2020-07-07 12:25

Salariile vor recâştiga 15 % din tăieri doar dacă vor fi concediaţi 26.000 de bugetari până la 31 decembrie

 |  12:28
Salariile vor recâştiga 15 % din tăieri doar dacă vor fi concediaţi 26.000 de bugetari până la 31 decembrie

Aproape 26.000 de salariaţi din sectorul bugetar vor fi disponibilizaţi pânăla 31 decembrie, a declarat secretarul de stat în Ministerul FinanţelorPublice, Gheorghe Gherghina, în cadrul seminarului EU-Cofile organizat de BancaNaţională a României, Asociaţia Română a Băncilor şi Alpha Bank, la Sinaia. Gherghinaa precizat că salariile bugetarilor, tăiate cu 25% în urma măsurilor deausteritate ale Guvernului, vor putea fi astfel majorate în medie cu 15%, în2011.

“Ne-am propus să încheiem anul acesta cu o cifră de 1,29 milioane de salariaţiîn sistemul bugetar, faţă de 1,316 milioane de bugetari câţi lucrau în sistem,în septembrie”, a precizat oficialul MFP, adăugând că încadrarea încheltuielile de personal în sectorul public de 39 miliarde de lei pentru 2011,nivel convenit cu Fondul Monetar Internaţional,permite o creştere medie a salariilor de 15% anul viitor şi un salariu mediunet în sectorul bugetar de 1.300 de lei. Potrivit scrisorii de intenţie cu FMIdin vara acestui an, trebuie eliminate anul viitor prima de vacanţă şi altreisprezecelea salariu.Referitor la deficit, Gherghina a declarat:”În România vorbim de două deficite:cash şi ESA. În ESA, dacă cheltuielile unei companii provin timp de 3 aniconsecutivi din bani publici în proporţie de cel puţin 50%, compania econsiderată o companie publică. Deficitul pe cash se referă doar la sectorulbugetar. Acest sector s-a convenit să îl împărţim în 3, la Comisia Europeana”. “Românias-a angajat să ajungă pe ESA în 2012 la 3%, adică să egalizăm deficitul ESA cucel cash. Ideea e să încercăm prin urmare să nu facem pierderi. La deficitul pe metodologia ESA, care cuprinde şicompaniile clasificate ca fiind publice,se introduc pe cheltuială şi sumele de plătit. Arieratele intră prin urmare toate în acest deficit pe ESA” adeclarat oficialul MFP.

Salariul minim nu va depăşi 670 lei

Potrivit lui Gherghina, salariul minim nu va fi majorat cu mai mult derata inflaţiei din ultimii doi ani, respectiv până la 670 lei. “Chestiunea afost tranşată şi în scrisoarea cu FMI si CE, că Guvernul nu poate să-l creascăcu mai mult decât inflaţia pe ultimii doi ani, deci până la 670 lei. Dacăsindicatele şi patronatele ajung la un acord privind salariul minim dincontractul colectiv naţional la 750 lei, de exemplu, această valoare nu va fiaplicată şi pentru bugetari” a declarat secretarul de stat. Potrivitdeclaraţiilor sale, Ministerul Transporturilor va derula cele mai mariinvestiţii în perioada următoare - 6,8 miliarde lei în 2010 şi 8,11 miliarde în2011. “Sunt semne, sper să nu vorbesc în ceas rău, că economia începe să îşirevină. Încasările cresc, poate şi de frică, poate şi din alte motive, darcresc”, a conchis, într-o notă mai optimistă, Gheorghe Gherghina.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz