2020-06-04 09:09

Salariile dascălilor rămân diminuate şi în 2011. Scăderile de 25%, operate în cărţile de muncă chiar înainte de expirarea OUG 118

 |  18:38
Salariile dascălilor rămân diminuate şi în 2011. Scăderile de 25%, operate în cărţile de muncă chiar înainte de expirarea OUG 118

Chiar dacă Ordonanţa 118ce prevede ca veniturile bugetarilor să fi diminuate cu 25% nu va mai fiaplicabilă de pe 31 decembrie a.c., reducerile salariale au fost sau suntoperate în cărţile de muncă ale cadrelor didactice. Cu toate acestea,Inspectoratul Şcolar Bucureşti susţine că a anunţat ca reducerile salariale sănu fie menţionate în cărţile de muncă. Sindicatele avertizează că operareareducerilor salariale în cărţile de muncă este dovada că se doreşte menţinereaveniturilor diminuate şi după expirarea Legii Ciomu”.

Scăderile salariale cu 25% au fost operate în cărţilede muncă ale cadrelor didactice abia după aproximativ cinciluni de la intrarea în vigoare a “Legii Ciomu”, respectiv OUG 118. Situaţia ne-a fost prezentată de profesori de la maimulte unităţi de învăţământ din ţară. Totuşi, oficialii Inspectoratului Şcolaral Municipiului Bucureşti (ISMB) susţin că reducerile salariale nu trebuiauoperate în cărţile de muncă ale dascălilor. “Nu trebuia operat în cărţile de muncă. Noi am transmis această informaţieîn teritoriu. Acolo unde s-au trecut reducerile salariale în cărţile de muncă,nu s-a ţinut cont de prevederi”, ne-au declarat reprezentanţii ISMB.

În provincie însă, diminuările salariale au fost operateîn cărţile de muncă. În judeţul Dâmboviţa, spre exemplu, numeroase cadredidactice au primit documente care demonstrează că “tăierile” salariale sunt menţionate şi în cărţile de muncă.

Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ(FSLI) susţine însă că au existat cazuri concrete, în care dascălilor li s-aoperat în cărţile de muncă, imediat după aplicarea Ordonanţei 118. “Noi am adresat o solicitare Ministerului Muncii prin caresolicitam lămurirea acestei situaţii şi ni s-a răspuns că nu trebuie operat încărţile de muncă. Am fost sesizaţi de cadre didactice care au avut acestediminuări trecute în cărţile de muncă chiar de când a fost aplicată Ordonanţa118”, ne-a declaratpreşedintele FSLI, Simion Hăncescu. Acesta nu a putut să menţioneze dacăprofesorii care au avut scăderile salariale trecute în cărţile de muncă îşi vormai putea recupera banii pierduţi la pensie. “Avem cazuri concrete că au existat cadre didactice cărora li s-a operat încărţile de muncă. Din păcate, nu ştiu ce să vă spun... dacă îşi vor recuperabanii. Dacă vom câştiga în instanţă şi probabil că aşa se va întâmpla, atunci,trebuie să se opereze din nou în cărţile de muncă. În unele cazuri s-a operatîn cărţile de muncă, în altele nu. Asta este situaţia în România. Avem hotărârijudecătoreşti care diferă în funcţie de localităţi, cu toate că se judecăacelaşi caz. Faptul că acum s-a operat în cărţile de muncă ale cadrelordidactice poate fi un semn că se doreşte ca profesorii să aibă salariilemenţinute la acest nivel redus şi în 2011. Datele pe care le-am obţinut, pânăîn acest moment, referitoare la noua Lege a salarizării, arată că salariile vorfi diminuate cu 25% şi în 2011. Ceea ce spun guvernanţii despre majorări de 10sau 12% sunt basme din punctul nostru de vedere”, ne-a mai explicat Hăncescu.

Sindicate: “Se încearcă permanentizarea salariilor reduse

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) pregăteşte o acţiuneîn instanţă împotriva Executivului. “Fără îndoială, faptul că s-a operat încărţile de muncă chiar cu câteva săptămâni înainte de expirarea Legii Ciomueste o dovadă că se doreşte ca salariile dascălilor să rămână diminuate.Oricum, nu se poate discuta de o majorare cu 10% sau cât vor reprezentanţiiCabinetului Boc. O majorare nu poate exista decât după ce salariile au revenitla nivelul de până în iunie. Nu se putea opera în cărţile de muncă, deoarece,potrivit prevederilor din Contractul colectiv de muncă, nu pot apăreamodificări decât în urma acordului ambelor părţi. Mă îndoiesc că au fost consultatecadrele didactice pe această temă. Noi pregătim un proces împotriva Guvernuluipentru a recupera banii pierduţi în urma diminuărilor salariale”, ne-a declarat preşedintele FEN, Constantin Ciosu. ŞiFederaţia Sindicatelor din Învăţământ (FSI) “Spiru Haret” este convinsă căoperarea reducerilor salariale în cărţile de muncă este ilegală. “Din punctul nostru de vedere, operarea reducerilorsalariale cu 25% în cărţile de muncă este ilegală. Noi am solicitatinspectoratelor să nu opereze în cărţile de muncă ale dascălilor. Avem procesepe rol, la mai multe instanţe din ţară. Noi acţionăm în instanţă pentru ademonstra că, până la 31 decembrie 2010 trebuia aplicată Legea 221. Este clar odovadă că se doreşte o permanentizare a salariilor reduse. Acest lucru nu s-aîntâmplat nicăieri în Europa şi nu ştiu să se fi întâmplat nici în alte stateale lumii”, ne-a precizatpreşedintele FSI “Spiru Haret”, Gheorghe Izvoranu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine