2020-06-02 14:49

S-a modificat Statutul aleşilor locali, puţini consilieri sunt interesaţi. Ei fug după comisii

 |  21:01
S-a modificat Statutul aleşilor locali, puţini consilieri sunt interesaţi. Ei fug după comisii

P24

Printr-un comunicat oficial, liberalii din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) anunţă convocarea unei şedinţe extraordinare cu două zile înaintea celei ordinare, anunţată de primarul general. Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de marţi este un singur punct care priveşte modificarea comisiilor de specialitate. Ciudat este faptul că pe ordinea de zi a lui Sorin Oprescu sunt mai multe excluderi din CGMB, unele prin demisii, iar persoanele nu sunt înlocuite din comisiile de specialitate.

Graba cu care consilierii PNL se grăbesc să modifice componenţa nominală a comisiilor de specialitate din CGMB este suspectă.

Aceasta cu atât mai mult cu cât joi, 28 mai, este programată şedinţa ordinară, convocată de primarul general Sorin Oprescu. Pe ordinea de zi a edilului apar mai multe vacantări de posturi. Ironia face ca unul din ele să fie cel „deţinut” de Silviu Alexandru Ionescu, personaj care nu a fost niciodată validat consilier general. Se pare că PNL vrea să deţină controlul în CGMB şi începe cu comisiile de specialitate, eliminându-i pe social-democraţi. Surse din CGMB spun că liberalii „măresc sau micşorează numărul de membri din comisii astfel încât să deţină controlul prin preşedinte şi secretar în toate comisiile”. În expunerea de motive a PNL se spune că a fost convocată o şedinţă extraordinară deoarece votul durează foarte mult. În plus, din 2012 s-au produs multe modificări în componenţa nominală a acestora, drept urmare, trebuie completate. Un alt motiv este şi „modificarea majorităţii” în CGMB, în realitatea aceasta fiind instabilă. Alte surse spun că trebuie să ne aşteptăm la o listă suplimentară de proiecte de hotărâri la şedinţa extraordinară de marţi. Ele nu ar fi fost publicate ca să nu afle presa şi să nu le comenteze înainte de publicare. Chiar şi fără comentariile presei, acestea trebuie solid argumentate, altfel riscă să fie atacate de prefect.

Cele mai solicitate posturi

În medie, numărul consilierilor într-o comisie de specialitate este de 5 persoane, în cele mai puţin atractive sunt şi 3. Acum apetitul pentru comisii al aleşilor locali pare să se fi schimbat. Cele mai solicitate posturi sunt la Comisia de ecologie şi mediu şi la Comisia învăţământ, cultură, culte şi sport, unde este înghesuiala cea mai mare - 11 membri. Aceasta a devenit brusc foarte interesantă pentru aleşii locali. Unele surse spun că trebuie să fim atenţi la rectificarea bugetară care se va face la această comisie, alţii spun că aleşii locali speră să beneficieze de bilete gratuite la teatru şi meciuri. Ceea ce nimeni nu spune este faptul că în pixul acestei comisii stau aprobările pentru târgurile care se organizează în Capitală.

Numărul consilierilor în comisii

Art.3 Numărul de membri ai comisiilor de specialitate va fi după cum urmează:

a) 7 membri pentru următoarele comisii:

1. Comisia pentru credite externe şi monitorizarea derulării acestora;

2. Comisia pentru relaţia cu Uniunea Europeană;

3. Comisia patrimoniu;

4. Comisia pentru salubritate;

5. Comisia pentru comerţ, turism şi protecţia consumatorului;

6. Comisia pentru relaţii internaţionale, cooperare şi asociere cu alte autorităţi publice;

7. Comisia pentru relaţii cu organizaţii neguvernamentale şi alţi parteneri sociali;

b) 9 membri pentru umătoarele comisii:

1. Comisia juridică şi de disciplină;

2. Comisia economică, buget, finanţe;

3. Comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului;

4. Comisia pentru utilităţi publice;

5. Comisia transporturi şi infrastructură urbană se completează cu: 6.Comisia sănătate şi protecţie socială;

7. Comisia de ecologie şi protecţia mediului;

c) 11 membri pentru Comisia învăţământ, cultură, culte, sport.

Legea 115/2015 dă fiori aleşilor locali

Puţini aleşi locali ştiu că săptămâna trecută a apărut în Monitorul Oficial Legea 115/2015, prin care se modifică Statutul aleşilor locali (Legea 393/2004). Pe cei care au aflat însă îi interesează în mod special articolul 12, care nu le va mai permite să facă înţelegeri şi să-şi menţină posturile de consilieri. „Art. 12. al. (3) În cazul prevăzut la art. 9 alin. (2) lit. h1), în termen de 30 de zile de la data sesizării partidului politic sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul judeţean a fost ales, prefectul constată, prin ordin, încetarea mandatului consilierului local sau judeţean înainte de expirarea duratei normale a acestuia şi declară vacant locul consilierului local sau judeţean.”

Un alt articol care îi va jena vădit pe consilieri este cel referitor la schimbarea viceprimarului. Dacă în vechea lege acesta se putea schimba cu majoritate simplă plus 1 vot, de acum încolo, viceprimarul va putea fi schimbat cu votul a 2/3 din consilieri. Acest punct va fi aplicat după negocieri dure şi dificile între partidele componente ale consiliilor locale sau judeţene. Astfel, dacă un viceprimar va face jocurile primarului de altă culoare politică sau ale unei alte grupări din consiliu, el nu va putea fi schimbat prin simpla retragere a sprijinului partidului politic care l-a propulsat în funcţie.

Articolul 66 din noua lege va fi însă pe placul alegătorilor. Acesta interzice unui candidat să facă promisiuni mincinoase electoratului în campania electorală. Din nefericire, legea nu prevede sancţiuni pentru promisiunile deşarte ale candidaţilor. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine