2020-07-07 13:33

Secretele obţinerii unui loc de muncă pe timp de criză. Decolteul garantează insuccesul la un interviu

 |  18:12
Secretele obţinerii unui loc de muncă pe timp de criză. Decolteul garantează insuccesul la un interviu

O persoană care merge la interviu pentru a obţine un job nu trebuie să fiefoarte bine pregătită şi să nu-şi pună singură bariere precum timiditate sau comunicare deficitară. Totodată, candidatul trebuiesă evite să folosească clişee verbale. Psihologii avertizează că o persoanăfoarte bine pregătită poate rata locul de muncă pentru care aplică din cauza limbajuluinonverbal.

Într-o perioadă în care oamenilor le este din ce în cemai dificil să obţină un loc de muncă, ziarul “Puterea” prezintă cele mai bunesfaturi pentru a avea succes la un interviu. Astfel, limbajul nonverbal joacăun rol esenţial în timpul unui interviu. O persoană poate rata oportunitatea dea se angaja, chiar dacă este foarte bine pregătită pentru respectivul job, doarpentru că oferă impresia de nesiguranţă. “Interviurile diferă de la un job la altul. Sunt joburi care necesită interacţiuneacu alte persoane, apropiere şi sunt altele, care, din contră, necesităîndemânare şi lucru individual. În toate cazurile însă, la interviu se cerecoerenţă şi stăpânire de sine. Limbajul nonverbal joacă un rol foarteimportant. Chiar dacă nu este expert în psihologie, persoana care organizeazăun interviu poate realiza cu uşurinţă dacă intervievatul se află într-o starede tensiune. Chiar dacă persoana intervievată este foarte bine pregătită, poatepierde din cauza limbajului nonverbal care dă impresia de nesiguranţă. Nutrebuie să stăm încordaţi sau aplecaţi peste masă la un interviu, deoarece dămimpresia de nesiguranţă. Trebuie să stăm relaxaţi. Nici o poziţie extrem derelaxată nu este recomandată. În timpul unui interviu nu trebuie să luăm poziţiapicior peste picior. Nu trebuie să creăm impresia de aroganţă”, ne-a explicat psihologul şi sociologul HanibalDumitraşcu.

Direcţia în care este îndreptată privirea candidatuluieste, de asemenea, extrem de importantă. “Nu trebuie să privim peste umăr. Candidatul trebuie să privească în ochiicelui care realizează interviul. Nu trebuie însă nici ţintit intervievatorul.Nu trebuie să privim într-un punct sau altul al camerei. În general, când eştinesigur, începi să te uiţi peste umăr, să te scarpini, să te balansezi. Toateacestea dau de gândit că respectiva persoană nu se poate stăpâni. Întotdeaunagesturile teatrale nu dau bine. Gesticulaţia trebuie să fie naturală, dictatăde vorbe”, ne-a mai declaratDumitraşcu.

Tonalitatea vocii joacă de asemenea un rol foarteimportant în timpul unui interviu. “Tonalitatea vocii este un alt aspect al comunicării nonverbale. Nu estenevoie să vorbim răspicat. Nu trebuie să existe inflexiuni ale vocii. Voceatrebuie să fie caldă. Nu trebuie să trecem de la o intensitate la alta”, ne-a mai precizat Hanibal Dumitraşcu. Potrivitpsihologului, o ţinută provocatoare este o garanţie a insuccesului. “Ţinuta trebuie să fie impecabilă. Totuşi, diferă înfuncţie de job. Sunt interviuri pentru care se pot stabili adevărate«uniforme». Niciodată o ţinută provocatoare nu garantează succesul la uninterviu. Am putea spune că, mai repede, garantează insuccesul. De exemplu, o tânărăcare vine îmbrăcată provocator la un interviu, în cel mai fericit caz, va fiacceptată, dar va rămâne o «prizonieră» a acelui post”, concluzionează HanibalDumitraşcu.

Sfaturile psihologului Mihaela Săhlean:

Succesul la interviu este dat sau ar trebui să fie dat decunoştinţele şi interesul intervievatului pentru domeniul în care aplică.Personal, n-aş sfătui pe nimeni să meargă pe ideea ,,trucurilor”, întrucât esenţialeste nu doar să obţii un serviciu, ci să ţi se şi potrivească, să-l poţimenţine şi să poţi performa.

Persoana care doreşte să aibă succes la interviu artrebui:

1. Să fie foarte bine pregătită în domeniul respectiv şimotivată;

2. Să nu-şi pună singură ,,bariere'' cum ar fi:timiditatea exagerată şi comunicarea deficitară;

3. Să nu folosească clişeele verbale, formule extrem debanalizate sau limbaj de lemn;

4. Să aibă decenţă comportamentală şi vestimentară;

5. Să fiepoliticoasă, să se adreseze cu respect;

6. Să cunoascădate suficient de relevante despre organizaţia respectivă;

7. Toate dateledin CV să aibă acoperire în realitate;

8. Să fiepregătită pentru întrebări şi negocierea venitului la final de interviu.

Cum trebuie să comunice nonverbal opersoană în timpul unui interviu:

Să nu stea încordată sau aplecată peste masă;Să nu stea picior peste picior;Să nu privească peste umăr;Să nu se balanseze în timpul discursului;Să nu-şi strângă mâinile;Să nu folosească diferite tonalităţi ale vocii;Să privească în ochii intervievatorului;Să nu adopte o ţinută provocatoare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-05-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz