2020-03-30 17:14

Românul care a realizat primele operaţii pe cord deschis are o statuie la Spitalul Fundeni

 |  17:26
Românul care a realizat primele operaţii pe cord deschis are o statuie la Spitalul Fundeni

La Spitalul Fundeni din Capitală s-a comemorat, la sfârşitul săptămânii trecute, un ande la dispariţia profesorului Dan Setlacec, medicul care a efectuat primeleoperaţii pe cord deschis în chirurgia cardiacă. În memoria celui care a creatClinica de Chirugie Generală şi care a format numeroase generaţii de medici afost ridicat un bust, autorul monumentului fiind artistul Ionel Stoicescu.

Gazda evenimentului organizat pentru dezvăluirea bustuluia fost doctorul Irinel Popescu, unul dintre elevii chirurgului Dan Setlacec,devenit foarte cunoscut după introducerea în România a transplantului de ficat.“Poate cel mai definitoriu dintre lucrurile pe care nile-a lăsat moştenire este Clinica de Chirurgie Generală, devenită în prezentcentrul de chirurgie generală şi transplant hepatic. Un loc în care am învăţatde la dânsul chirurgia de performanţă, munca neobosită la patul bolnavului şiîn sălile de operaţie, comportamentul deontologic faţă de bolnavi, dar şi faţăde colegi”, a declarat profesorul dr. Irinel Popescu.

Printrepacienţii trataţi de profesorul Setlacec s-a numărat şi fostul preşedinte IonIliescu, prezent de asemenea la festivitate. “ProfesorulSetlacec este o figură emblematică pentru medicina românească. Eu l-amcunoscut. Personal, am avut de a face cu dânsul la operaţia de vezică biliară.Era un medic cu nişte calităţi umane dincolo de meserie, de ştiinţă, decunoaştere. Ştia ce înseamnă relaţia medic-pacient. Ştia să facă pacientul săaibă încredere în medic”, a declarat Iliescu.

“Odată cu dezvelirea acestui monument, care de azi înainteîl aduce înapoi în Spitalul Fundeni pe unul dintre ctitorii săi cei mai deseamă, Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic va purta numeleprofesorului Dan Setlacec” Irinel Popescu : medic, fostelev al profesorului Setlacec


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine