2020-01-26 00:37

Scandalul de la Centrul Social Sf. Maria ia amploare. Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 1, Dănuţ Fleacă, acuză procurorii de „abuz grosolan”

 |  21:01
Scandalul de la Centrul Social Sf. Maria ia amploare. Şeful Direcţiei Generale  de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 1, Dănuţ Fleacă, acuză procurorii de „abuz grosolan”

P24

Săptămâna trecută, procurorii au reţinut, pentru 30 de zile, şase persoane, foşti angajaţi ai Centrului Social Sfânta Maria din sectorul 1 al Capitalei, alte şapte fiind cercetate în libertate, pentru rele tratamente împotriva minorilor. Scandalul s-a declanşat pe 23 iunie, când toţi cei 21 de angajaţi, care lucrau la orfelinat, au fost anchetaţi pentru grave abuzuri împotriva celor 28 de minore aflate în instituţie, “13 dintre acestea având patologie psihiatrică”. Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DNASPC) sector 1, Dănuţ Fleacă, a sărit în apărarea angajaţilor săi, afirmând că „procurorii s-au pripit în acest caz, pentru că nu se justifică arestul”. Printre persoanele reţinute preventiv, se numără „medicul psihiatric Ramona Gheorghe, administratorul centrului de pălasament şi patru educatori specializaţi”, a declarat Fleacă.

În loc să vorbească despre ororile la care au fost supuse minorele la Centrul Social Sf. Maria, şeful DGASPC acuză tratamentul aplicat de procurori angajaţilor săi. ”Ceea ce se întâmplă acum cu cele şase persoane arestate este, din punctul meu de vedere un abuz grosolan. Nu sunt îndeplinite caracteristicile unei infracţiuni sau abuzuri asupra copiilor de natură să justifice arestarea. Parchetul voreşte despre un monitor găsit la un administrator în folosinţă, că unii dintre angajaţi ar fi constituit un grup şi că ar fi scos anumite produse şi le-ar fi vândut în afara centrului. Asta este o componentă administrativă. Pentru componenta educativă şi cea medicală cu tot respectul pentru procurori cred că s-au pripit”, a declarat Dănuţ Ioan Fleacă.

Anchetatori sub acoperire

Potrivit comunicatului transmis de procurori, după ce au descins la centrul de plasament, educaţia fetelor, cu vârste între 7 şi 22 de ani, se făcea cu palma şi cu pumnul şi orice revoltă a copilelor era anihilată cu sedative şi prin înfometare. Totul a început în luna martie a anului trecut, când, spune şeful DGASPC, o asistentă medicală “s-a păruit” cu o fată. Aceasta a făcut plângere la Poliţie, iar din luna noiembrie 2015, anchetatorii au infiltrat la Centrul Social Sf. Maria ofiţeri sub acoperire. După aproape opt luni, pe 23 iunie, echipaje ale Poliției și Parchetului au luat cu asalt Centrul de plasament Sf. Maria Ei nu au făcut altceva decât să ridice acte contabile și probe video pentru completarea probatoriului. O dovadă în acest sens este declarația directorului executiv al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONC), Daniela Gheorghe, care ne-a dezvăluit că Parchetul a solicitat sprijin din partea ONG-urilor să asigure cazarea și masa pentru circa 20 de fete. Cererea a fost formulată pentru ca fetele să nu asiste la descinderea anchetatorilor la centrul de plasament.

Donaţiile, luate de angajaţi

În comunicatul procurorilor se spune că personalul factura diferite sume de bani, care erau cheltuite în interes propriu. Mai mult, angajații sunt acuzați că furau mâncarea copiilor, că îi băteau dacă plângeau sau râdeau, iar cei care își manifestau cea mai mică nemulțumire erau sedați și de trei ori pe zi și înfometați. Anchetatorii spun că minorele care-i deranjau pe angajați erau internate în spitale de psihiatrie câte o lună, fără să beneficieze de tratament adecvat. De asemenea, donațiile primite de centru erau minuțios selectate de personal: dulciurile erau confiscate de angajați, iar hainele erau triate cu atenție. Cele mai bune articole de îmbrăcăminte erau vândute pe site-urile de profil, iar cele nevandabile erau date minorelor. Şeful DGASPC recunoaşte, că numai în acest an, centrul a primit donaţii de 6.546 de lei, constând în alimente, televizoare, produse cosmetice, dar şi două tratamente stomatologice pentru minore. Numai că “am avut donaţii şi pentru personal”, a spus Fleacă. El recunoaşte că nimeni din centru nu ţine evidenţa dacă donaţiile au ajuns la fete sau nu.

Două minore au născut la orfelinat

Informațiile oferite de procurori arată că angajaţi orfelinatului “au favorizat săvârșirea de infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, unele minore rămânând însărcinate la vârste fragede”. Procurorii îi mai acuză pe angajați că erau nepăsători față de lipsa minorelor din centru, că întocmeau bilete false de învoire, deși știau că fetele nu vor reveni în centru. Chiar și vecinii spun că fetele plecau adesea foarte machiate, altele fiind așteptate la poartă de diferiți bărbați, fără ca cineva să se îngrijoreze sau să dea impresia că le-ar purta de grijă. “În ultimii doi ani, în Centrul Sf. Maria, două minore au născut”, a afirmat ieri Dănuţ Fleacă, care a relatat consilierea psihologică de care au avut parte fetele. “Li s-au prezentat variantele pe care le aveau: să avorteze sau să nască. Ele au ales să nască acei copii”. Un alt caz este cel al unei minore bolnavă de sifilis, pe care medicii şi asistentele nu l-au raportat. Din interceptările procurorilor, reiese însă că educatoarele şi asistentele ştiau de acest caz şi nu au făcut nimic.

Excursii pentru familiile angajaţilor

Un alt cap de acuzare este cel al excursiilor, spun anchetatorii. „Doar anumiți copii beneficiau de aceste ieșiri, în principiu cei preferați de către educatori, iar unele minore erau trimise în mod intenționat în familie sau lăsate să «fugă» din centru, pentru a se reduce numărul persoanelor care participau efectiv la activități. Pe tabelele întocmite minorii erau trecuți prin rotație, pentru a lăsa impresia că au beneficiat toți de excursii. Se căutau camere cât mai mari, cu paturi suprapuse, în care erau cazate minorele, pentru a se putea asigura cazarea gratuită a membrilor de familie ai angajaților. Membrii de familie beneficiau de toate resursele destinate în excursie copiilor instituționalizați”, menționează anchetatorii.

“Nu pot să fiu de acord cu afirmaţia că procurorii au făcut un abuz asupra angajaţilor. I-am dat acordul să facă o conferinţă, dar eu nu ştiu ce s-a întâmplat acolo. Am dispus un audit la GDASPC încă de săptămâna trecută. Voi lua măsuri în funcţie de rezultat”, a declarat pentru PUTEREA, Dan Tudorache, primarul sectorului 1.

”Ceea ce se întâmplă acum cu cele şase persoane arestate este, din punctul meu de vedere un abuz grosolan. Nu sunt îndeplinite caracteristicile unei infracţiuni sau abuzuri asupra copiilor de natură să justifice arestarea”, declară şeful DGASPC, Dănuţ Fleacă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-04

Mai multe imagini:
Scandalul de la Centrul Social Sf. Maria ia amploare. Şeful Direcţiei Generale  de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 1, Dănuţ Fleacă, acuză procurorii de 'abuz grosolan”
zoom
Parerea ta...

MAXX
04 Sep 2016

Speram ca noul primar ales sa pana capat tuturor abuzurilor comise la nivelul GDASPC - Sector 1. Voi sprijini ancheta/cercetarile in curs cu date si elemente concrete circumscrise obiectivelor vizate, in scopul aflarii adevarului si sanctionarii celor vinovati, pentru ca astfel de abuzuri sa nu mai poata fi comise de catre niciun angajat al institutiei mentionate.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine