2020-05-31 13:51

Scandal în CGMB pentru salariile sportivelor. Echipa de handbal feminin CSM Bucureşti a fost aproape de a nu mai participa la Champions League

 |  21:01
Scandal în CGMB pentru salariile sportivelor. Echipa de handbal feminin CSM Bucureşti a fost aproape de a nu mai participa la Champions League

P24

Proiectul lui Sorin Oprescu prin care a solicitat consilierilor generali votul pentru acordarea sumei de un milion de euro pentru participarea echipei de handbal feminin CSM Bucureşti la Champions League a născut scandaluri. Cei mai înverşunaţi au fost consilierii PSD, care s-au opus proiectului. În cele din urmă, plenul a decis disponibilizarea unui milion de euro din fondul de rezervă al primarului general cu limita de voturi necesară aprobării.

Suma de un milion de euro este necesară handbalistelor noastre pentru plata transportului la Champions League, a taxelor de participare şi altor cheltuieli de înscriere în campionat. Cel mai aprig duşman al CSM Bucureşti s-a arătat Victor Stan, consilier general PSD şi membru în Consiliul de Administraţie al clubului. El a invocat principiul înfiinţării CSM Bucureşti, care s-a dorit un club pentru practicarea sportului în masă. „Este o ruşine ca un medic să câştige 2.400 de lei pe lună şi o sportivă din Brazilia să aibă între 9 şi 11 mii de euro pe lună. Nicăieri în lume nu sunt plătite aşa. Performanţa se poate face şi cu bani mai puţini. Este incredibil tupeul directorului CSM Bucureşti, Căliman”, a afirmat Victor Stan în plenul Consiliului General. De asemenea, liderul consilierilor PSD, Ramiro Angelescu a invocat un raport al Curţii de Conturi din iulie 2015 în care se vorbeşte de mai multe nereguli contabile. În raport se spune că CSM Bucureşti nu poate justifica aproape 7 milioane de lei de la capitolul bunuri şi servicii sau alte sume neînregistrate în contabilitate, ceea ce încalcă Legea Contabilităţii. Ei îi mai reproşează directorului Constantin Căliman (foto) lipsa de transparenţă în cheltuirea bugetului acordat de Municipalitate şi mai ales salariile imense ale unor jucătoare aduse din străinătate la echipa de handbal feminin seniori. Victor Stan a cerut chiar demiterea lui Constantin Căliman, care are statut de director interimar al CSM Bucureşti de peste doi ani. Nici după terminarea votului spiritele nu s-au domolit. Câţiva consilieri PSD l-au acuzat pe Căliman de hoţie şi pe holurile Primăriei Capitalei.

În replică, Sorin Oprescu a spus că liberalii au insistat să le fie acordată suma solicitată, pentru că echipa a performat. Banii provin din fondul de rezervă al primarului general, în valoare de 13.931 mii lei.

Şi consilierul PSD Doru Giugula i-a reproşat directorului Căliman că ascunde adevărul: „Am stabilit că CSM va face sport de masă. Spuneţi că sunt patru mii de copii care sunt legitimaţi la CSM, dar ei au participat numai la evenimente ocazionale, nu sunt activi. Directorul refuză să pună la dispoziţie documente. Nu am primit situaţia cheltuielilor banilor de 4 ani. Performanţa era dacă jucătorii erau copii crescuţi de club. Şi la baschet avem jucători cu salarii foarte mari. Dar ce sume sunt nu ştim. Sumele câştigate ar fi trebuit să se întoarcă la bugetul local. Dacă banii de la copii merg în salariile jucătorilor, este ilegal. Vrem situaţia concretă a cheltuirii banilor. O cerem de 4 ani”.

Salarii duble faţă de sezonul trecut

În ultima vreme, în presă s-au vehiculat salarii deosebit de mari la echipa de handbal feminin seniori. Mai mult, se zvoneşte că sumele vehiculate, între 9 şi 11 mii de euro nu ar ajunge la jucătoare, ci ar fi „împărţite” între conducerea clubului şi impresari.

Directorul CSM Bucureşti neagă informaţiile. „Braziliencele au salarii între 4.000 şi 8.000 de euro pe lună, iar româncele, între 3.800 şi 8.500 de euro pe lună. Nu este nimic adevărat în afirmaţiile domnului Stan”, a declarat pentru PUTEREA Constantin Căliman. De altfel, el nu recunoaşte nici cifrele din raportul Curţii de Conturi. El spune că doar trei milioane de lei sunt cu probleme, dar nu a vrut să detalieze. Nici atitudinea ostilă a PSD din Consiliul General nu a vrut să o comenteze. După vot, au fost discuţii aprinse chiar şi între consilieri. PSD reproşa liberalilor „ruşinea” salariilor imense faţă de cele ale profesorilor şi ale medicilor, precum şi „ilegalităţile” financiare. Liberalii şi independenţii au susţinut că „performanţa trebuie recunoscută şi plătită şi că ar trebui să ne mândrim că află lumea şi lucruri bune despre România”.

Echipa beneficiază din partea Primăriei Bucureşti de fonduri care au explodat faţă de anul trecut. Mai precis, conform documentelor Primăriei, bugetul de salarii al jucătoarelor s-a dublat: de la circa 600.000 de euro la 1,2 milioane de euro.

Justificarea ar veni din transferurile spectaculoase realizate de CSM Bucureşti în vară, când au fost antamate patru campioane mondiale en-titre, braziliencele Da Silva, Rodrigues, Pessoa şi Cavaleiro, suedeza Torstenson (fostă vicecampioană europeană în 2010) ori spaniola Carmen Martin, medaliată cu bronz la ultima ediţie a Olimpiadei, Londra 2012. Ultima ar avea în prezent şi cel mai mare salariu din România, 12.000 de euro pe lună!

„E o informaţie falsă, credeţi-mă! Nu există jucătoare din lotul nostru care să câştige peste 8.000 de euro lunar”, afirma preşedintele clubului, Constantin Căliman. Timpul a demonstrat că nu a spus adevărul, dar performanţa există.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine