2020-08-07 22:10

Salariile majorate pentru educatoare şi învăţători, în stiloul lui Andronescu. Funeriu: Actualul ministru nu semnează ordinul aflat pe biroul său

 |  21:00
Salariile majorate pentru educatoare şi învăţători, în stiloul lui Andronescu. Funeriu: Actualul ministru nu semnează ordinul aflat pe biroul său

Zeci de mii de educatoare şi învăţători aşteaptă să le fie recunoscute studiile, pentru a beneficia de o majorare de câteva zeci de lei a salariului, în timp ce ordinul ce ar trebui să aprobe această măsură stă nesemnat pe biroul ministrului Ecaterina Andronescu. Ministerul Educaţiei nu are prevăzută în buget majorarea salariilor pentru profesorii din învăţământul primar şi din cel preşcolar, chiar dacă acest lucru contravine Legii Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ecaterina Andronescu, refuză să semneze un Ordin pentru echivalarea studiilor a circa 22.000 de educatoare şi învăţători, aflat pe biroul său, susţine consilierul prezidenţial Daniel Funeriu. „Actualul ministru nu a semnat ordinul de echivalare a studiilor pentru 22.000 de oameni care au acest drept şi care, de două luni, stă pe biroul său”, a declarat pentru PUTEREA fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

Contactată telefonic, Ecaterina Andronescu nu a confirmat, dar nici nu a infirmat faptul că Ordinul de care depinde majorarea salarială a profesorilor din învăţământul primar şi preşcolar s-ar afla nesemnat pe biroul său. „Nu ştiu, în acest moment, tot ce se află pe biroul meu. Sunt plecată la o acţiune. Voi verifica şi voi da un răspuns”, ne-a spus Andronescu.

Cert este că, în conformitate cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale 1/2011, educatoarele şi învăţătorii, absolvenţi de licee pedagogice, cu o anumită vechime la catedră şi cu cel puţin gradul didactic II, ar fi trebuit să figureze, din această vară, după echivalare, cu studii superioare.

Dascălilor din şoli şi din grădiniţe nu le-au fost recunoscute însă studiile nici până în prezent, în ciuda promisiunilor secretarului de stat pe învăţământ preuniversitar, Stelian Fedorca, sau ale ministrului Ecaterina Andronescu.

Fără buget

Motivul pentru care nu au fost echivalate studiile este unul simplu, Ministerul Educaţiei nu are suficienţi bani în buget. Acestea, cu toate că metodologia pentru „echivalarea competenţelor dobândite formal, nonformal sau informal” de cadrele didactice care ocupă funcţia de educatoare, învăţător, maistru sau antrenor a fost aprobată prin Ordin al ministrului, încă din 29 septembrie 2011 (semnat de fostul ministru Daniel Funeriu).

Până în prezent, nu au avut studiile echivalate decât educatoarele şi învăţătorii/institutorii care au absolvit o instituţie de învăţământ superior, indiferent de profil (acest lucra s-a realizat până în 2011). Aceştia au beneficiat de o majorare a salariilor cu 16%, potrivit fostei conduceri a Ministerului Educaţiei (PDL).

Articolul 248 alin. 3 impune însă ca obligatorie şi echivalares tudiilor pentru educatoarele, învăţătorii, maiştrii şi antrenorii care nu au absolvit o instituţie de învăţământ superior, dar au dobândit competenţele necesare predării în faţa clasei prin activitatea de la catedră (se înscriu în această categorie dascălii absolvenţi de licee pedagogice, cu o anumită vechime la catedră şi cu cel puţin grad didactic II).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-11-12Parerea ta...

MĂNDIŢA RIZEANU
14 Dec 2012

Ceace este corect,munca educatoarelor şi a învţătorilor dacă se face ca la carte este cea mai grea.Pînă formezi copilul,trebuie să transpiri,cine vorbeşte că este uşor_nu cunoaşte cu adevărat pedagogie.Dar în prezent nici nu se mai aminteşte de aşa ceva.
MARIN TEODORA
15 Dec 2012

Nu stiti ce inseamna sa educi si sa supraveghezi 25 de copii cu varste intre 2 si 3 ani,sa raspunzi de securitatea lor si sa le formezi deprinderi.Educatoarea si invatatoarea trebuie sa pregateasca numeroase materiale pentru a-i face pe copii sa inteleaga ceea ce se intampla in jurul lor.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz