așa, vă asigur că voi muri mult mai liniștit!
PSD CU AI SA-I CORUPTI
15 Feb 2020

Politicieni corupți ( țigani )le-a furat tradiția si cultura.. . Hahahahahahaaaaaa
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine