2020-01-29 04:13

Şedinţa extraordinară a Consiliului General urma să aloce bisericilor din Capitală peste 6 milioane de euro

 |  21:01
Şedinţa extraordinară a Consiliului General urma să aloce bisericilor din Capitală peste 6 milioane de euro

Bâlbâială, indecizie şi teamă printre aleşii locali, care au revocat subit o şedinţă extraordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), ce urma să aibă loc joi, 25 iunie. Un proiect de hotărâre viza acordarea unui premiu aniversar de 1,2 milioane lei Bisericii Sf. Gheorghe Nou, dar Municipalitatea dorea să ofere pe şest bisericilor peste 6 milioane de euro, fără consultarea bucureştenilor. Deşi ar avea şi el de câştigat de pe urma mituirii preoţilor, primarul general nu a vrut să fie părtaş la tărăşenie şi a propus ca şedinţa CGMB să aibă loc în timp ce el se află la Viena.

Pe ordinea de zi a Şedinţei extrordinare a CGMB, programată pentru data de 25 iunie, figurau doar 2 puncte: alocarea din bugetul propriu a sumei de 1,2 milioane lei (280.000 de euro) pentru Biserica Sf. Gheorghe Nou cu ocazia comemorării a 300 de ani de la martiriul domnitorului Constantin Brâncoveanu şi a familiei sale. Cea de-a doua hotărâre privea acordarea titlului de cetăţean de onoare al Capitalei pentru gimnasta Larisa Iordache.

Mizând pe dezinteresul consilierilor de a consulta în întregime hotărârile supuse aprobării, majoritatea PSD a ataşat o listă cu încă 54 de lăcaşuri de cult, inclusiv Catedrala Mântuirii Neamului, cărora să le acorde sprijin financiar pe 2014 de 25 de milioane de lei (circa 6 milioane de euro).

Fuga după bani

Având în vedere faptul că pe 30 iunie urmează şedinţa ordinară a CGMB, s-au declanşat suspiciuni în legătură cu graba consilierilor de a-i plăti pe preoţi. În proiect se prevede că prezenta hotărâre trebuie aplicată în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare. Întrebat cum explică convocarea CGMB în şedinţă extraordinară, Bogdan Georgescu, liderul de grup al consilierilor generali ai PSD a răspuns laconic: “la acea dată nu era fixată şedinţa ordinară a CGMB. Consilierii opoziţiei nu ştiau nici de ce s-a convocat şedinţa extraordinară, nici de ce s-a revocat, semn că cei de la PSD au avut propriul interes să anunţe şedinţa, dar nu au întrunit numărul necesar de semnături”.

Fonduri repartizate aleatoriu

Interesant ar fi cum au fost selectate cele 54 de biserici dintr-un total de 244 înregistrate în Capitală. Desigur, cea mai mare sumă oferită este pentru Catedrala Mântuirii Neamului, care ar urma să primească 6 milioane de lei. Pe locurile următoare, sunt bisericile Sf. Gheorghe Nou cu 1,2 milioane de lei şi Parohia Brâncuşi – Sf. Ioan Rusul cu 1 milion de lei. Potrivit unor prelaţi, nota de plată pentru Mântuirea Neamului (circa 100 de milioane de euro) echivalează cu 300 km de autostradă sau 1.500 de şcoli. S-ar putea utila cu aparatură de top 40 de centre medicale de excelenţă, s-ar finanţa 8.000 de transplanturi sau 800 de mii de naşteri.

În iunie 2011, Primăria Capitalei a sponsorizat catedrala cu 10 milioane de lei, iar în 2012 cu încă 2 milioane de euro. În plus, şi primăriile de sector au oferit bani Bisericii, mai ales în preajma campaniilor electorale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine