2020-04-09 22:56

Sectorul 1. Toate persoanele aflate în carantină și locuitorii vulnerabili vor primi alimente și masă caldă

 |  09:56
Sectorul 1. Toate persoanele aflate în carantină și locuitorii vulnerabili vor primi alimente și masă caldă

Primăria Sector 1, prin Direcția de Asistență Socială, vine în ajutorul persoanelor aflate în carantină, a persoanelor autoizolate la domiciliu, dar și în ajutorul locuitorilor Sectorului 1 vulnerabili: bătrâni și orfani.

Astfel, primarul Sectorului 1 al Capitalei, Daniel Tudorache, a anunțat că fiecare persoană care va intra în carantină în Sectorul 1 al Capitalei și nu poate să își asigure hrana- va fi ajutată de Primăria Sector 1 cu alimente și 3 mese calde pe zi, în acest sens fiind achiziționate alimente în depozitul DGASPC Sector 1.

Mai mult, persoanele vulnerabile: bătrâni, copii, dar și alte persoane aflate în grija DGASPC vor beneficia de hrană caldă și de un pachet de alimente de bază.

„Primăria Sectorului 1 a înfiinţat două linii telefonice de urgenţă – 0734.45.45.43 şi 0742.924.924, pentru a veni în sprijinul locuitorilor care sunt auto-izolaţi la domiciliu. Persoanele care se află în situaţia de a fi izolate la domiciliu pot apela liniile de urgenţă pentru a solicită alimente de bază sau hrană caldă. Alimentele sunt pregătite în depozitul DGASPC Sector 1. În Sectorul 1, izolat nu înseamnă abandonat! Pentru că ne pasă. Angajatii DGASPC pot efactua si alte cumparaturi pentru cei cu nevoie speciale, la cerere, contracost.”, a declarat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

În cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență Sector 1 din data de 11 martie 2020, s-au aprobat mai multe măsuri de combatere și limitare a răspândirii noului Coronavirus printre care și achiziția și constituirea unui stoc de alimente de bază, precum și asigurarea de mese calde persoanelor auto-izolate sau carantinate pe raza Sectorului 1. 

Primăria Sector 1 a deschis patru centre de carantină. Pentru 14 zile, aici sunt găzduite persoane încadrate în prevederile legale referitoare la instituirea carantinei. 

Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis, prin care s-a instituit în România starea de urgență, din cauza pandemiei de COVID19, prevede izolarea și carantina persoanelor provenite din zonele de risc, precum și a celor care iau contact cu acestea. Diferența dintre carantină și izolare la domiciliu.

Conform informațiilor transmise de Ministerul de Interne, Grupul de Comunicare Strategică, măsurile de carantină și izolare la domiciliu sunt definite astfel: Carantină se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). 

Carantină va dura o perioada de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

De ce 14 zile? Durata carantinei depinde de perioada estimată de incubație a virusului (adică perioada de timp dintre momentul infectării și apariția primelor simptome ale bolii). Estimările inițiale indică o perioada medie de incubație pentru COVID-19 de 5,2 zile, dar există și persoane care dezolta simptome după 13 zile. 

Calculele medicilor evidențiază că din 100 de persoanele infectate cu COVID-19, 95 au prezentat simptome înainte de 13 zile.Durata de 14 zile este, prin urmare, considerată suficientă pentru monitorizarea persoanelor care au intrat în contact cu cazurile de COVID-19. Identificarea rapidă a cazurilor contribuie la eficientizarea măsurilor de carantină.

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome, dar care:au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă au intrat în contact direct cu persoanele confirmate cu coronavirus (COVID-19)membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioada de 14 zile de la dată întoarcerii din călătorie, respectiv de la dată ultimului contact cu o persoană simptomatică sau confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică.Se recomandă informarea individuală privind zonele care au transmitere comunitară extensa de pe site-ul centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Dacă un membru al familiei este izolat la domiciliu, măsură se aplică și pentru soț/soție sau copii?Răspunsul la această întrebare, conform comunicatului trasnmis de Ministerul Afacerilor Interne este următorul:Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioada de 14 zile de la dată întoarcerii din călătorie, respectiv de la dată ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.Toți au obligația de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolarii. 

Dacă restul familiei nu dorește să între în izolare alături de persoană care a călătorit, atunci se solicită către Direcția de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoană NU a avut anterior contact cu familia!

- Publicitate - 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-20

Mai multe imagini:
Sectorul 1. Toate persoanele aflate în carantină și locuitorii vulnerabili vor primi alimente și masă caldă
zoom
Sectorul 1. Toate persoanele aflate în carantină și locuitorii vulnerabili vor primi alimente și masă caldă
zoom
Sectorul 1. Toate persoanele aflate în carantină și locuitorii vulnerabili vor primi alimente și masă caldă
zoom

Parerea ta...

HAHALERE
20 Mar 2020

Hai pomana , dea moaca , la tigani furaciosi . Sa vezi furturi si tilharii .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine