2020-02-18 12:17

Sala Polivalentă „Nadia Comăneci” – parteneriat de 30 de milioane de euro

 |  21:01
Sala Polivalentă „Nadia Comăneci” – parteneriat de 30 de milioane de euro

P24

Fără să aibă măcar acordul “de principiu” al consilierilor generali, Gabriela Firea anunţă o investiţie de 30 de milioane de euro. Transformarea pavilionului central al Romexpo într-o sală polivalentă este soluţia de avarie găsită de primarul general până la soluţionarea în instanţă a contestaţiilor licitaţiei. Sala va avea circa 15.000 de locuri şi va purta numele Nadiei Comăneci.

Vestiare, loje şi tot ceea ce este necesar pentru desfăşurarea competiţiilor sportive vor fi amenajate în pavilionul central al Romexpo. Protocolul semnat între Primăria Capitalei şi Camera de Comerţ şi Industrie prevede ca viitoarea sală să aibă o capacitate de 15.000 de locuri, costurile ridicându-se la 30 de milioane de euro. Ea a avansat termenul de un an şi jumătate pentru finalizarea lucrărilor, termen după care Bucureştiul va putea organiza evenimente de amploare, inclusiv concerte. “Noi estimăm că într-un an de zile sala va putea fi amenajată. Practic, clădirea rămâne la fel la exterior, structura de rezistenţă rămâne la fel, doar la interior se vor face modificări. Aici se vor putea organiza toate evenimentele, mai puţin fotbal şi rugby”, a declarat preşedinte Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban. Firea a menționat că PMB va realiza un studiu de fezabilitate. “Pe urmă vom merge cu acest proiect în comisia tehnică, va urma un vot în Consiliul General, după care se vor demara lucrările care, tot potrivit specialiștilor consultați de domnul președinte Daraban, nu ar trebui să dureze mai mult de un 1 an, deci maximum jumătate de an perioada de avizare, plus un an perioada de amenajare, în maximum 1 an și jumătate ar trebui ca acest pavilion să poată fi organizat ca o sală polivalentă foarte necesară Capitalei, pentru că am pierdut foarte multe evenimente (...) deoarece nu am putut să punem la dispoziție un spațiu adecvat”, a spus primarul general. Firea a menționat că propunerea PMB este ca sala să poarte numele Nadia Comăneci, iar Mihai Daraban a fost de acord.

Firea vrea şi o sală de concerte

Întrebată de jurnaliști ce se întâmplă cu sala polivalentă de lângă Lia Manoliu, Firea a spus că aşteaptă răspunsul de la Curtea de Apel. “Una dintre cele două companii va fi și din punct de vedere juridic câștigătoarea contractului, se va semna ordinul de începere a lucrărilor și sper ca acest obiectiv de investiții să demareze cât mai curând posibil. (...) Faptul că ne organizăm la Romexpo nu exclude construirea sălii polivalente din acea locație, ba chiar aș adăuga că este nevoie și am primit această solicitare pentru construirea sau amenajarea și a unei săli de concerte pentru muzică clasică, pentru că este un alt regim de construire și amenajare decât al unei săli polivalente (...) — ne gândim în perioada următoare unde am putea să construim și o sală de concerte”.

Situaţia sălii polivalente

Primaria Capitalei a lansat la începutul anului 2014 licitaţia pentru proiectarea şi construirea Sălii Polivalente din complexul Lia Manoliu, valoarea lucrărilor fiind estimată la circa 290 milioane de lei plus TVA (65 milioane de euro). Fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara la acea vreme că lucrările vor începe în 2015. Câteva luni mai tarziu, comisia de licitaţie din cadrul municipalităţii a declarat câştigătoare oferta depusă de consorţiul Astaldi SPA - Euro Construct Trading 98 în valoare de circa 65 milioane euro - pentru circa 40.000 mp de sală. Iniţial, a fost declarat câştigător consorţiul Strabag - Aecom Ingenieria - Comnord care a prezentat o ofertă de 55 milioane euro pentru o suprafaţă de 37.941 mp, dar a fost descalificat. Perdantul a facut contestaţie, iar Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a decis reanalizarea ofertelor. Tot scandalul a pornit de la cuvantul “circa”. Primăria Capitalei a introdus în caietul de sarcini suprafeţe orientative pentru Sala Polivalenta, respectiv 40.000 mp. Consorţiul condus de Astaldi a păstrat şi în oferta de licitaţie cuvântul circa atât pentru valori, cât şi pentru preţul construcţiei. Consorţiul condus de Strabag a venit cu valori clare atât în privinţa suprafeţei, cât şi a preţului. După mai multe controverse birocratice, Strabag, care avea o ofertă mai mică cu 10 milioane de euro decât Astaldi, a fost descalificat. În cele din urmă, Strabag a contestat licitaţia şi a câştigat, Primăria Capitalei fiind obligată să reanalizeze ofertele. La finalul anului 2015, contractul pentru construirea sălii polivalente a fost atribuit asocierii Astaldi Spa - Euro Construct Trading 98 SRL, valoarea fiind de 357 milioane lei cu TVA (aprox. 80 milioane euro). Sala Polivalentă va avea o capacitate de 12.000 de locuri pe scaune, dintre care 2.000 de locuri VIP si 500 de locuri noi de parcare. Durata contractului este de 36 de luni din care 24 de luni pentru proiectare şi execuţia lucrărilor şi 12 luni pentru servicii tehnice de oprare şi mentenanţă după recepţia lucrărilor. Construcţia trebuie să înceapă în 2016.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-23Parerea ta...

DAN ORADEANUL
23 Noi 2016

Sa mor eu daca nu e o idee bestiala ! Mi-as dori un Eurovision acolo..2018 sau 2019 !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine